Kosárlabda: az U16-os Eb negyeddöntője után az 5. helyért folytatjuk

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.23. 14:13
Címkék
„Megvolt a lehetőségünk, hogy legyőzzük őket, de nem tudtunk élni vele. Megérdemelten nyert az ellenfél” ‒ vélekedik az U16-os leány kosárlabda-válogatott vezetőedzője, Mészárosné Kovács Andrea a Kaunasban zajló korosztályos Európa-bajnokság negyeddöntője után. A piros-fehér-zöld alakulat három ponttal maradt alul a legjobb nyolc között, így a folytatásban az ötödik helyért játszik, első körben az oroszok ellen.

M. Sz.utanpotlassport.hu A magyar leány U16-os kosárlabda-válogatott második helyen zárta a csoportkört a Kaunasban zajló korosztályos A-divíziós Európa-bajnokságon miután az olaszoktól vereséget szenvedett, a horvátokat és lengyeleket viszont legyőzte. Ezután a nyolcaddöntőben a hazai pálya előnyét élvező litván gárda ellen aratott 51‒37-es sikert, majd szerdán 51‒48-ra kikapott a cseh csapattól, amely a francia és a D-csoportot veretlenül megnyerő orosz együttest a negyeddöntőben legyőző – tehát a négy közé bejutó – török válogatottat megelőzve nyerte az A jelű kvartettet.M. Sz.utanpotlassport.hu A magyar leány U16-os kosárlabda-válogatott második helyen zárta a csoportkört a Kaunasban zajló korosztályos A-divíziós Európa-bajnokságon miután az olaszoktól vereséget szenvedett, a horvátokat és lengyeleket viszont legyőzte. Ezután a nyolcaddöntőben a hazai pálya előnyét élvező litván gárda ellen aratott 51‒37-es sikert, majd szerdán 51‒48-ra kikapott a cseh csapattól, amely a francia és a D-csoportot veretlenül megnyerő orosz együttest a negyeddöntőben legyőző – tehát a négy közé bejutó – török válogatottat megelőzve nyerte az A jelű kvartettet.

Mészárosné Kovács Andrea és csapata számára a cél az Európa-bajnoki ötödik hely Forrás: fiba.basketball
Mészárosné Kovács Andrea és csapata számára a cél az Európa-bajnoki ötödik hely Forrás: fiba.basketball

Mészárosné Kovács Andrea és csapata számára a cél az Európa-bajnoki ötödik hely  •  Forrás: fiba.basketball

„Azt kell, hogy mondjam, egyik mérkőzésünk sem volt könnyű az Eb-n. A lengyelek és a litvánok ellen csak a negyedik negyed végén biztosítottuk be a győzelmet, a csehek ellen viszont a végjátékra fogytunk el” ‒ foglalta össze a kontinensviadal történéseit Mészárosné Kovács Andrea vezetőedző.

A mieink borzasztóan kezdték a csehek elleni negyeddöntőt, ennek eredményeképp a második negyed elején tizenhárom pontos hátrányba kerültek. Ekkor jött a válasz: magasabb fokozatba kapcsolva felzárkózott, majd megfordította a mérkőzést a válogatott, és egészen a negyedik felvonás végéig vezetett. Az utolsó három másodpercben aztán a dobott három pontnak köszönhetően a csehek diadalmaskodtak. De hogyan vélekedik a találkozóról a vezetőedző?

„Azt gondolom, így nem lehet elkezdeni egy mérkőzést. Ez már nem az első eset volt, amikor ennyire megilletődve nyitottunk. Ennek az oka nagy részben a rutintalanság, illetve az, hogy a lányok sokszor túlzottan izgulnak. A második negyedben volt egy fordulópont, amikor meg tudtunk újulni, és a játékosok azt csinálták, amit kértem tőlük. Elsősorban támadásban voltak problémáink, hiszen a kapott pontok számát tekintve nem lehet panasz a védekezésre. Rengeteg olyan hiba volt, ami elkerülhető lett volna. A cseh csapat nem véletlenül jutott el idáig. Megvolt a lehetőségünk, hogy legyőzzük őket, de nem tudtunk élni vele. Megérdemelten nyert az ellenfél.”

A játékosokat természetesen letörte a drámai vereség, így rendbe kellett tenni a dolgokat a fejekben.

„Nagyon bosszantotta őket, hogy kikaptunk, ezért a mai edzés játékosabb volt, igyekeztünk oldani a feszültséget, megértetni velük, hogy az élet megy tovább, és a következő meccsre kell koncentrálnunk. A tegnap már történelem, amiből rengeteget tanultunk. Bízom benne, hogy löketet ad nekik a vereség utáni bizonyítási vágy.”

A csapat célja innentől kezdve egyértelműen az előkelő ötödik hely megszerzése, azonban ehhez is rögös út vezet, hiszen első körben az oroszok, majd a francia-lengyel párharc győztese vár a lányokra.

„Természetesen győzelmet várok pénteken, de képtelenség megtippelni előre, hogy ki lesz a jobb. Nagyon sokat számít a pillanatnyi forma, illetve, hogy a játékosok milyen állapotban lesznek. Folyamatosan érik össze a csapat, nagyon sok mindenben történt előrelépés, legfőképp a védekezésben és az egyéni teljesítményekben. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lányoknak nagyon intenzív ez a pár nap, sokszor kijön a fáradtság, de mindenki próbálja a legtöbbet nyújtani” ‒ zárta a beszélgetést Mészárosné Kovács Andrea.

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik