Röpi: a fehérvári akadémia a céltudatos munkának köszönheti sikerét

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.26. 09:01
Címkék
A székesfehérvári MÁV Előre akadémiáján a nehézségek ellenére is tovább folyik a minőségi utánpótlás-nevelő munka, és évről évre kerülnek ki a korosztályos válogatott röplabdázók mind a leány-, mind a fiúszakágban.

A fehérváriMÁV Előre felnőttegyüttesei a nők és a férfiak között is az Extraligába jutásért küzdöttek a közelmúltban, ám végül mindkét bajnokságban lemaradtak a feljutásról. A csapatok kereteinek felét egyaránt utánpótláskorúak adták mindkét nem esetén. A klub az ország egyik legnagyobb utánpótlás-nevelő műhelyei közé tartozik, pláne ha figyelembe vesszük, hogy a fiú- és a leányszakágban is az élmezőnybe tartoznak. Az U21-eseknél és az U19-eseknél jelenleg is a bajnoki címre pályáznak.MÁV Előre felnőttegyüttesei a nők és a férfiak között is az Extraligába jutásért küzdöttek a közelmúltban, ám végül mindkét bajnokságban lemaradtak a feljutásról. A csapatok kereteinek felét egyaránt utánpótláskorúak adták mindkét nem esetén. A klub az ország egyik legnagyobb utánpótlás-nevelő műhelyei közé tartozik, pláne ha figyelembe vesszük, hogy a fiú- és a leányszakágban is az élmezőnybe tartoznak. Az U21-eseknél és az U19-eseknél jelenleg is a bajnoki címre pályáznak.

Afehérváriakutánpótlásért felelős szakvezetőjét, Gazsi Pétert kérdeztük a siker titkáról.

„Úgy hiszem, ez a hosszútávú építkezés eredménye. A rengeteg munka, amelyet céltudatosan belefektettünk a bázis szélesítésére, illetve a szakmai koncepció kidolgozására. Továbbá nagyon fontos, hogy a gyerekek látják maguk előtt a példát, hiszen mind a női-, mind a férfivonalon felnőtt NB I-es csapatunk van, utánpótláskorú fiatalokkal megtűzdelve, így a motiváció adott, ha valaki élvonalbeli játékossá szeretne válni itt Fehérváron.”

A női és a férfi felnőtt csapatban is hét-hét utánpótláskorú játékos szerepel Forrás: MÁV Előre
A női és a férfi felnőtt csapatban is hét-hét utánpótláskorú játékos szerepel Forrás: MÁV Előre

A női és a férfi felnőtt csapatban is hét-hét utánpótláskorú játékos szerepel
 •  Forrás: MÁV Előre

De pontosan milyen helyzetben van napjainkban a helyi röplabda?

„Jelenleg közel háromszáz igazolt játékosunk van, közülük pedig százhatvanan a mostani nehéz időszakban is állandó résztvevői az edzéseknek és az utánpótlásbajnoki mérkőzéseknek. A különböző korosztályos bajnokságokban tizennyolc csapatot indítottunk. Komoly növekedésen mentek keresztül az utánpótlás-szakosztályaink, hiszen két éve még ez a szám nagyjából a fele volt.”

A koronavírus-járvány jelentősen megnehezíti a klub minden napjait, hiszen drasztikusan megváltoztak az edzéslehetőségek.

„A csapataink elsősorban iskolai tornatermekben edzenek, így a járvány meglehetősen felborította a normál edzésrendünket. Jelenleg is Gárdonyban, Lovasberényben és más környéki településeken tréningezünk, viszont ez nagyon komoly logisztikát igényel. Nem csak tőlünk a klubtól, hanem a szülőktől is.”

A szakembert arra kértük, foglalja össze az egyesület utánpótlás-nevelő filozófiáját.

„Az a legfőbb célunk, hogy a sportot szerető gyerekeket, és majd felnőtteket neveljünk. Elsősorban nem első osztályú játékosokat akarunk képezni, hanem olyan fiatalokat, akik remélhetőleg egy életre megszeretik a röplabdát, és az ezzel járó életformát.”

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik