Labdarúgás: rajt a korosztályos kiemelt bajnokságokban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.29. 08:54
Címkék
Szombaton megkezdődtek a három kiemelt – nyolc-nyolc csapatot felvonultató – korosztályos bajnokságban a küzdelmek. A rajt alkalmából számba vesszük az előző két évad hazai utánpótlás-sorozatainak történéseit, illetve megvizsgáljuk az első forduló eseményeit.

Leiner Soma - utanpotlassport.huImmár két éve annak, hogy az MLSZ új bajnoki rendszer mellett tette le a voksát az utánpótlásban. Az élvonalbeli csapatok létszámának csökkentésével, illetve a három kiemelt korosztály (U19, U17, U16) egységesítésével kiélezett küzdelem zajlik a helyezésekért a nyolc legeredményesebb bázis között.Leiner Soma - utanpotlassport.huImmár két éve annak, hogy az MLSZ új bajnoki rendszer mellett tette le a voksát az utánpótlásban. Az élvonalbeli csapatok létszámának csökkentésével, illetve a három kiemelt korosztály (U19, U17, U16) egységesítésével kiélezett küzdelem zajlik a helyezésekért a nyolc legeredményesebb bázis között.

Az MTK korosztályos csapatai győzelemmel kezdték az új szezont Forrás: mtkbudapest.hu
Az MTK korosztályos csapatai győzelemmel kezdték az új szezont Forrás: mtkbudapest.hu

Az MTK korosztályos csapatai győzelemmel kezdték az új szezont  •  Forrás: mtkbudapest.hu

A bajnoki szisztéma ellentmond a regionális központok rendszerének, hiszen utóbbiból tizenkettőt hozott létre a szövetség, így négy régió folyamatosan kimarad az élvonalból. Állandó beszédtéma az edzőkre, no meg a fiatalokra nehezedő nyomás is: a kiesést-feljutást illetően a két fiatalabb korosztály játszik fontos szerepet, az összesített utolsó búcsúzik, míg az leggyengébb, nem kieső U17-es csapat osztályozót játszik. Tulajdonképpen az együttesek negyede kieshet – a búcsúval pedig tehetséges játékosokat, no meg milliókat veszíthet az adott klub.

A Videoton egy évvel a feljutása után az idén tavasszal búcsúzott az élvonaltól, a piros-kékek helyét az U17-es másodosztály bajnoka, a DVTK vette át. Kenyeres Imre, a fehérváriak utánpótlás-sportigazgatója azt mondja, ők nem törődtek a korosztályos csapatok eredményességével, sokkal inkább a fiatalok egyéni fejlődését helyezték előtérbe. A miskolciak ugyanakkor Benczés Miklós szakmai igazgató (azóta már a Puskás Akadémia felnőttcsapatának vezetőedzője) irányításával remek évadot zártak, aranyérmük a második vonalban egy pillanatig sem forgott veszélyben. Sokkal izgalmasabban alakult az elsőosztályú szereplésért rendezett rájátszás, amelyben a Ferencváros, illetve a második vonalban ezüstérmes UTE csapott össze. A gólnélküli első találkozót követően Újpesten a zöld-fehérek örülhettek, így megőrizték tagságukat az elitben.

Első a Honvéd
Az élvonalbeli csapatok összesített sorrendje a három kiemelt korosztályú bajnokság (U19, U17, U16) legutóbbi két évada alapján
1. Budapest Honvéd-MFA 14 helyezési szám, 2-3. MTK Budapest, Puskás Akadémia 19, 4-5. Illés Akadémia-Haladás, FTC 27, 6. DVSC-DLA 31, 7. ETO FC Győr 36.
Csak egy szezont töltöttek az élvonalban: Videoton 21, Vasas Kubala Akadémia 22

A legfiatalabb korosztályban a Budapest Honvéd-MFA lett a bajnok, míg az U17-es korosztályban a Puskás Akadémia győzött. A legnagyobb harc az U19-es elsőségért zajlott, ami nem csoda, hiszen a dobogóteteje mellé nemzetközi szereplés is jár. Az utolsó fordulóig húzódó aranycsatát végül az Illés Akadémia nyerte, így a szombathelyiek indulhatnak az UEFA Ifjúsági Ligában.

Ami pedig a hazai programot illeti: szombaton megkezdődtek a küzdelmek a három korosztály élvonalában. A frissen feljutott DVTK a két idősebb korosztályban meglepetésre legyőzte a Puskás Akadémiát, a felcsútiak viszont kiadós pofont adtak a miskolciak U16-os együttesének (6−0). A legjobban kétségkívül az MTK kezdte a szezont, hiszen az agárdi növendékek három örökrangadót nyertek a Ferencváros fiataljai ellen.

KIEMELT BAJNOKSÁGOK, 1. FORDULÓ
U16
Illés Akadémia-Haladás−ETO FC Győr 3−1
Puskás Akadémia−DVTK 6−0
MTK Budapest−FTC 4−1
Budapest Honvéd-MFA−DVSC-DLA 4−2
U17
Illés Akadémia-Haladás−ETO FC Győr 0−3
Puskás Akadémia−DVTK 0−2
MTK Budapest−FTC 3−1
Budapest Honvéd-MFA−DVSC-DLA 3−0
U19
ETO FC Győr−Illés Akadémia-Haladás 0−2
DVTK−Puskás Akadémia 1−0
FTC−MTK Budapest 2−4
DVSC-DLA−Budapest Honvéd-MFA 2−1

További korosztályos híreinkLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik