Labdarúgás: a kecskeméti Katona Bálint remekül teljesít az NB I-ben

B. L. utanpotlassport.huB. L. utanpotlassport.hu
2022.09.07. 17:14
Címkék
A Kecskemét 19 éves támadó szellemű középpályása, Katona Bálint pályafutása első hét élvonalbeli bajnokiján három gólt szerzett és egy gólpasszt adott a labdarúgó NB I-ben. A fiatal játékos megosztotta portálunkkal, miért teljesíthet jobban, mint korábban a felnőttek között bármikor.

Noha a mostani az első idénye az NB I-ben, kiválóan teljesít Katona Bálint, a Kecskemét 19 éves, támadó szellemű középpályása. A ferencvárosi kölcsönjátékos csapata mind a hét bajnokiján pályára lépett, ötször kezdőként vetették be, s úgy tűnik, meghálálja a bizalmat: három gólt szerzett, valamint egy gólpasszt adott.Katona Bálint, a Kecskemét 19 éves, támadó szellemű középpályása. A ferencvárosi kölcsönjátékos csapata mind a hét bajnokiján pályára lépett, ötször kezdőként vetették be, s úgy tűnik, meghálálja a bizalmat: három gólt szerzett, valamint egy gólpasszt adott.

A technikailag képzett labdarúgó pályafutása ötéves korában indult a Vasasnál, ahol tíz évet töltött el, ám az angyalföldi korosztályos csapat kiesése miatt az U17-es korosztályban már a Ferencváros játékosa volt. A zöld-fehéreknél is sokat fejlődött, játszhatott az NB III-ban szereplő tartalékok között, az első csapattal tarthatott külföldi edzőtáborokba, profi szerződést kapott, s gólt is szerzett a Ráckeve elleni 6–1-re megnyert Magyar Kupa-mérkőzésen. A honi rekordbajnok a középpályás fejlődése érdekében a kölcsönadás mellett döntött, a 2021–2022-es évadban ezért Kecskeméten szerepelt, s mivel mindhárom félnek kézenfekvő megoldásnak bizonyult, ebben az évben is a lila-fehéreknél láthatjuk.

A 19 éves fiatalnak immár három gólja van az NB I-es idényben Fotó: Szabó Miklós
A 19 éves fiatalnak immár három gólja van az NB I-es idényben Fotó: Szabó Miklós

A 19 éves fiatalnak immár három gólja van az NB I-es idényben  •  Fotó: Szabó Miklós

„A Fradiban már játszhattam a harmadosztályban, de az első igazi idényem a felnőttek között az előző volt – nyilatkoztaKatona Bálint az Utánpótlássportnak. – Nem volt könnyű felvennem a ritmust az NB II-ben, amit mutat, hogy az őszi szezonban nem szereztem gólt, s kevesebb időt töltöttem a pályán. A téli szünetben volt időm gondolkozni, kipihenni magam, az előző két évben ugyanis szinte nem volt szabadságom, a bajnokság vége után néhány nappal már az FTC első keretével utaztam edzőtáborba. Kecskeméten nagyon türelmesek voltak velem, mindvégig éreztem a bizalmat, amelyet a tavasszal jobb teljesítménnyel háláltam meg, öt gólt szereztem. Mindenképpen maradni szerettem volna, a KTE is marasztalt és a Fradi is örült a lehetőségnek, úgyhogy egyértelmű volt, hogy az élvonal újoncánál folytatom. Nem tudnék olyan magyar klubot megnevezni, amelyben szívesebben futballoznék, legfeljebb a Fradit, de egyelőre nem érzem, hogy megütném az ottani szintet.”

Az OTP Bank Ligáét az eddig látottak alapján azonban megüti. Az InStat adatelemző cég statisztikái szerint a kilencven percre vetített mutatói is jóknak mondhatók: 85 százalékos hatékonysággal passzol, átlagban 1,77 lövést ereszt meg meccsenként, támadópárharcainak 46 százalékát nyeri meg, s hét cselt húz meg. Olybá tűnik, sikerült alkalmazkodnia, amit alátámaszt, hogy a tehetséges fiatal elmondása szerint jobban megy neki a játék a legfelsőbb osztályban, mint a felnőttek között korábban bármikor.

„A másodosztály nagyon szokatlan, új terep volt számomra – folytatta Katona Bálint, aki az InStat statisztikákból levezetett teljesítménymérő indexe szerint a KTE-ben a második legjobb egyéni teljesítményt nyújtotta az évadban. – Ha visszamennék az NB II-be, kíváncsi lennék, hogyan teljesítenék – nem vagyok benne biztos, hogy jobban, mint az élvonalban. Egy szinttel lejjebb merőben más a játék, úgy érzem, az NB I-ben inkább tudom kamatoztatni az erősségeimet. Kreatív játékosként nem vagyok szívbajos, ha elrontok egy cselt, a következő lehetőséget is megragadom, hogy túljárjak a védő eszén. Az, hogy az első osztályban is ezzel a hozzáállással játszom, nagyrészt Szabó István vezetőedző érdeme, aki a legtöbbet hozza ki belőlem. A mester ért a fiatalok nyelvén, remek pedagógiai érzéke van. Elemzi a labdarúgókat a pályán és azon kívül is, ennek köszönhetően felismerte, hogy nem én vagyok a legfegyelmezettebb játékosa, ezért szabadabb szerepkörben futballozhatok a keze alatt. Kiválóan ráérez, melyik futballistát milyen feladatokkal kell megbízza, hogy a csapat hasznára váljon. Kitűnő a kapcsolata a játékosaival, egyben tartja a brigádot, nagyon szeretek vele dolgozni. Az öltözői hangulat is szuper, jobbat szinte el sem tudok képzelni. Kecskeméten nincsenek olyan játékosok, akik rontanák a levegőt, ellenben olyanok szerepelnek itt, akik támogató légkört teremtenek. Hétről hétre jobban összeérünk, jó látni a fejlődést a csapaton.”

Katona Bálintot fiatal kora ellenére sokrétű labdarúgónak ismerhettük meg: a középpálya közepén, szélén, valamint a támadósorban is feltalálja magát, Szabó István vezetőedző rendre más-más poszton veti be őt.

„Érzésem szerint a középpályán tudom igazán segíteni a játékot, középcsatárként kevésbé érzem magamat hasznosnak, veszélyesnek. A harmadik bajnoki gólomat támadóként lőttem, az első kettőt pedig középpályásként szereztem. Pályafutásom első NB I-es találatának elképesztően örültem, fejjel vettem be a Mezőkövesd kapuját. Hazai pályán szereztem a gólt, amely kecskeméti színekben az első volt, amelyet a saját közönségünk előtt szereztem. Azt az augusztusi estét nem hiszem, hogy valaha is elfelejtem! Ami a célkitűzéseimet illeti, szeretnék ebben az idényben sok rutint szerezni, valamint gólokkal és gólpasszokkal segítsem a csapatom. A menedzseremmel azt terveztük, ha jól sikerül ez az idény, jó lenne külföldre szerződni, nagy vágyam, hogy az országhatárokon kívül is megméressem magam, viszont nem vagyok híve annak, hogy gyakran váltsak csapatot, ezért Kecskeméten is szívesen maradnék. Bent akarunk maradni az NB I-ben, de bízom benne, hogy idővel merészebb céljaink is lehetnek. Újonc létünkre remekül kezdtünk, a csapatvédekezésünk nagyon szervezett, higgadtan kezeljük a helyzeteket. Szerintem a bennünk lévő tűz nem alszik ki aszezonban, ezért ha támadásban is hozzuk az eddigi szintet, hasonló sikerekkel folytathatjuk a bajnokságot, mint ahogyan kezdtük.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek