Röplabda: régóta nem látott siker a leányválogatotté az U16-os Eb-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.20. 20:48
Címkék
A magyar-szlovák közös rendezésű U16-os leány röplabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott remek teljesítménnyel a hetedik helyen zárt. A szövetségi edző, Kőnig Gábor értékelte nekünk a vasárnap véget ért tornát.

A Nyíregyházán és Homonnán lezajlott serdülő leány röplabda Európa-bajnokságon az előzetes várakozásoknál is jobban szerepelt a magyar válogatott, hiszen a szlovákok vasárnapi legyőzésével a hetedik helyen végzett. A szövetségi edzőt,Kőnig Gábortkérdeztük a csapat teljesítményéről.Kőnig Gábortkérdeztük a csapat teljesítményéről.

„A torna előtt ugyan nem volt konkrét célkitűzésa csapat felé, de titkon, legbelül én mindenképpen szerettem volna továbbjutni a csoportból, amely szerencsére sikerült is. Nem akadt könnyű dolgunk, hiszen kifejezetten nehéz csoportban szerepeltünk, de ezzel együtt is nagyon jól kezdtük az Eb-t, hiszen az első két meccs után, a csehek és belgák legyőzésével szinte biztossá vált, hogy az első négyben zárunk, és meg lesz a továbbjutás. Az azt követő keresztjátékban, ugyan a szerb meccs alakulhatott volna jobban is, hiszen közel álltunk akettő nullás szettelőnyhöz, éppen ezért maradt bennem némi hiányérzet annak a meccsnek a kapcsán – nyilatkozta Kőnig az Utánpótlássportnak.– Nem voltunk távol az ötödik helytől sem, viszont összességében elégedetten tekintek vissza. A hetedik helyért a szlovákokkal szemben végül magabiztosan nyertünk, így mondhatom: minden jó, ha a vége jó!"

Forrás: MRSZ
Forrás: MRSZ

A szlovákokat három játszmában legyőzve szerezték meg a hetedik helyet a magyar lányok  •  Forrás: MRSZ

A magyar lányok július 10-én, szombaton nyitották az Eb-t a csehek legyőzésével, majd másnap a belgákat is felülmúlták. Majd ezt három vereség követte még a csoportban: sorban a lengyelek, a törökök és az oroszok ellen. Így a negyedik helyen zárt a válogatott, és az 5-7. helyért Homonnán folyatták a nyíregyházi csoportmeccsek után.

„Szépen keretbe foglaltuk az Eb-t, hiszen győzelemmel kezdtünk Nyíregyházán és zárásként Homonnán is nyertünk, ezzel azt hiszem, mindenki jó szájízzel mehetett haza a torna végeztével.A megszerzett hetedik helyre pedig úgy vélem, mindenképpen büszkék lehetünk. Mindenki megdolgozott érte alaposan, a játékosok és a stáb valamennyi tagja egyaránt. Ez az eredmény a hazai röplabdasportnak is komoly sikerként könyvelhető el, hiszen magyar csapat mostanában elég ritkán szokott a legjobb nyolc között végezni Európa-bajnokságon. Ez a helyezésünk most abszolút a realitást tükrözi, de bízunk benne, hogy a következő években még közelebb kerülünk majd a legjobbakhoz."

A helyosztók első meccsénKőnig együttese a szerbek ellen megnyerte az első játszmát, majd másikban 24:22-nél két játszmalabdája is volt, ám végül ezt a szettet elbukták a lányok, és a mérkőzés 3:1-el az ellenfélé lett. Ugyanakkor ezután a hetedik helyért a házigazda, szlovákok ellen simán három játszmában diadalmaskodtak.

„Az első két győzelem után megjött az étvágyunk, így bíztam benne, hogy a következő három találkozón szoros mérkőzéseket játszunk, netán még egy harmadik bravúrt is eltudunk csípni, de a lengyelek, a törökök és az oroszok ellen sem voltunk ott fejben megfelelően. Nem a vereségek ténye zavart, hanem az hogy, nem a kellő mentalitással játszottunk. Azokban a meccsekben több is benne lehetett volna, de ilyenkor csak az edzői maximalizmus beszél belőlem, ugyanis el kell ismerni, ezek a csapatok most még előttünk járnak."

De vajon melyik volt a kontinenstorna legemlékezetesebb magyar pillanata az edző szemével?

„Azt fantasztikus volt átélni, amikora nyíregyházi közönség előtt bravúros teljesítménnyel az első két meccsen diadalmaskodtunk. Hatalmas büszkeséggel töltött el, amikor a nyitó meccsen a friss MEVZA-torna győztes cseheket megvertük. Illetve a szlovákok elleni záró meccs utáni pillanatokban a csillogó szemeket, a lányok örömét nagyon jó volt látni. Ezek az emlékek biztosan megmaradnak sokáig."

További korosztályos hírekRÖPLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik