Ökölvívás: óvás után vették el az elődöntőt Varga Boglárkától

B. V. utanpotlassport.huB. V. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.20. 10:15
Címkék
A 75 kg-sok mezőnyében érdekelt Varga Boglárka 3:2-es pontozással legyőzte a kazah Dana Didajt a negyeddöntőben, ám néhány órával később helyt adtak a rivális óvásának, így a magyar lány az ötödik helyen zárt a lengyelországi ifjúsági ökölvívó vb-n. Hegedűs Levente szintén kiesett, míg Kiss Levente készülhet a keddi elődöntőre.

Vasárnap Kiss Levente (+91 kg) bebiztosította a magyar csapat első érmét a lengyelországi Kielcében zajló ifjúsági ökölvívó-világbajnokságon, miután legyőzte az oroszok korosztályos Európa-bajnokát Ivan Onyiscsenkót. Hétfőn Hegedűs Levente (49 kg) és Varga Boglárka (75 kg) is azért küzdött, hogy meglegyen a küldöttség újabb dobogós helyezése.Kiss Levente (+91 kg) bebiztosította a magyar csapat első érmét a lengyelországi Kielcében zajló ifjúsági ökölvívó-világbajnokságon, miután legyőzte az oroszok korosztályos Európa-bajnokát Ivan Onyiscsenkót. Hétfőn Hegedűs Levente (49 kg) és Varga Boglárka (75 kg) is azért küzdött, hogy meglegyen a küldöttség újabb dobogós helyezése.

Hegedűs az azeri Nidzsat Huszjenovval találta szemben magát a legjobb négy közé kerülésért. A magyar versenyző lendületes kezdéssel próbálta meglepni a rutinosabb riválist, ami az első menetben még sikerült is, ám később érvényesült a papírforma, és Huszjenov egyhangú pontozással jutott tovább.

A pontozást követően Varga Boglárkát, az óvás után a kazah Didajt látták jobbnak a 75 kg-sok negyeddöntőjében Forrás: AIBA
A pontozást követően Varga Boglárkát, az óvás után a kazah Didajt látták jobbnak a 75 kg-sok negyeddöntőjében Forrás: AIBA

A pontozást követően Varga Boglárkát, az óvás után a kazah Didajt látták jobbnak a 75 kg-sok negyeddöntőjében  •  Forrás: AIBA

Az esti programban Varga következett, aki az addig minden versenyén (a 2019-es junior Ázsia-bajnokságon is) győztes kazah Dana Didajjal mérkőzött. A magyar lány remekül küzdött, és a kiegyenlített összecsapáson a pontozóbírók 3:2-es összesítéssel őt hozták ki győztesnek. Néhány órával később azonban jött a hidegzuhany: a versenybírók helyt adtak a kazah óvásnak, és Didajt juttatták az elődöntőbe.

A történtek után az Utánpótlássport megkérdezte a hazai szövetség helyszínen tartózkodó főtitkárát és az AIBA (Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség) versenybizottságának alelnökét, Tóth Zsuzsannát.

„Eddig csak a felnőttversenyeken működött ez a rendszer, most először van lehetőség óvásra az ifjúsági világbajnokságon is. Szigorú protokoll alapján, kizárólag a 3:2-es pontozással záruló mérkőzések, és csak az ugyanilyen arányban pontozott, vagyis a legszorosabb menetek megítélése miatt kifogást emelni. Boglárka meccsén a kazahok az utolsó három perccel kapcsolatban adták be kérelmüket, melynek a négy kamera felvételeit vizsgáló, háromtagú döntőbizottság helyt adott. Azt kell mondanom, a szabályok értelmében jogszerűen jártak el, és el kell fogadnunk, hogy szenvedő alanyai lettünk az új rendelkezésnek.”

Így Hegedűs és Varga is a pontszerző, ötödik helyen végzett Kielcében. Egy magyar azonban még jelenleg is talpon van: Kiss Levente már biztos érmesként kedden 20:15-től bunyózik az üzbég Jagonir Zokorovval a +91 kg-osok elődöntőjében.

További korosztályos hírekÖKÖLVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik