Kosárlabda: ismét összetarthatnak az utánpótlás-válogatottak

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.22. 15:48
Címkék
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének szakmai és utánpótlás-bizottságának elnökével, Mészáros Lajossal beszélgettünk az utánpótlás-válogatottak soron következő programjairól.

Az utánpótlás-válogatottak menetrendjére is nagy hatással volt a koronavírus-járvány második hulláma: a bajnokságok ősztől megállás nélkül működnek, ám a megbetegedések miatt nagy szükség volt a legígéretesebb a hazai fiatalokra az NB I-ben (jó bizonyíték erre az is, hogy az élvonal első felében elképesztően sok, összesen 115 utánpótláskorú lépett pályára legalább egyszer). Az U20-as női és férfiválogatottnak, valamint az U18-as leány nemzeti együttesnek például nyár óta nem volt összetartása.élvonal első felében elképesztően sok, összesen 115 utánpótláskorú lépett pályára legalább egyszer). Az U20-as női és férfiválogatottnak, valamint az U18-as leány nemzeti együttesnek például nyár óta nem volt összetartása.

Nyáron, a székesfehérvári edzőtáborban összecsapott egymással a felnőtt női és az U20-as válogatott Forrás: hunbasket.hu
Nyáron, a székesfehérvári edzőtáborban összecsapott egymással a felnőtt női és az U20-as válogatott Forrás: hunbasket.hu

Nyáron, a székesfehérvári edzőtáborban összecsapott egymással a felnőtt női és az U20-as válogatott  •  Forrás: hunbasket.hu

„A növekvő fertőzésszámok miatt a csapatoknak lehetőségük nyílt arra, hogy a klub utánpótlásából merítsenek, és ezzel éltek is – kezdi a hazai szövetség szakmai és utánpótlás-bizottságának elnöke, Mészáros Lajos. – Az U20-as és U18-as lányok, valamint az U20-as férfiak így leterheltté váltak, nem rendezhettünk nekik összetartást.”

A szakembertől megtudtuk, hogy a Gáspár Dávid vezette U20-as női válogatott február 1–4-ig, míg a Kovács Adrián által irányított U20-as férfialakulat február 12–15-ig dolgozhat a felnőttválogatott programjával egy időpontban, buborékrendszerben.

„A bajnoki szünet miatt kerülhet sor az összetartásokra. Ami a többieket illeti: a leány U18-as csapat január 25-től, az U18-as fiúk pedig február 12-től háromnapos táborban vesznek részt. Az U16-os együtteseink decemberben, a két ünnep között készülhettek, legközelebb tavasszal számíthatnak találkozóra.”

Magyarország az idén két világeseményt rendez a hagyományos szakágban: az U19-es leány világbajnokságnak Debrecen adhat otthon, míg az U20-as női Európa-bajnokságot Sopronban rendezik. Mivel előbbi prioritást élvez, külön szakmai stábot jelöltek ki a vébén érdekelt válogatottunk élére.

„Cziczás László ülhet a kispadon. Szerencsére van annyi jó képességű játékosunk van, hogy három keretet rakhatunk össze minőségben (U20, U19, U18 – a szerk.). A debreceni esemény az első kosárlabda-világbajnokság lesz idehaza, emiatt különösen fontos. Persze az U20-as Eb-t sem hanyagoljuk el, de a játékosokat aszerint válogatjuk, hogy a vébén a lehető legerősebb összeállításban lépjünk pályára.”

Lehet-e már látni azt, milyen erőt képviselnek a fiúválogatottjaink 2021-ben?

„Az U16-os srácok mentálisan és erőnlétben egyaránt remek állapotban vannak. Arról azonban egyik együttes esetében sem tudok nyilatkozni, hogy mit várunk a nyári Európa-bajnokságon. Ebben a tekintetben okosabbak leszünk februárban; akkor ugyanis már látjuk a csoportbeosztásokat.”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik