Párbajtőrvívás: Büki Lili nem stresszel a felnőttversenyeken

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.03. 09:00
Címkék
Az OMS-Tata 18 éves párbajtőrvívója, Büki Lili is kényszerpihenőre szorult, miután szeptemberben elkapta a koronavírust; az őszi teljesítményére ennek ellenére sem panaszkodhat, a hazai felnőttranglistán jelenleg a negyedik, míg a korosztályában, a juniorok lajstromában a harmadik helyen tanyázik.

A márciusi poreci junior Európa-bajnokság ezüstérmese, az OMS-Tatapárbajtőrvívója, Büki Lili nem panaszkodhat az őszi szezonban mutatott teljesítményére; a 18 éves sportoló hazai felnőttranglistán jelenleg a negyedik, míg a korosztályában, az U20-asok lajstromában a harmadik helyen tanyázik. Teljesítménye figyelemre méltó; főleg, ha számításba vesszük, hogy a koronavírus miatt egy hónapot és két válogatóviadalt ki kellett hagynia.OMS-Tatapárbajtőrvívója, Büki Lili nem panaszkodhat az őszi szezonban mutatott teljesítményére; a 18 éves sportoló hazai felnőttranglistán jelenleg a negyedik, míg a korosztályában, az U20-asok lajstromában a harmadik helyen tanyázik. Teljesítménye figyelemre méltó; főleg, ha számításba vesszük, hogy a koronavírus miatt egy hónapot és két válogatóviadalt ki kellett hagynia.

Büki Lili megnyerte a harmadik junior-válogatóversenyt Forrás: hunfencing
Büki Lili megnyerte a harmadik junior-válogatóversenyt Forrás: hunfencing

Büki Lili megnyerte a harmadik junior-válogatóversenyt  •  Forrás: hunfencing

„Szeptemberben bajlódtam a betegséggel, szóval a nyári alapozásom gyakorlatilag semmit nem ért. Teljesen legyengültem, az állóképességem a nullával vált egyenlővé. Lázas voltam, az ízeket és a szagokat sem éreztem sokáig. Sőt ez utóbbi kettő még a mai napig nem állt vissza teljesen a régi kerékvágásba. Hat hétbe telt, amíg visszakaptam a versenyengedélyemet, de már a negyedik héttől elkezdtem mozogni− a pulzusomat folyamatosan ellenőriztük, nehogy túlhajtsam magamat. Mostanra már jól vagyok, október utolsó napján versenyeztem először, a felnőtt Magyar−kupa-sorozat nyitányán”− magyarázza Büki Lili.

A fiatal egyébként nem szerepet rosszul a visszatérésekor; az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese állította meg a negyeddöntőben. A következő viadalon már egészen a dobogó harmadik fokáig jutott. A juniorok mezőnyében egyetlen válogatóversenyen vett részt, október közepén; az ötszörös utánpótlás Európa-bajnok, kadétvilágbajnok Muhari Esztert is maga mögé utasítva aranyérmet nyert.

„Nem mondom, hogy rossz állapotban vagyok, közelítek a jó formámhoz. Fizikailag és mentálisan egyaránt érzem, hogy hamar elfáradok, ezen mindenképpen javítani kell. Sokkal higgadtabb vagyok a viadalokon, de talán csak amiatt, mert nem érzem a tétet. Ezt annak tudom be, hogy fogalmunk sincs arról, mikor léphetünk legközelebb pástra világeseményen. Semmi sem biztos, mindenki csak találgat. Remélhetjük, hogy januárban elrajtolnak a nemzetközi versenyek is.”

A szövetség valószínűleg megrendezi a decemberi felnőtt országos bajnokságot, amelyet Plásztán Attila tanítványa is nagyon vár.

„Főleg amiatt, mert csapatban is jó esélyünk van az éremszerzésre! Ez nagy motivációt ad. Úgy készülök, ahogyan mindig, a felnőttek között egyelőre nem rakok nagy terhet magamra; élvezem, amit csinálok, és nem dőlök a kardomba, ha nem úgy sikerül egy-egy megméretés, ahogyan azt elterveztem.”

 

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik