Kosárlabda: győzelemmel kezdett az U20-as férfiválogatott Sopronban

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.21. 11:08
Címkék
Az U20-as férfi kosárlabda-válogatott 79-74-re nyert a szlovákok ellen a soproni Challenger-torna első mérkőzésén.

Az U20-as női kosárlabda-válogatott múlt heti soproni, Challenger-tornagyőzelme után ezúttal ugyanezen korosztály férfi nemzeti csapata következett, a helyszín pedig változatlan maradt.Kovács Adrián együttesének első ellenfele Szlovákia volt a FIBA U20-as európai Challenger-tornáján.Kovács Adrián együttesének első ellenfele Szlovákia volt a FIBA U20-as európai Challenger-tornáján.

Az MKOSZ tudósítása szerint villámrajtot vettek északi szomszédaink, főként Hronsky volt elemében – három perc játékot követően 9-0-ra vezettek a szlovákok. Ezután Pallai szépen zsákolt egy betörést követően, ettől meg a mieink lendültek játékba – Krasovec triplát, majd duplát is értékesített, másfél perc alatt egalizáltak a fiúk (9-9). Pallai labdaszerzést követő második zsákolásával mára magyaroknál volt az előny, azonban ismét szlovák percek következtek, hullámzott a játék (13-18). Chaban rövid időn belül két labdát is eladott, így sikerült kiegyenlíteni a játékrész végére, keresték a fogást a másikon a felek (18-18).

Fotó: FIBA / Tóth Zsombor
Fotó: FIBA / Tóth Zsombor

 •  Fotó: FIBA / Tóth Zsombor

A folytatásban Balogh ziccerével ismét vezetett a válogatott, majd Horvath „becsúszó szereléssel” hatástalanította a magyar irányítót – ezt a játékvezetők két büntetővel honorálták. A körmendi Takács Kristóf percei következtek, előbb egy szép floaterrel villant, majd két támadópattanót is szedett, nagy energiákat mozgósított. Meg is lett az eredménye, Pallai hármasával 29-20-ra húzott el a magyar csapat, Helmecy mesternek időt kellett kérnie. Csaknem öt perc telt el a negyedből, de a szlovákok még csak két pontot szereztek, feszes volt a magyar védekezés ebben a periódusban – mindenhová odaértek Baloghék. Valerio-Bodon szabaddobásával 35-20-ra léptünk el, majd újabb két Chaban labdavesztés borzolta az ellenfél idegeit. Hronsky révén zárkóztak valamelyest a szomszédok, de ezzel együtt is 41-32-es előnnyel vonulhattak félidőre honfitársaink.

A fordulás után Hronsky és Matuska jóvoltából közelített Szlovákia, Krasovec ziccere nagyon kellett (50-45). A magyar center kisebb dobópárbajba bonyolódott szlovák „kollégájával”, O’Connell-lel, utóbbi két hármast is a helyére küldött (53-48). Pallai is beszállt egy triplával, a szlovákok azonban hárommal válaszoltak, és átvették a vezetést a negyed második felében kissé tanácstalanná váló magyaroktól (58-60).

Filipovity büntetőivel egalizálta a fiúk a záró etap elején, de a magyarok kinti dobásai nem ültek, 4/21 volt ez a mutató, míg a másik oldalon 9/26. Takács megint jókor lépett elő, kosarával 64-60-as magyar előny szerepelt az eredményjelzőn. Elkezdtek kimaradni a szlovák hármasok, Valerio-Bodon viszont megtalálta a befutó Kármánt, majd a Honvéd centere egy szép „pick and pop” hármast is elsüllyesztett (74-66). A harmadik negyedben látott szlovák triplázás „kihűlt”, de a duplák sem igazán mentek Hronskyéknak – néhány büntetővel igyekeztek zárkózni, de alig két és fél perc volt már csak hátra (74-69). O’Connell tett vissza egy sokadik kísérletet, de ez már nem igazán számított, a záró etapban higgadtabb magyarok megőrizték előnyüket a végső dudaszóig. Összességében három negyedben is kontrollálta a játékot Kovács Adrián gárdája, így győzelemmel kezdte a soproni Challenger sorozatot.

FIBA U20-as európai Challenger-torna, Sopron,1. játéknap:
Magyarország - Szlovákia 79-74 (18-18, 23-14, 17-28, 21-14)
Magyarország: Balogh 6, Pallai 12/6, Scherer, Valerio-Bodon 8, Krasovec 14/6.
Csere: Filipovity 13, Kass 4, Radics 2, Kármán 5/3, Kovács 7, Neuwirth, Takács 8. Szövetségi edző: Kovács Adrián

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik