Labdarúgás: magyar fiataloknak is szurkolhatunk az európai élvonalban

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.08.19. 08:58
Címkék
Az NB I-ben sem hemzsegnek az utánpótláskorú magyar labdarúgók, az első osztályú európai bajnokságok csapataiba pedig még kevesebben jutnak el közülük. Ám aki igen, az nagy lehetőség előtt áll.

Augusztus első fele piros betűs időszak a futballdrukkerek naptárában, hiszen az európai ligák játékosai a nyári felkészülés után újra tétmérkőzéseken bizonyítanak. Az elmúlt hetekben a nemzetközi kupákkal együtt elkezdődtek a bajnokságok is, magyar fiatalokra pedig az NB I mellett is figyelhetünk, hiszen néhányan utánpótláskorúként váltak a kontinens élvonalbeli felnőttfutballjának tagjaivá.

Remek formában kezdte az új szezont az AZ Alkmaar balhátvédje, Kerkez Milos Forrás: MLSZ
Remek formában kezdte az új szezont az AZ Alkmaar balhátvédje, Kerkez Milos Forrás: MLSZ

Remek formában kezdte az új szezont az AZ Alkmaar balhátvédje, Kerkez Milos  •  Forrás: MLSZ

A nyáron a 2000-es és a 2001-es korosztály elbúcsúzott az utánpótlásévektől, a 2002-es vagy annál később született spílerek azonban továbbra is bevethetők a korosztályos nemzeti csapatokban. Ilyen a még csak 18 éves Kerkez Milos is, aki már a legutóbbi Eb-selejtezőkön erősítette az U21-es válogatottat. Az ifjú balhátvéd az angolok elleni, idegenbeli 4–0-s siker alkalmával az A-válogatott kispadjára is leülhetett, és bár a bemutatkozás pillanata még nem jött el számára, jó úton jár afelé, hogy a „nagyok” között számításba vegye Marco Rossi kapitány. Hiányposzton játszik, ráadásul a Nemzetek Ligájában remeklő Nagy Zsolt sérülés miatt több hónapra kidőlt, így kinyílhat az ajtó a fiatal számára. Kerkez kitűnően teljesített az utóbbi időszakban, minek köszönhetően bekerült az AZ Alkmaar kezdőcsapatába. A holland élvonalbeli együttesnél – legyen szó a bajnokságról vagy az Európai Konferencia-liga selejtezőiről – védekezésben és támadásban is bizonyítja a tudását, magas százalékban nyeri meg a párharcait, emellett gólpasszokat oszt és helyzeteket alakít ki. A legutóbbi körben ráadásul az első holland élvonalbeli találatát is megszerezte, ami három pontot ért a csapatának, míg a csütörtök esti Ekl-playoffban a Gil Vicente ellen jegyzett asszisztot. Az Eredivisiében nyújtott teljesítménye nyomán beválasztották az első forduló legjobb tizenegy játékosa közé, és joggal reménykedhet a hasonlóan eredményes folytatásban.

A Genk támadója, Németh András több mint hat éve légióskodik Belgiumban. Jelenlegi együttesének első csapatában az év elején mutatkozott be, ráadásul rögtön megzörgette az ellenfél hálóját. A 19 éves gólvágó a nyári felkészülési mérkőzéseken mutatott produkciójával sem lehet elégedetlen, majdnem minden edzőmeccsen betalált. A nagy kérdés azonban vele kapcsolatban az, hogy képes lesz-e kitörni a mellékszerepből a mostani évadban (nemzetközi fellépési lehetőség híján) kizárólag a Jupiler League-re koncentráló csapatban. Múlt vasárnap mindenesetre meghálálta, hogy kezdőbe jelölték: betalált és egy büntetőt is kiharcolt. A gólérzékenysége mellette szól, amit nem csak Belgiumban, hanem az U21-es válogatottban is igazolt: a Gera Zoltán vezette csapat legeredményesebb játékosa volt a legutóbbi Eb-selejtezőkön, így nem csoda, hogy sokan Szalai Ádám utódjaként tekintenek rá.

Akadnak olyan magyar fiatalok is, akik klubjukban jelenleg nem az első csapatban játszanak, de már a debütálás küszöbén állnak: a Sturm Graz II-ben kiválóan indított a 20 éves Tóth Milán az osztrák másodosztályban, a legutóbbi fordulóban mesterhármast jegyzett, négy kört követően pedig öt találattal a liga góllövőlistáját is vezeti. Ha így folytatja, könnyedén az élvonalban találhatja magát. Az U21-es válogatott elsőszámú kapusa, Hegyi Krisztián az angol West Ham United utánpótláscsapataiban véd, a Premier League-gárda nyári felkészülési meccsein viszont többször is leülhetett a kispadra. Senkó Zsombornak sem ismeretlen a Juventus felnőttegyüttese: a Hegyihez hasonlóan 19 éves kapust korábban Gianluigi Buffon vette a szárnyai alá, és az olasz legenda távozása óta is többször készülhetett a Serie A-s játékosokkal, sőt az év elején kétszer a keretbe is bekerült. Remélhetőleg nem utoljára.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik