Rg: újra Moszkvába készül a junior együttes kéziszercsapat

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.02.13. 16:12
Címkék
A jövő héten Moszkvába utazik a junior együttes kéziszercsapat, amely hasonlóan sikeres utat járna be, mint az eggyel korábbi korosztályos válogatott.

Az első komolyabb megméretésükre készülnek az utánpótlás-válogatott ritmikus gimnasztikázók: a junior együttes kéziszercsapat február 19-20-án Moszkvában szerepel rangos, nemzetközi versenyen. Az MTK Budapestből Varga Lujza, Mészáros Alexa, Szabados Dóra, Kajner Gyöngyvirág, Jurca Lilla és Virga Emma, a Pécsi RGSE-ből Tukacs Lotti és Hegedűs Hanna tagja a korosztályos válogatottnak. Deutsch-Lazsányi Erika, a hazai szövetség technikai bizottságának, egyben az MTK Budapest szakosztályának elnöke az mtk.hu-nak elmondta, a moszkvai verseny célja, hogy a gyerekek átessenek a tűzkeresztségen, és visszajelzést kapjanak, hogyan áll a felkészülésük a többi ország ígéreteihez képest. A juniorok idei fő versenye – ahogyan a felnőtteké is – a várnai Európa-bajnokság lesz júniusban.Varga Lujza, Mészáros Alexa, Szabados Dóra, Kajner Gyöngyvirág, Jurca Lilla és Virga Emma, a Pécsi RGSE-ből Tukacs Lotti és Hegedűs Hanna tagja a korosztályos válogatottnak. Deutsch-Lazsányi Erika, a hazai szövetség technikai bizottságának, egyben az MTK Budapest szakosztályának elnöke az mtk.hu-nak elmondta, a moszkvai verseny célja, hogy a gyerekek átessenek a tűzkeresztségen, és visszajelzést kapjanak, hogyan áll a felkészülésük a többi ország ígéreteihez képest. A juniorok idei fő versenye – ahogyan a felnőtteké is – a várnai Európa-bajnokság lesz júniusban.

Moszkvába készül a junior együttes kéziszer-válogatott Forrás: Instagram
Moszkvába készül a junior együttes kéziszer-válogatott Forrás: Instagram

Moszkvába készül a junior együttes kéziszer-válogatott  •  Forrás: Instagram

A közelmúltban nemcsak az egyéni ritmikus gimnasztikázók értek el kiváló nemzetközi eredményeket, hanem például a junior együttes kéziszer-válogatott is, amelyik 2019-ben a kombinált csapatverseny hatodik helyén zárt a junior-világbajnokságon – éppen Moszkvában. Abból a csapatból Varga Lujza továbbra is tagja a korosztályos gárdának, ő tehát már tudhatja, milyen út vezet a sikerig.

A 2019-es vb-hatodik helynek voltak előzményei. A lányok akkor – április elején – két sportági nagyhatalom, az oroszok és a házigazda bolgárok előtt nyerték meg szalaggal a Szófia-kupát, és korábban a kijevi Gyerjugina-kupán is két dobogós helyezést értek el. Ezek az eredmények nagyban közrejátszottak a juniorcsapat egészséges önbizalmának kialakulásában. Az új utánpótlás-generációnak tehát igen magasra tette a mércét az előző, de Deutsch-Lazsányi Erika az mtk.hu-n beszámolt néhány olyan kulisszatitokról, amely némileg más megvilágításba helyezi a közelgő moszkvai versenyt illető várakozásokat.

„Az előző csapat, amelyik nagyszerűen teljesített Szófiában, és később a juniorvébén is remekelt, mindössze nyolc pontért tornázott ezen a moszkvai versenyen. Tehát teljes dráma volt az első fellépés. Azért döntöttünk akkor úgy, hogy elutazunk Oroszországba, mert a lányok nagyon jó állapotban voltak, de hatalmas pánikolás lett a vége a szőnyegen. Tegyük hozzá, általános vagy első osztályos középiskolás gyerekekről beszélünk, akik annyira megijedtek, itt az első versenyük, amelyiken teljesíteniük kell, hogy minden káoszba torkollott, és nem voltak képesek megmutatni, mit tudnak. Még a buszban is sírt mindenki. Innen kellett újra építkeznünk. Később a Szófia-kupa nagyon jól sikerült, de aztán a junior Eb-n bizony még potyogtak a szerek. A fejlődési folyamat a júliusi juniorvébére ért össze. És az a csapat – egy-két lány kivételével –, ma már erősen az alapját alkotja a felnőtt együttes kéziszer-válogatottnak. Ez pedig példátlannak számít, hiszen eddig a juniorcsapatok rendre szétestek a korosztályos projektek lezárulta után, és a versenyzők vagy visszamentek egyénizni, vagy a klubszintű tornát választották. Ez a csapat kivételt képez, és szerintem ez jelentős mértékben a világbajnoki sikernek tudható be.”

Deutsch-Lazsányi Erika szerint ezért sincs még túl nagy elvárás a mostani juniorok nemzetközi debütálásával kapcsolatban.

„Fontos, hogy jól szerepeljenek, sikerélményt szerezzenek az első versenyeken, de ha ez valamiért nem jön össze, februárban még nem kell a Dunának menni, a felkészülés ezen szakaszában teljesen elfogadható a hiba.”

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik