Labdarúgás: a gyirmóti Radics Márton mellett születése óta ott a labda

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.11.13. 09:00
Címkék
A 2001-es vagy annál fiatalabb NB I-es labdarúgók között a jelenleg futó szezonban Radics Márton eddig az egyik legtöbbet szereplő játékos; a Gyirmót FC Győr ifjú középpályása az Utánpótlássport számára idézte fel a sporttal kapcsolatos kezdeteket, emellett beszélt csapata jelenlegi idényéről és a jövőbeni célokról is.

A Gyirmót FC Győr 19 éves középpályásának, Radics Mártonnak kiskorában nem kellett sokat gondolkodnia azzal kapcsolatban, hogy melyik sportágat válassza: gyakorlatilag rögtön a születése után eldőlt a sorsa, egy újszülöttként kapott ajándéknak köszönhetően. Bár erre ő maga – érthető okokból – nem emlékszik, a történetnek így is lelkesen kezd neki.Radics Mártonnak kiskorában nem kellett sokat gondolkodnia azzal kapcsolatban, hogy melyik sportágat válassza: gyakorlatilag rögtön a születése után eldőlt a sorsa, egy újszülöttként kapott ajándéknak köszönhetően. Bár erre ő maga – érthető okokból – nem emlékszik, a történetnek így is lelkesen kezd neki.

Az ifjú középpályás az egyik legtöbbet foglalkoztatott fiatal az NB I-ben Forrás: Gyirmót FC Győr
Az ifjú középpályás az egyik legtöbbet foglalkoztatott fiatal az NB I-ben Forrás: Gyirmót FC Győr

Az ifjú középpályás az egyik legtöbbet foglalkoztatott fiatal az NB I-ben  •  Forrás: Gyirmót FC Győr

„Nagypapám egy focilabdát adott nekem ajándékba a születésem után, azzal üdvözölt engem a kórházban, így mondhatom, korán elindult ez a vonal az életemben. Édesapámnak több mint száz élvonalbeli mérkőzése van, így volt kitől örökölnöm a sport szeretetét; nagyjából hatéves koromban kezdtem el futballozni Ménfőcsanakon, onnan kerültem pár év múlva Győrbe.”

Az ETO-tól végül a Puskás Akadémia igazolta le 2017-ben, a felcsútiak színeiben pedig számos fontos mérföldkövet pipálhatott ki: a klub NB III-as garnitúrájában első hivatalos felnőttmérkőzését játszhatta a 2018-2019-es évadban, míg az azt követőben az NB I-es debütálás is elérkezett az Újpest FC ellen.

„Elég kalandos volt az utam a Puskás első csapatába. Először egy sérülés miatt hívtak fel a nagyok közé egy edzés erejéig, aztán velük tölthettem a nyári felkészülést, elutaztam velük az edzőtáborba is. Ott nem kaptam túl sok lehetőséget, így számomra is meglepő volt, mikor 2019 nyarán, a szezon első mérkőzésén a kezdőcsapatba jelölt Hornyák Zsolt vezetőedző. Elképesztő érzés volt a debütálás, emlékszem minden pillanatára; ezt szerintem egy játékos sem felejti el.”

A fiatal összesen tizennyolc élvonalbeli bajnokin kapott lehetőséget a felcsúti együttesben, mielőtt 2021 januárjában az akkor NB II-es Gyirmót FC-hez került volna kölcsönben. A győriek a tabella ötödik helyén teleltek, a tavaszi szezonban viszont – az egyből alapemberré váló Radiccsal a soraikban – veretlenek maradtak, és izgalmas hajrá után kiharcolták a feljutást.

„Mindig csak a következő mérkőzésekre koncentráltunk – emlékszik vissza a középpályás. – Cél volt természetesen a feljutás, azonban nem a bajnokság vége lebegett a szemünk előtt, igyekeztünk mindig csak a következő összecsapással foglalkozni. Számítottunk rá, hogy az előttünk álló csapatok bukni fognak; nekünk jól alakult a szezon, így óriási volt az öröm az utolsó meccs után.”

Radics Márton Forrás: Gyirmót FC Győr
Radics Márton Forrás: Gyirmót FC Győr

Radics Márton  •  Forrás: Gyirmót FC Győr

A játékpercei az osztályugrással sem csökkentek, hiszen Radics (akivel a győriek nyáron egyéves kölcsönszerződést kötöttek) az eddig lejátszott tizenkét NB I-es fordulóból mindannyiszor pályára került, ráadásul az első kör kivételével kezdőként.

„Őszintén szólva meglepett, amikor kimaradtam a szezonkezdetkor a kezdőtizenegyből, ez azonban arra sarkallt, hogy még nagyobb erőbedobással végezzem a munkámat. Örülök neki, hogy azóta megváltozott a helyzet, érzem a bizalmat, amit minden mérkőzésen próbálok meghálálni.”

Bár a gyirmótiak szemszögéből nem indult jól a szezon, a tizenkettedik körben sikerült ellépniük a kiesőzónából, az utóbbi öt összecsapáson szerzett három győzelmüknek köszönhetően.

„Volt pár érkezőnk a nyár folyamán, és a felállások tekintetében is rengeteget kísérleteztünk. Úgy látom, egyre jobban összeérik a csapat, ennek az eredménye az utóbbi bő egy hónap javuló teljesítménye. Az MTK elleni, 3–0-s idegenbeli győzelem is mutatja, hogy van keresnivalónk az első osztályban – mondja Radics, aki a célokra is kitér. – Meg akarjuk tartani az élvonalbeli tagságot, én pedig azon leszek, hogy a továbbiakban is legalább ennyi játéklehetőséget kapjak. A nemzeti csapat tekintetében harcolok azért, hogy ismét behívjanak a korosztályomba (legutóbb 2019-ben az U19-es együttesben húzhatta magára a címeres mezt – a szerk.),ha előrébb tekintek, akkor viszont a felnőttválogatott a legnagyobb cél.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik