Kosár: Van Rijs Lucával az élen menetelnek a Vasas juniorjai

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.11.11. 18:16
Címkék
A Vasas Akadémia junior leány kosarasai kiválóan kezdték az alapszakaszt: négy magabiztos győzelemmel – holtversenyben – vezetik az A csoportot. A pasarétiek legeredményesebb dobóját, Van Rijs Lucát kérdeztük a remek rajtról.

A Vasas Akadémia csapatai rendre a legjobbak közé tartoznak a hazai korosztályos kosárlabda-bajnokságokban, mindez a 2021-22-es évadban sincs másképp. A junior leányegyüttesük – számos utánpótlás-válogatottal a soraiban– jól kezdte az alapszakaszt: a Nyíregyházát, a DVTK-t, az NKA Pécs/B-t és a Zsíros Akadémiát is magabiztosan verték. A százszázalékos mérleg legfőbb letéteményese azirányító-hátvéd, Van Rijs Luca, aki 17,5 pontot átlagolt a négy meccsen – csapata legeredményesebbjeként, valamint az A csoport negyedik legjobbjaként.Van Rijs Luca, aki 17,5 pontot átlagolt a négy meccsen – csapata legeredményesebbjeként, valamint az A csoport negyedik legjobbjaként.

Van Rijs Luca (pirosban) a Vasas legjobb pontszerzőjeként meccsről meccsre bizonyít a juniorbajnokságban Forrás: hunbasket.hu
Van Rijs Luca (pirosban) a Vasas legjobb pontszerzőjeként meccsről meccsre bizonyít a juniorbajnokságban Forrás: hunbasket.hu

Van Rijs Luca (pirosban) a Vasas legjobb pontszerzőjeként meccsről meccsre bizonyít a juniorbajnokságban  •  Forrás: hunbasket.hu

„Örülök, hogy ilyen jól indult a szezon a csapat- és az egyéni szempontból is, ugyanakkor a saját teljesítményemmel nem lehetek még maradéktalanul elégedett. Egyelőre kicsit hullámzó a játékom, ezen mindenképpen szeretnék javítani. Összességében szinte mindenben sikerült előrélépnem az előző idényhez képest, ami egyértelműen pozitív, ezután az a következő feladat, hogy már kiegyensúlyozottan hozzam a jó meccseket. Csapatszinten is jól rajtoltunk, a négy győzelem biztató, de a legfontosabb erőfelmérő most jött volna a Csata ellen, viszont a válogatottelfoglaltságok miatt sajnos azt a mérkőzést későbbre halasztották"– nyilatkozta a „nagypályán" és 3x3-ban is U18-as válogatott Van Rijs az Utánpótlássportnak.

A Vasas juniorcsapatának szintén meghatározó tagja Luca ikertestvére, Dóra is, aki az eddigiekben 8,5 pontot dobott meccsenként, viszont a kiemelkedő, 19,3-as VAL-mutatójával a korosztály élmezőnyében szerepel.

„Régebben sokkal nagyobb volt köztünk a versenyszellem, már-már túlzásokba esve nyilvánult meg ez– fogalmazott Luca.– Például, amikor gyakran egymást hibáztattuk a pályán, de mostanra szerencsére sokkal egészségesebbé vált a viszonyunk, abszolút kölcsönösen hajtjuk egymást, egyikünk jó teljesítménye a másikunkat is jobb játékra sarkallja. Emellett konkrétan a kosárlabdában is nagyon jól működik a kémia köztünk– könnyen megtaláljuk és helyzetbe hozzuk a másikat, pontosan tudjuk a melyikünk mit fog csinálni bizonyos szituációkban, gyakorlatilag előre olvassuk a másik gondolatát. A játékunk is jól összepasszol, hiszen én pontokban vagyok erősebb, míg Dóra a sokoldalú játékával a csapat egyik, hanem a leghasznosabb tagja."

Van Rijs Luca Forrás: Vasas Basket
Van Rijs Luca Forrás: Vasas Basket

Van Rijs Luca  •  Forrás: Vasas Basket

Luca– testvérével egyetemben– nemcsak a saját korosztályában, hanem a felnőtt másodikvonalban is rendre helytáll. Immáron második évadát kezdte meg a piros-kékek NB I/B piros csoportjában szereplő együttesében. Az új szezon első öt bajnoki találkozón 23 percnyi játékidő alatt 7,2 pontot átlagolt.

„Nagyon fontos következő lépcsőfok számomra a piros csoport, hiszen ott jóval tapasztaltabb, valamint gyorsabb és erősebb játékosokkal találkozom hétről hétre. Rengeteg lehet fejlődhetni ott, és ezt érzem is magamon, ugyanisa tavalyihoz képest most már fizikailag sokkal inkább inkább felveszem a versenyt, magabiztosabban mozgom a pályán, és idén már a játék minden elemében nagyobb hasznára lehetek a csapatnak."

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik