Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2022.09.29 20:03 Frissítve: 2022.09.29 20:23

Kosárlabda: kik lehetnek a legjobb U20-asok a férfi NB I/A-csoportban?

Összegyűjtöttük, kik lehetnek a legjobb utánpótláskorú játékosok a férfi felnőttélvonalbeli kosárlabda-bajnokság pénteken kezdődő új évadában.

A férfi NB I/A-csoportos bajnokságban két évvel ezelőtt, 2020-ban vezették a „fiatalszabályt", így a mérkőzések első félidejében legalább egy 23 évnél fiatalabb magyar kosarasnak végig a pályán kell tartózkodnia. Ennek (is) köszönhetően mind több fiatal kapta meg a játéklehetőséget a felnőtt első osztályban, az említett előírás pedig az új évadban is megmarad. A pénteken induló alapszakasz előtt sorra vettük, kiknek juthat a legnagyobb szerep az utánpótláskorúak közül (a 2003. január elseje után születettek), vagyis az U20-as válogatottban számításba vehető ígéretek közül.

1. KOVÁCS ÁKOS (DEAC, 2003)

Kovács Ákos (jobbra) Forrás: DEAC

Kovács Ákos (balra)  •  Forrás: DEAC

A listánk élére a debreceniek 19 éves magasemberét, Kovács Ákost tettük, aki az elmúlt szezonban egyre nagyobb szerepet vívott ki magának a DEAC első csapatában. Az alapszakaszban 17 mérkőzésen lépett pályára, ezeken átlagosan 11 percet kapott és 2,1 pontot dobott. A Kecskemét ellen például 16 pontos teljesítménnyel vétette észre magát. Majd a középszakaszban is többször szóhoz jutott, így nem meglepő, hogy ebben az évadban már első számú U23-as játékosként számolnának a korosztályos válogatott erőcsatárral, ám elhúzódó sérülés miatt Kovács egyelőre nem hadra fogható, emiatt az első pár fordulót várhatóan kihagyja.

2. CSUTI KORNÉL (ZTE, 2004)

Csuti Kornél (jobbra) Forrás: ZTE

Csuti Kornél (jobbra)  •  Forrás: ZTE

Újabb magasemberrel folytatjuk a sort, méghozzá a Zalaegerszeg 18 éves centerével, Csuti Kornéllal, aki a legutóbbi idényben mind gyakrabban jutott epizódszerepeket a kék-fehéreknél, és amikor megkapta az esélyt, általában helyt is állt. Az alapszakaszban 10 meccsen játszott, átlagosan hét percet. Ellenben a középszakaszban – bár csak két meccsen játszott – a játékideje felkúszott 15 percre, és szintén élt a lehetőséggel, hét és kilenc pontot dobott a két találkozón. A nyáron az U18-as válogatottal a B divíziós Eb-n szerepelt, és Romániában a mieink egyik vezéregyéniségeként meccsenként 10 pontot és 5,3 lepattanót tette bele a közösbe.

3. IVKOVIC MILÁN (KTE, 2003)

A 2021/22-es bajnokság legjobb U20-asait összegyűjtő listánk első helyére a kecskeméti Kiss Dávid került, és a lila-fehér együttesben előreláthatólag az új évadban is jó néhány fiatal kaphat játéklehetőséget. Ilyen lehet a 18 éves Ivkovic Milán – a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitány, Ivkovic Sztojan fia –, akit bedobó poszton vethetnek be. Tavaly már belekóstolhatott az A-csoportba (hat alapszakaszmeccsen 5,5 perc), de a felkészülési meccsek alapján ezúttal jóval nagyobb feladatok hárulhatnak rá.

4. PAÁR MÁRK (KAPOSVÁR, 2003)

Hasonlóképpen szintet léphet kaposvári színekben a 18 éves hátvéd, Paár Márk, aki tavasszal az U20-as bajnokság pontkirályaként zárt (27,8 pont), és országos döntőbe, majd ott negyedik helyig vezette együttesét. Az elmúlt évadban hat alkalommal lépett pályára az alapszakaszban, ennél új szezonban szinte biztosan több lehetőségre számíthat az U20-as válogatott fiatal.

5. CSENDES PÉTER (SOPRON, 2004)

Az ötös rangsorunk utolsó pozícióját a Sopron irányítója, Csendes Péter érdemelte ki. Májusban a 18 éves tehetség a juniorcsapat vezéreként országos bajnoki címet ünnepelhetett, majd a korosztályos válogatott csapatkapitányaként készülhetett az Eb-re, azonban a kontinensviadal előtt nem sokkal vádlisérülést szenvedett, amelyből mostanra felépült, és ezt az edzőmeccseken mutatott ígéretes teljesítményei is igazolják.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.

2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.