Kosárlabda: U16-os lányaink elvesztették az Eb-negyeddöntőt

Vágólapra másolva!
2018.08.22. 21:20
Címkék
Fordulatos csatát vívott a magyar U16-os leányválogatott a kaunasi kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Mészárosné Kovács Andrea tanítványai annak ellenére, hogy a második negyed elején tizenhárom pontos hátrányban voltak, a szünetben és a harmadik felvonásban is vezettek. A lezárás már nem sikerült olyan jól, a korábban a franciákat és a már elődöntős törököket is legyőző csehek magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, és 51‒48-ra megnyerték a találkozót, így fiataljaink az ötödik helyért folytatják a harcot pénteken.

M. Sz.utanpotlassport.hu Kemény párharc várt a magyar leány U16-os kosárlabda-válogatottra szerdán a kaunasi korosztályos Európa-bajnokságon. A kontinensviadalon eddig még veretlen cseh csapat nézett szembe a mieinkkel, amely a francia és a D-csoportot veretlenül megnyerő orosz együttest a negyeddöntőben legyőző - tehát a négy közé bejutó - török válogatottat megelőzve nyerte az A jelű kvartettet.M. Sz.utanpotlassport.hu Kemény párharc várt a magyar leány U16-os kosárlabda-válogatottra szerdán a kaunasi korosztályos Európa-bajnokságon. A kontinensviadalon eddig még veretlen cseh csapat nézett szembe a mieinkkel, amely a francia és a D-csoportot veretlenül megnyerő orosz együttest a negyeddöntőben legyőző - tehát a négy közé bejutó - török válogatottat megelőzve nyerte az A jelű kvartettet.

Három másodpercen múlott, hogy tovább harcolhasson a magyar U16-os válogatott az Európa-bajnoki címért Forrás: fiba.basketball
Három másodpercen múlott, hogy tovább harcolhasson a magyar U16-os válogatott az Európa-bajnoki címért Forrás: fiba.basketball

Három másodpercen múlott, hogy tovább harcolhasson a magyar U16-os válogatott az Európa-bajnoki címért  •  Forrás: fiba.basketball

Meglehetősen nehezen indult a találkozó Mészárosné Kovács Andrea tanítványai számára, akik az előző mérkőzésekhez képest nem találták az egységet a védekezésben. Ennek eredményeképpen az ellenfél úgy szerzet pontot, ahogy lényegében akart, így korán elhúzott tíz ponttal. A negyed hajrájában Madár Eszter talált be, miután hat percig nem tudtak akciókosarat dobni fiataljaink, akik végül öt dobott ponttal zárták az első negyedet (5‒11).

A második felvonás úgy indult, ahogy az első végződött, és a cseh válogatott ellépett tizenhárom egységgel (5‒18). Ekkora jött a feltámadás: Rakita Lili bátor betörése után Keita Aya volt eredményes, úgy tűnt, az agresszív védekezés kifizetődővé válik. Keita és Rakita parádés megmozdulásaira építve szédületes, 18‒3-as rohamot bemutatva megfordította a mérkőzést a piros-fehér-zöld alakulat, így kétpontos fórral vonulhatott a nagyszünetre (25‒23).

A fordulás utáni periódus a hibákról marad emlékezetes, aminek köszönhetően percekig 29‒25-ös állást mutatott az eredményjelző. A holtpontról ugyan a csehek mozdultak el, ám Habling Lara betöréses kosárral tett róla, hogy ne forduljon a kocka. Habling előkészítőként is jeleskedett Madár ügyes belépés utáni találatánál, amellyel hat pontosra nőtt az előny, ebből négyet sikerült megtartani a végjátékra (36‒32).

Ez Dombai ügyes, befutás utáni kosarával kezdődött, azonban a cseheknek mindenre volt válaszuk, és a szakasz közepén egy triplával vissza is vették a vezetést. A magyar csapat átállt zónavédekezésre, ami viszont nem hozott eredményt. Bő két perccel a vége előtt Madárnak köszönhetően felzárkózott két pontra, és bár több lehetőség is volt egyenlíteni, ekkorra még nem sikerült. Az utolsó perc tartogatta a legtöbb izgalmat: Galántai Alma magabiztosan értékesített büntetőjével visszahozta a reményt, s tizennégy másodperccel a rendes játékidő letelte előtt a második félidőben óriásit játszó, s ismét dupla-duplát (17 pont, 11 lepattanó) elérő Madár egyenlített. Három másodperc volt hátra, amikor az ellenfél utolsó rohamot indított, a próbálkozást pedig egy kettő plusz egyes játék követte, amivel a csehek 51‒48-ra megnyerték a párharcot, ezzel bejutottak a kontinensviadal legjobb négy csapata közé. A mieink a folytatásban az oroszok ellen játszanak péntek délután fél kettőkor, a cél pedig nem is lehet más, mint az ötödik hely.

LEÁNY U16-OS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAUNAS
Negyeddöntő. Csehország‒Magyarország 51‒48 (11‒5, 12‒20, 9‒11, 19‒12)
A magyar válogatott: Rakita 10, Szerencsés, Dombai 4, Madár 17, Vég-Dudás. Cs.: Boros, Habling 3, Galántai 2, Keita 10, Vincze 2. Vezetőedző: Mészárosné Kovács Andrea.

További korosztályos híreinkKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik