Ökölvívás: az elszántságot nem kell bányászni Tatabányán

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.24. 09:02
Címkék
A Tatabányai SC ökölvívó-szakosztálya hosszú évek óta működik sikeresen; a klubban folyó munkáról és a célokról Sámuel Botond, az egyesület ügyvezető elnöke, Rózsa András vezetőedző és az egyik legígéretesebb versenyző, Oláh Levente számolt be.

A Tatabányai Sport Club a tavalyi évben ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját, az egyesületben pedig immár több mint hatvan esztendeje működik sikeresen az ökölvívó-szakosztály.

Az elszántságot nem kell bányászni a Tatabányai SC ökölvívó-szakosztályában Fotó: Bodrogi Tamás
Az elszántságot nem kell bányászni a Tatabányai SC ökölvívó-szakosztályában Fotó: Bodrogi Tamás

Az elszántságot nem kell bányászni a Tatabányai SC ökölvívó-szakosztályában  •  Fotó: Bodrogi Tamás

A fiatalok jelenleg is nagy elánnal készülnek a klub kék színben pompázó boksztermében, amely csak akkor visszhangzik a kesztyűk csattanásától és a kiabálásoktól, ha Rózsa András vezetőedző engedélyt ad rá. A tapasztalt tréner 1977-ben érkezett a szakosztályhoz versenyzőként, majd edzői pályafutása során jó néhány eredményes ökölvívó kikerült a kezei közül. Lelkesedése és a sportág iránti elkötelezettsége a mai napig töretlen.

„A bányászvárosban mindig is nagy hagyománya volt az ökölvívásnak – mondja a maga is Eb-bronzérmes sportember. – A gyerekek és az eredmények is jöttek már a kezdetektől fogva, az utánpótláspótlás-nevelésre igyekeztünk folyamatosan odafigyelni. Több nemzetközi versenyen is érmes ígérettel büszkélkedhetünk, de mi elsősorban embert akarunk nevelni ezekből a fiatalokból. Száz gyerekből ha kettő-három sikeres felnőttversenyző lesz. Ehhez kellő kitartás, céltudatosság és motiváció szükséges. Na, meg vállalni kell a sportággal járó kihívásokat. Például ha az embert megütik, vissza kell ütni. De véleményem szerint az ökölvívás kiválasztja az alkalmas fiatalokat. Akiben az említett tulajdonságok nincsenek meg, az nem tud hosszútávon a sportágban maradni.”

A sokat megélt vezetőedző azért hozzáteszi, bízik benne, hogy a mostani garnitúrából minél több reménység eléri majd a céljait. Ehhez Tatabányán már minden feltétel adott, hiszen a sportolók ideális körülmények között készülhetnek. Sámuel Botond, a Tatabányai SC ügyvezető elnöke erről is beszámolt röviden.

„Az elmúlt években nemcsak az eredményekben, hanem az infrastruktúrában is sokat léptünk előre. A hazai szövetségnek köszönhetően néhány esztendeje a vizes blokk és a sportpadló újult meg, a közelmúltban pedig a terem új nyílászárókat kapott, valamint a fűtő-hűtő rendszer is megközelítőleg nyolcmillió forintos beruházáson esett át. Úgy gondolom, minden adott a kiváló munkához. Az ökölvívó, az egyik legtradicionálisabb és legeredményesebb szakosztálya a klubunknak. Az évek során olyan klasszisok nevelkedtek itt, mint az 1985-ben Európa-bajnoki címet szerző Somodi Ferenc. Jelenleg is minőségi utánpótlásunk van, és a tizenöt szakosztályunk közül egyéni és olimpiai sportág lévén ez az egyik legfontosabb. Kardos Dudu és Rózsa Bandi személyében pedig a szakmai felkészültségünk sem hagy kivetnivalót maga után.”

Oláh Levente igen sikeres pályafutást tervez Fotó: Bodrogi Tamás
Oláh Levente igen sikeres pályafutást tervez Fotó: Bodrogi Tamás

Oláh Levente igen sikeres pályafutást tervez  •  Fotó: Bodrogi Tamás

Kardos József, a teremben csak „Dudu bácsinak” szólított edző munkájának is számos gyümölcse beérett már. A szakosztály jelenlegi legnagyobb ígéretét, a 16 éves Oláh Leventét is ő csiszolgatja. Igen jól. A háromszoros korosztályos magyar bajnok bokszoló 2019-ben a serdülők között Eb-bronzérmet szerzett, de tervei között ennél jóval nagyobb sikerek szerepelnek.

„A bátyám nagyon szeretett volna bokszolni. Olimpiai bajnok akart lenni. A halála után döntöttem el, hogy véghez viszem, amit ő nem tudott. Sikeres leszek, és a szegényeken is segítek majd.”

A ringben csak „Kis Tysonnak” hívott Levente, nem hiába kapta ezt a becenevet. Egészen elképesztő mutatókat produkál: 57 mérkőzésből 54-et kiütéssel nyert.

„Sajnálom, hogy tavaly nem mehettem a junior Eb-re, mert az ott győztes ukránt nem sokkal korábban kiütöttem az első menetben. Nem vagyok gonosz, de mindig úgy megyek fel a ringbe, hogy ki akarom végezni az ellenfelem. Csak én lehetek a bajnok. Elhitettem magammal, hogy én vagyok a legjobb. Persze a hétköznapi életben visszafogott vagyok. Ha belém kötnek vagy kicsúfolnak az utcán, nevetek. Csak akkor ütök, ha ők is. De az már önvédelem.”

További korosztályos hírekÖKÖLVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik