Ökölvívás: Oláh Levente öt év után szerzett magyar junior Eb-aranyat

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.13. 13:42
Címkék
A vasárnap Tbilisziben véget ért junior ökölvívó Európa-bajnokságon a rendkívül taktikus és céltudatos bokszolást bemutató 16 éves Oláh Levente (57 kg) révén 2016 után újra magyar aranyérem született a korosztályos kontinensviadalon.

A Tbilisziben lezajlottjunior ökölvívó Európa-bajnokság vasárnapi záró napjára már csak Oláh Levente(57 kg) maradt versenyben, de ő komoly esélyesnek számított a fináléban. A 16 éves szupertehetség semmit sem bízott a véletlenre, az orosz Ivan Csindikov ellen egyértelmű győzelmet aratott, és Báki Alex 2016-os sikerét követően újra junior Európa-bajnoki címet szerzett Magyarországnak– számol be a sikerről a honlapján a Magyar Ökölvívó Szövetség.Oláh Levente(57 kg) maradt versenyben, de ő komoly esélyesnek számított a fináléban. A 16 éves szupertehetség semmit sem bízott a véletlenre, az orosz Ivan Csindikov ellen egyértelmű győzelmet aratott, és Báki Alex 2016-os sikerét követően újra junior Európa-bajnoki címet szerzett Magyarországnak– számol be a sikerről a honlapján a Magyar Ökölvívó Szövetség.

Levente az aranyérme mellettnégy ezer dollárt vehetett át az AIBA főtitkárától, Kovács Istvántól. A másik két legjobb négy közé jutó magyar versenyző,Gémes Levente(66 kg) és Kovács Nikolett(70 kg) a szoros elődöntőiket ugyan elveszítették, de mindketten bronzéremmel, valamintezer-ezer dollár pénzdíjjal zárták a grúziai junior Európa-bajnokságot.

Oláh Levente (16) aranyérmes lett a tbiliszi junior Eb-n Forrás: hunboxing.hu
Oláh Levente (16) aranyérmes lett a tbiliszi junior Eb-n Forrás: hunboxing.hu

Oláh Levente (16) aranyérmes lett a tbiliszi junior Eb-n  •  Forrás: hunboxing.hu

Oláh idén minden ellenfelét magabiztosan győzte le, szinte minden esetben már az első menetben döntésre vitte a dolgot. A tatabányai tehetségnek a döntőben az orosz Ivan Csindikov jutott ellenfélül, aki minden korábbi riválisnál ütésállóbbnak bizonyult. Az elődöntőbeli ellenfélhez, a török Erogluhoz képest az orosz ökölvívó sokkal nagyobb ellenállásra volt képes. Levente a harmincadik másodpercben elkapta egy nagy ütéssel az oroszt, de Csindikov kibírta a balhorgot, és tudta folytatni. A magyar fiú űzte-hajtotta riválisát, aki mindent egy lapra feltéve csak a harmadik menetben vállalta be a harcot, így a mérkőzés ugyan ezúttal végig ment, de Oláh pontozásos sikeréhez nem férhetett kétség.

„Nagyon vártam a döntőt, és fantasztikus érzés, hogy megnyertem az Európa-bajnoki címet. Úgy érzem, mindhárom menetben jobb voltam, és pontosan tudtam mit akarok. Megvan az arany, amiért jöttem”– nyilatkozta a hazai szövetségnek a 16 éves tatabányai, aki Európa csúcsára ért fel parádés teljesítménnyel.

„Tudtuk, hogy mire készül az orosz edző, és arra építettük mi is a stratégiánk, hogy kihúzzuk a méregfogát. Levit kértük, hogy ugrassza az oroszt, ne egyből üsse a balhorgait, így ezek az előkészítések meghozták a sikert. Kemény volt az orosz, hogy elbírta ezt a rengeteg nagy ütést, és végig kibírta lábon a döntőt. Levi egy nagyon tudatos ökölvívó, csak annyit kértünk még tőle, hogy azt nyújtsa amit tud, és bíztunk a sikerében a kezdetektől fogva”foglalta össze a döntő tapasztalatait a juniorválogatott edzője, Füzesy Zoltán.

„Oláh Levente megállíthatatlan volt ebben az évben, és ez az Európa-bajnokságon sem változott. Kirobbanó formában bokszolta végig a döntőt, így fölényes győzelmet arattunk orosz ellenfelünkkel szemben. Levi tökéletesen hajtotta végre a taktikai utasításokat, azt csinálta, amelyben a legjobb, és esélyt sem adott ellenfelének. Remek zárása volt ez az Európa-bajnokságnak. Büszkék vagyunk az egész csapatra, és remek érzés volt újra magyar himnuszt hallgatni. Csak gratulálni tudok Leventének”– tette hozzá a válogatott másik trénere, Törteli Ferenc.

További korosztályos hírekÖKÖLVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik