Labdarúgás: kíváncsi a fiatalokra? Kövesse a Budafokot és az MTK-t!

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.26. 09:00
Címkék
Az NB I első tavaszi fordulójában, hét együttesben tizennégyen összesen 977 percet töltöttek a pályán a 2000. január 1-jén vagy az után született, magyar fiatalok közül.

Habár a téli felkészülési időszak ezúttal meglehetősen rövid ideig tartott, a legtöbb NB I-es klub vezetőedzője így is kihasználta az alkalmat, hogy kvázi tét nélkül megnézheti, mire képesek az együttes utánpótláskorú labdarúgói. Aztán amikor elrajtol a tavaszi idény, általában azt tapasztaljuk, hogy téthelyzetben már nem annyira szavaznak bizalmat a saját nevelésű fiataloknak.

A Budafok–MTK Budapest bajnoki azonban ilyen szempontból egyáltalán nem sorolható a „szokásos” kategóriába. A két csapatban összesen nyolc U20-as magyar játszott, közülük hatan ráadásul egészen a mérkőzés végéig a pályán bizonyíthattak. A hazaiaknál Csizmadia CsabaHuszti Andrást (19), Skribek Alent (19), Zsóri Dánielt (20) és Csonka Andrást (20) tette be 90 percre az együttesbe, ami egyben hűen tükrözi a klub átigazolási politikáját, hiszen mind a négyen kölcsönben szerepelnek Budafokon, ahol a magyar foci szerencséjére valóban megkapják a szükséges játékperceket. A Ferencvárostól ideiglenesen megszerzett Csonka mi több, pályafutása első NB I-es gólját is meglőtte debütálásként – a 2–2-es döntetlenre végződött összecsapás másik hazai találatát pedig az a Skribek érte el, aki ezzel már ötgólos az évadban.

Az egyaránt U21-es válogatott Schön Szabolcs (fehérben) és Zsóri Dániel ezúttal egymás ellenfeleként küzdöttek Forrás: MTK Budapest
Az egyaránt U21-es válogatott Schön Szabolcs (fehérben) és Zsóri Dániel ezúttal egymás ellenfeleként küzdöttek Forrás: MTK Budapest

Az egyaránt U21-es válogatott Schön Szabolcs (fehérben) és Zsóri Dániel ezúttal egymás ellenfeleként küzdött  •  Forrás: MTK Budapest

Az MTK-ban továbbra is azok a fiatalok lépnek pályára, akik kiharcolták maguknak a kezdőcsapatbeli tagságot. Kata Mihály (18) mellett az ezúttal gólt is szerző Schön Szabolcs (20) játszhatta végig a Budafok elleni találkozót, és külön örömteli, hogy hosszú (koronavírus okozta) kihagyása után Mezei Szabolcs (20) is visszatért, mi több, remekül hozzátette a részét a kék-fehérek látványos támadófutballjához.

A teljes fordulóban egyébként 977 percet töltöttek a pályán a 2000. január 1-jén vagy az után született, magyar fiatalok, az össztermésből 665 percet a Budafok–MTK bajnokin, ami sokat elárul arról, melyik két együttesben bíznak jelenleg legjobban a hazai reménységekben. Ettől függetlenül a többi csapatról is érdemes szót ejteni. A Budapest Honvéd, valamint a Puskás Akadémia összetételében eget rengető fiatalítás nem történt: előbbiben Szendrei Norbert (20), utóbbiban a Ferencváros ellen gólpasszt kiosztó Kiss Tamás (20) játszott, mindketten 90 percet. Az sem keltett meglepetést, hogy a ZTE Szánthó Regővel (20) a kezdőjében állt fel. Ennél a pontnál megjegyeznénk, hogy valószínűleg Gera Zoltán szövetségi edző is elégedett lehet, elvégre a részben hazai rendezésű U21-es Eb-re készülő korosztályos válogatott húzóemberei jelenleg is meghatározó szerepet töltenek be klubjukban.

Ami viszont újdonság, hogy a címvédő együttes vezetőedzője, Szerhij Rebrov először küldött pályára U20-as magyar fiatalt. A mindössze 17 esztendős Redzic Damir pécsi születésű, édesapja bosnyák, édesanyja magyar. Már 14 éves kora óta a Ferencváros utánpótlásában futballozik. Az aktuális évadban főleg a klub NB III-as tartalékcsapatában jutott lehetőséghez, amelyben az ősszel 14 mérkőzésen 7 gólt szerzett. Miután a spanyolországi edzőtáborban is jó teljesítményt nyújtott – az egyik felkészülési meccsen be is talált –, megkapta az esélyt az élvonalban. A 81. percben lépett pályára a Puskás Akadémia ellen, és noha az 1–1-esvégeredmény alakulását nem tudta befolyásolni, kíváncsian várjuk, vajon hány mérkőzésen játszhat még tavasszal a nemzetközi porondra hajtó topklubban.

AZ U20-AS MAGYAR FIATALOK JÁTÉKPERCEI AZ NB I 17. FORDULÓJÁBAN
Csapatonként
Budafok: 90+90+90+81+44=395 perc
MTK: 90+90+90=270
Bp. Honvéd: 90+26=116
PAFC: 90
ZTE: 90
FTC: 9
Kisvárda: 7
Játékosonként
Huszti András (Budafok): 90 perc
Skribek Alen (Budafok): 90
Csonka András (Budafok): 90
Schön Szabolcs (MTK): 90
Mezei Szabolcs (MTK): 90
Kata Mihály (MTK): 90
Szendrei Norbert (Bp. Honvéd): 90
Kiss Tamás (PAFC): 90
Szánthó Regő (ZTE): 90
Zsóri Dániel (Budafok): 81
Zeke Márió (Budafok): 44
Bocskay Bertalan (Bp. Honvéd): 26
Redzic Damir (FTC): 9
Kovácsréti Márk (Kisvárda): 7
Összesen: 977 perc

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik