N. D. utanpotlassport.hu 2021.07.29 17:11 Frissítve: 2021.08.04 14:24

NB I: mi várható a 2021–2022-es évadtól a fiatalok tekintetében?

Pénteken a Paks–Mezőkövesd mérkőzéssel megkezdődik a labdarúgó NB I 2021/2022-es évada. Kérdés: milyen szerep juthat a bajnokságban a 2000 után született fiataloknak?

Péntektől újra élvonalbeli meccsek szerepelnek a hazai futballműsorban, s a játékpercekre éhes fiatalok talán a rutinos játékosoknál is izgatottabban várják a rajtot. A legutóbbi kiírásban az MTK Budapest játszatta a legtöbbet ifjú, 2000 után született futballistáit, és megjósolható: a kék-fehérek az új évadban is az élmezőnyhöz tartoznak majd ebben a tekintetben. Még úgy is, hogy a fővárosi csapatban a legtöbb lehetőséget kapó Schön Szabolcs (20) teljesítményére – mások mellett – az észak-amerikai profibajnokságban (MLS) szereplő FC Dallas is felfigyelt, így a felnőtt Eb-n is pályára lépő (a portugálok ellen egy érvénytelen gólig jutó) támadó már a tengerentúlon rúgja a bőrt. A Hungária körútra érkezett azonban a Kisvárdától a 20 éves Kovácsréti Márk, illetve a múlt évadban az olasz felnőtt élvonalban is bemutatkozó Kosznovszky Márk (19), aki a Parmában való légióskodás előtt évekig a fővárosiak csapatának tagja volt. Ők az MTK „fiataltengelyének” tagjaival – Mezei Szabolccsal (20), Kata Mihállyal (19), Varju Benedekkel (20) és a mindössze 16 esztendős Vancsa Zalánnal – együtt mutathatják meg, mire képesek az élvonalban.

A 20 éves Kiss Tamás az előző évadban ezüstérmes Puskás Akadémia alapembere volt  Fotó: Micheller Szilvia

A 20 éves Kiss Tamás az előző évadban ezüstérmes Puskás Akadémia alapembere volt  •  Fotó: Micheller Szilvia

A 2020/2021-es évad legtöbbet foglalkoztatott fiatal játékosa a Puskás Akadémia három találatig jutó támadója, Kiss Tamás (20) volt, aki nagy valószínűséggel most is alapember lesz a felcsútiaknál; a klub idén nyáron rendezett eddigi összes tétmeccsén (három Európa-konferencialiga-selejtező) a kezdőcsapat tagja volt. Rá és az előző kiírásban 4 gólt szerző csapattársára, Komáromi Györgyre (19) is érdemes lesz figyelni.

De vissza a fővárosba: az eredetileg kétéves kölcsönszerződést aláíró Szánthó Regő (20) a legutóbbi sorozat egyik meglepetésembere volt, miután összesen huszonhét mérkőzésen jutott szóhoz Zalaegerszegen. A 20 éves futballista remek játékkal összesen 10 gólt szerzett, minek nyomán a Ferencváros idő előtt visszahívta a keretébe. Egyelőre kérdéses, hogy mekkora szerephez juthat a címvédő együttesben – ha egyáltalán ott… Merthogy elképzelhető, végül megszerzi őt az iránta érdeklődő klubok valamelyike, például a holland első osztályú csapat, a Willem II.

A ZTE továbbra is igyekszik a hazai fiatalokra építeni. Szánthó elvesztése érzékenyen érintheti a gárdát, ám az egerszegiek nem tétlenkedtek az átigazolási piacon: a Puskás Akadémiától kölcsönbe Huszti András (20) a jobbhátvéd-pozíció megerősítésére, a legutóbb 6 gólig jutó Skribek Alen (20) a támadások segítésére érkezett, míg külföldről az egyaránt 20 éves Beke Péterrel (Hamburg) és Majnovics Martinnal (St. Pölten) erősítettek, akik a kint szerzett tapasztalataikat hasznosíthatják az NB I-ben.

A lista persze nem teljes, de feltétlenül érdemes még külön is megemlíteni az élvonalba visszajutó debreceniek saját nevelésű csatárát, a 20 éves Bárány Donátot: ő 15 góllal járult hozzá az NB II-es bajnoki címhez, és szándéka szerint az első osztályban sem lassítana a gólgyártás terén.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.