Labdarúgás: U17-es válogatott meghívót ért Katona István hét gólja

B. L. utanpotlassport.huB. L. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.10.07. 16:05
Címkék
Kiválóan kezdte az idényt Katona István, az Illés Akadémia-Haladás U17-es csapatának támadója, aki hét góljával a kiemelt bajnokság legeredményesebb játékosa; teljesítménye meghívót ért a korosztályos válogatottba.

Nem brillírozik az Illés Akadémia-Haladás U17-es csapata, öt forduló után hat ponttal a hetedik helyen áll a tizenkét csapatos mezőnyben. Ennek ellenére a gárda játékosa áll a kiemelt korosztályos bajnokság góllövőlistájának élén: Katona István hét találattal vezet, hárommal előzi meg az őt üldöző legeredményesebbeket.

A 183 centiméter magas középcsatár szombathelyiként hét évesen kezdett el focizni a helyi Lurkóban, az U14-es korosztályt azonban már az Illés Akadémiánál kezdte. A 2006-os születésű, 16. életévét szeptemberben betöltő támadó az MLSZ adatbankja szerint 180 mérkőzésen 242 gólt termelt – mondhatni, feltalálja magát a kapu előtt.

„Világéletemben középcsatárt játszottam, ez az a poszt, amelyben úgy érzem, ki tudok teljesedni – nyilatkozta portálunknak Katona István. – Megesett, hogy egy-két edzőm kipróbált a tízes pozícióban, ám a játékom nem volt az igazi, úgyhogy gyorsan visszatettek éknek. Úgy vélem, háttal a kapunak is hasznosan futballozom, jól tartom meg a labdákat, lekötöm a védőm figyelmét, de a fejjátékom az egyik legfőbb erősségem. A most zajló bajnoki idényben sokszor kerültem ziccerbe, jókor voltam jó helyen, több olyan gólt szereztem, hogy kihasználtam a védők megingását vagy tiszta helyzetbe kerülve értékesítettem a lehetőséget.Nemrég meghívtak az U17-es válogatottba, ebben a korosztályban vettek először számításba a nemzeti csapatoknál, aminek szívből örülök. Jövő héten is szerepet kaphatok, próbálok mindent kiadni magamból és újabb gólt, gólokat szerezni.”

Bár az iskolát sem veszi félvállról, a tanulásra nagy hangsúlyt fektet, erős négyes tanuló, meg sem fordult a fejében, hogy ne futballistának álljon. Lépésről lépésre szeretne haladni a ranglétrán – ahogyan azt eddig is tette.

A támadó célja, hogy tavasszal a felnőtteknél edzhessen Forrás: illesakademia.hu
A támadó célja, hogy tavasszal a felnőtteknél edzhessen Forrás: illesakademia.hu

A támadó célja, hogy tavasszal a felnőtteknél edzhessen  •  Forrás: illesakademia.hu

„Az a célom, hogy teljesítményemmel rászolgáljak arra, hogy a következő szezonban már az U19-es csapat tagja legyek. Ebben az idényben még nem, de az előzőben már szerepeltem a felnőtteknél edzésen. Egészen jól ment a játék, tudtam érvényesülni a felnőttek között, de kell még idő, mire eljutok arra a szintre, mint ők. Remek lenne, ha tavasszal már a felnőttekkel is edzhetnék, próbálok úgy tréningezni és játszani, hogy az első keretnél számításba vegyenek. A korosztályomban még nem vittek fel senkit a felnőttekhez, szeretnék én lenni az első, aki pályára lép köztük. Hatalmas élmény lennebemutatkozni a Haladásban, mindent megteszek ezért, ám addig is próbálok a góljaimmal segíteni az U17-es csapatnak, hogy minél jobban szerepeljünk a bajnokságban.”

Ha ilyen mértékben szerzi a gólokat, jó esélye lehet felkerülni.

„Jó formában vagyok, ilyen mértékben még nem termeltem a gólokat ebben a korosztályos bajnokságban. Ez nagyrészt az edzőimnek köszönhető, kiváló képzés folyik ugyanisaz akadémián. Catalin Azoitei a mentorom,remekül kijövök vele, rengeteget tanulok tőle, sokat köszönhetek neki. Az egyéni képességfejlesztő edzéseken leginkább a kapura lövéseket, ziccereket és a fejjátékot gyakoroljuk, a klasszikus csatárerényeket próbáljuk kidomborítani, ami sokat tesz hozzá a fejlődésemhez. Ahhoz, hogy a felnőtteknél szóhoz jussak, védekezés terén javulnom, illetve gyorsulnom kéne. A sebességemet nehezebb fejleszteni, de igyekszem, hogy minél gyorsabb legyek, beleadok mindent az edzéseken és a meccseken sem spórolok az energiával.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik