Kosárlabda: Sitku Márton csak a karrierjére koncentrál

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.21. 17:40
Címkék
Nagyon nehéz időszakot tudhat maga mögött a Sopron KC húszéves kosárlabdázója, Sitku Márton, hiszen az édesapja, a 149-szeres válogatott Sitku Ernő májusban hunyt el; a fiatal próbálja kizárni a fájdalmait, és csak a karrierjére koncentrál.

„Édesapám halála után mindenképpen változásra volt szükségem, ki akartam szakadni a hazai, nyíregyházi környezetből. Ezzel magamnak próbálok segíteni, hogy könnyebben feldolgozhassam a tragédiát. A hangulatom változó, de olyan típusú ember vagyok, aki ügyel arra, hogy ne lássák, amikor fáj valami. Tudom, a feladatomra, a karrieremre kell koncentrálnom. Rengeteg segítséget kaptam, de semmiképpen nem szerettem volna olyan első osztályú klubba igazolni, amelyikben leginkább csak a padon ülnék. Nyáron egy hetet edzettem a Sopron KC csapatában, ekkor a vezetőedző,Kosztasz Flevarakisz felvázolta az elképzeléseit, amely szerint már az első évadban bizonyíthatnék, így boldogan írtam alá a szerződésemet” − nyilatkozza a húszéves Sitku Márton, aki hivatalosan szeptember 1-től a soproniak játékosa.„Édesapám halála után mindenképpen változásra volt szükségem, ki akartam szakadni a hazai, nyíregyházi környezetből. Ezzel magamnak próbálok segíteni, hogy könnyebben feldolgozhassam a tragédiát. A hangulatom változó, de olyan típusú ember vagyok, aki ügyel arra, hogy ne lássák, amikor fáj valami. Tudom, a feladatomra, a karrieremre kell koncentrálnom. Rengeteg segítséget kaptam, de semmiképpen nem szerettem volna olyan első osztályú klubba igazolni, amelyikben leginkább csak a padon ülnék. Nyáron egy hetet edzettem a Sopron KC csapatában, ekkor a vezetőedző,Kosztasz Flevarakisz felvázolta az elképzeléseit, amely szerint már az első évadban bizonyíthatnék, így boldogan írtam alá a szerződésemet” − nyilatkozza a húszéves Sitku Márton, aki hivatalosan szeptember 1-től a soproniak játékosa.

Sitku Márton a Jászberény ellen játszotta második meccsét a felnőttélvonalban Forrás: hunbasket
Sitku Márton a Jászberény ellen játszotta második meccsét a felnőttélvonalban Forrás: hunbasket

Sitku Márton a Jászberény ellen játszotta második meccsét a felnőttélvonalban  •  Forrás: hunbasket

Az együttes három mérkőzést játszott eddig az új kiírásban, Márton mindahányszor bizonyított; 21.3 percet, 2 pontot és 4 lepattanót átlagolt. Az OSE Lions ellen debütált az NB I-ben.

„Furcsa érzések kavarogtam bennem, a bemelegítés alatt arra gondoltam, apa milyen büszke lenne most rám. Szerencsére, amikor elhangzott az első sípszó, képes voltam kizárni ezt. Különösen boldog voltam amiatt, hogy kezdőként léphettem pályára, ráadásul a játék is egész jól ment. Azt persze sajnálom, hogy végül százkettő nyolcvanegyre kikaptunk, de ettől függetlenül örök emlék marad.”

A fiatal célként azt fogalmazta meg magával szemben, hogy stabil tagja maradjon az alakulat rotációjának.

„Remélem, minél több lehetőséget harcolhatok ki magamnak. Eleinte én is nehezen hittem el, hogy ilyen nagy a különbség az első és a másodosztály között; jóval nagyobb a tempó, sokkal erősebbnek kell lenni és jobban koncentrálni. Szeretném mihamarabb felvenni a ritmust. Ami a csapatot illeti: nincsenek hatalmas elvárásaink, hiszen a koronavírus-járvány okozta helyzetben úgy vélem, az eredmény csupán másodlagos− az a legfontosabb, hogy a bajnokság végigmenjen.”

Kérdés, hogy a Sopron KC mikor játszhat legközelebb a bajnokságban; az együttes tagjai tíznapos hatósági karanténban vannak, így Márton is.

Utolsóéves utánpótláskorúként az volt az álma, hogy az U20-as válogatottal jól szereplejen a korosztályos Európa-bajnokságon, erre azonban nem kerülhetett sor, hiszen a pandémia miatt a nemzetközi szövetség az összes nyári világversenyt törölte.

„Tizenöt éves korom óta minden évben volt szerencsém a magyar színeket képviselni, éppen emiatt esik különösen rosszul, hogy így kell lezárnom ezt a gyönyörű időszakot. Tisztában vagyok azzal, hogy sokat kell még fejlődnöm, de azért dolgozom kőkeményen minden nap, hogy a lehető leghamarabb bemutatkozhassak a felnőttválogatottban is.”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik