Rg: értékes visszajelzéseket kapott Moszkvában a juniorcsapat

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.04. 18:10
Címkék
A hazai ritmikus gimnasztika-szövetség technikai bizottságának elnöke, Deutsch-Lazsányi Erika szerint a junior együttes kéziszer-válogatott felkészítésében több dolgot is mérlegelni kell a moszkvai szereplés után.

Február végén rangos nemzetközi viadalon vettek részt az utánpótláskorú ritmikus gimnasztikázók: Hegedűs Hanna, Mészáros Alexa, Szabados Dóra, Tukacs Lotti, Varga Lujza és Virga Emma a junior együttes kéziszer-válogatott tagjaként bizonyíthatott a Moszkvában rendezett nemzetközi versenyen.Hegedűs Hanna, Mészáros Alexa, Szabados Dóra, Tukacs Lotti, Varga Lujza és Virga Emma a junior együttes kéziszer-válogatott tagjaként bizonyíthatott a Moszkvában rendezett nemzetközi versenyen.

Értékes visszajelzéseket kapott Moszkvában a juniorcsapat Forrás: Instagram
Értékes visszajelzéseket kapott Moszkvában a juniorcsapat Forrás: Instagram

Értékes visszajelzéseket kapott Moszkvában a juniorcsapat  •  Forrás: Instagram

A júniusi várnai junior Eb-re készülő csapat – melynek bővebb keretében Kajner Gyöngyvirág és Jurca Lilla is megtalálható – az 5 labda és az 5 szalag gyakorlatát mutatta be az orosz fővárosban, és összetettben az ötödik helyen végzett az oroszok, a bolgárok, a fehéroroszok, valamint a lengyelek mögött.

A junioroknak ez volt az első nagyobb nemzetközi versenye a felkészülése során. Deutsch-Lazsányi Erika, a hazai szövetség technikai bizottságának, egyben a korosztályos csapatba több tinédzsert adó MTK Budapest szakosztályának elnöke a megméretés tanulságairól is beszámolt.

„Bele kellett csapnunk az állóvízbe – mondta a szakember az mtk.hu-nak. – A világjárvány miatt nagyon régen volt verseny, és eddig a lányok csak zárt dobozban edzettek a városmajori csarnokunkban. Nem láttunk rá, a világ többi pontján mit csinálnak mások, így muszáj volt kitekintenünk kicsit. A moszkvai volt a felnőtteknek és a junioroknak is az első lehetőségük erre, azonban a felnőttek koronavírusos megbetegedés miatt kihagyták a versenyt. A juniorok még sosem szerepeltek dresszben, idegenek előtt, ezzel együtt nagyon jó pontszámokat kaptak. Amit technikában és kivitelben elvártunk, azt teljesítették, így büszke vagyok rájuk.”

Deutsch-Lazsányi Erika szerint a magyar küldöttség értékes tapasztalatokat szerzett Moszkvában.

„A három topcsapat, az orosz, a fehérorosz és a bolgár magasabb pontszámúakra tervezte a gyakorlatait, így ők még hibázva is több pontot kaptak. Ha vannak olyan álmaink, hogy megközelítsük őket, akkor nekünk is emelnünk kell ezeken a számokon. A kérdés az – miután tizenhárom-tizennégy éves gyerekekről van szó –, hogy mi várható még el tőlük? A lányok így is napi sok-sok órát edzenek, és tudjuk, a magyar ritmikus gimnasztika nem az oroszokkal fog éremért versenyezni a korosztályos Eb-n. Ettől függetlenül tervezzük, hogy emelünk a gyakorlatokon. A kezdet mindenesetre biztatóbb, mint a 2019-es juniorcsapaté, amely később a hatodik helyen végzett a juniorvébén. A pontszámok mutatják, hogy a tavalyi év alatt, amíg mindenki be volt zárva, és csak edzett, nagyon sokat erősödött a sportág, benne a juniorprogram. Az a szint, ami két éve a juniorvébé hatodik helyéhez kellett, idén már nem lesz elég a korosztályos Eb legjobb tizenkét csapata közé kerüléshez. Mi megpróbálunk ehhez igazodni, de a topnemzetek nagyon elrugaszkodtak a valóságtól. Csupán amíg ők A, B és C együttessel edzenek – és ha kihullik egy gyerek, akkor hoznak helyette öt másikat –, addig mi itthon nagyon vigyázunk erre a kis juniorcsapatra. Hiszen csak ők vannak. Nem engedhetjük meg és nem is szeretnénk, hogy a plusz két pontra valakinek az egészsége menjen rá. Mérlegelni fogunk, hogy nekünk mi éri meg, és mi az, ami már nem.”

A junior együttes kéziszercsapat moszkvai 5 szalaggyakorlata:

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik