Labdarúgás: úton a felnőttek közé az ETO FC Győr akadémistái

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.23. 19:40
Címkék
Győr városában fontos időszak volt a 2000-es évek második fele az utánpótlás-labdarúgás szempontjából. Ha a főbb állomásokat nézzük, akkor az ETO JÖVŐJÉÉRT Alapítványt és a Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium létrejöttét kell kiemelni, 2013-tól pedig hivatalosan is akadémiai szinten egyengetik a focikarrierre vágyó fiatalok útját. A Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia igazgatójával, Tuboly Frigyessel beszélgettünk az intézmény múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Kétségtelen, az ETO FC Győr U19-es csapata az utóbbi évek legnagyobb utánpótlássikerét hozta el labdarúgásban a város számára, amikor első helyen végzett a korosztályos NB I tavalyi kiírásában. Akadémiai korosztályai (U15, U16, U17, U19) közül jelenleg is mind az első osztályú bajnokságban szerepelnek, a legidősebbektől pedig még a tavalyi bravúr megismétlése sem áll távol. Tuboly Frigyes, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia igazgatójaszerint azonban nem minden az eredmény.Tuboly Frigyes, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia igazgatójaszerint azonban nem minden az eredmény.

Tuboly Frigyes szerint nem minden az eredmény Forrás: eto.hu
Tuboly Frigyes szerint nem minden az eredmény Forrás: eto.hu

Tuboly Frigyes szerint nem minden az eredmény  •  Forrás: eto.hu

„Én úgy ítélem meg, hogy a munkánkkal kapcsolatos legfontosabb visszajelzés mindig a szülőktől és a gyerekektől jön, és szerintem óriási pozitívum, hogy nem akarnak elmenni a játékosok, sőt, nagyon sokan szeretnének bekerülni hozzánk. Azt gondolom, hogy egy olyan hátteret tudunk jelen pillanatban biztosítani a fiatal labdarúgóinknak, amely predesztinálja azt, hogy van jövőjük, jövőképük, és hogy itt lehet fejlődni – főleg azoknak, akik rászánják a megfelelő időt és energiát.”

Ezek az alapelvek a szezon előtti célok megfogalmazása esetében is megmutatkoznak.

„A célok azok, hogy a legmagasabb osztályban szerepeljenek az ETO utánpótláscsapatai. Szerintem ez egy jó kihívás a gyerekek számára, emellett természetesen az egyéni fejlődésen is óriási hangsúly van. Látják azt, hogy sok játékosunk szerepel magasabb osztályban, ez pedig motiváló erő lehet számukra.”

Természetesen a sikert statisztikák alapján is lehet mérni, amelyben a Magyar Labdarúgó Szövetség adatai is segítenek.

„Az MLSZ rendelkezik egy produktivitási táblázattal, amely megmutatja a klubok tényleges eredményességét. Jelen pillanatban harmadik helyen található a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia, ez abszolút büszkeséggel tölt el minket.”

De vajon mennyire volt várható a korábban említett tavalyi U19-es bajnoki cím?

„Azt a kezdetektől éreztük, hogy jó kis korosztály jött össze esetükben. Ahogy telt az idő és jöttek a mérkőzések, azokat látva fogalmaztunk meg egyre merészebb célokat. A vége olyan siker lett, ami jó ideje nem volt a győri utánpótlás-labdarúgás és az akadémia esetében. Nagy kár, hogy nem tudtuk megmutatni magunkat az európai porondon is, viszont bízunk abban, hogy a következő évtől minél többen közülük bemutatkoznak majd az NB II-ben, illetve ha minden jól megy, NB III-ban a második csapatban. Ezek a lépcsőfokok előttük állnak, hogy minél magasabb szinten pallérozódjanak.”

Bár a győztes szezont sajnálatos módon márciusban félbeszakította a vírushelyzet, ez semmit nem vont le a csapat érdemeiből. Tuboly szerint nagyobb gondot okozott az, hogy edzeni sem tudtak egy ideig a játékosok, megállt a felkészülés.

Szalka Máté (19) az őszi szezon legeredményesebb játékosa volt az U19-ben. Forrás: eto.hu
Szalka Máté (19) az őszi szezon legeredményesebb játékosa volt az U19-ben. Forrás: eto.hu

Szalka Máté (19) az őszi szezon legeredményesebb játékosa volt az U19-ben.  •  Forrás: eto.hu

„Őszintén szólva nem foglalkoztunk a körülményekkel. Amennyi mérkőzés volt, azt lejátszottuk, abban az időben pedig mi voltunk az elsők. Azt nagyon sajnáltuk, hogy a pandémia miatt az edzések száma és a felkészülés lecsökkent, pedig ez lényeges a fiatalok fejlődésének szempontjából. Ettől függetlenül mindig akkor kell az első helyen állni, amikor a bajnokságot lefújják. Maximálisan örültünk ennek a sikernek.”

Mivel a tavalyi bajnokcsapat tagjai 2002-es korosztályúak, így még mindig ifisták, közülük azonban nem mindenki maradt az utánpótlás-bajnokságban.

„Annak a csapatnak a legtehetségesebb labdarúgói már az NB II-es gárda kezdőjátékosai, többen pedig a második csapat tagjai, így kijelenthetjük, sokan közülük már a felnőttfutballban fejlődnek, annak ellenére, hogy még az ifiben is játszhatnának.”

A korábbi lebonyolításhoz képest ebben a szezonban megváltozott az U16-os, U17-es és U19-es korosztályok bajnoki rendszere. Míg az őszi szezon kiemelt csoportját tizenketten kezdték meg, tavaszra csak a legjobb nyolc csapat maradt, akik egy „mini bajnokság” keretében döntik el a végső sorrendet; ez minden klub számára újdonság. Az „alapszakaszt” a második helyen fejezte be az ETO, a tavaszi idényben pedig három győzelem és három vereség után jelenleg két ponttal van lemaradva az első helyezett MTK Budapest mögött.

„Ez trükkös dolog, mert a „legjobb” U19-esek már a felnőttek között töltik az idejük nagy részét, így nehéz pontosan felmérni, kinek milyen a tényleges játékereje. Ez persze más csapatokra is igaz. Nekünk a célunk az, hogy kihozzuk a lehetőségeinkhez képest a legtöbbet magunkból, azokkal a játékosokkal, akik éppen pályára tudnak lépni. A másik hét gárda is nagyon magas színvonalat képvisel, mindegyikőjük ellen nagy élmény pályára lépni, de szeretnénk megvédeni a címünket. A legfőbb cél viszont továbbra is az, hogy a lehető leggyorsabban integráljuk a fiatalokat a felnőttfutballba.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik