Kosárlabda: a leány U17-es válogatott sikereinek nyomában

Vágólapra másolva!
2018.08.21. 08:38
Címkék
Létezik, hogy három héten belül ugyanaz a csapat két világversenyen is elődöntőt játszik? Mi az, hogy! A leány U17-es kosárlabda-válogatott előbb a minszki korosztályos világbajnokságon lett negyedik, majd az U18-asok (vagyis az egy évvel idősebbek) udinei Eb-jén – szinte ugyanabban az összetételben – harmadikként végzett. A sikersorozat hátterének jártunk utána.

Krasznai Bence−utánpótlássport.hu„Egyértelmű volt, hogy erőnlétben jócskán el vagyunk maradva az élmezőnytől. Ezt a hátrányunkat ügyességgel, kiemelkedő egyéni teljesítményekkel, ravaszsággal és szívvel igyekeztünk kiegyenlíteni” – összegzi a történteket a leány U17-es kosárlabda-válogatott vezetőedzője, Völgyi Péter.Krasznai Bence−utánpótlássport.hu„Egyértelmű volt, hogy erőnlétben jócskán el vagyunk maradva az élmezőnytől. Ezt a hátrányunkat ügyességgel, kiemelkedő egyéni teljesítményekkel, ravaszsággal és szívvel igyekeztünk kiegyenlíteni” – összegzi a történteket a leány U17-es kosárlabda-válogatott vezetőedzője, Völgyi Péter.

A tréner mondandójával tökéletesen egyetért a csapatkapitány, Tóth Franka.

„Felejthetetlen az a néhány hónap, amit a felkészülést is beleszámítva együtt töltöttünk. Eredményességünk legfontosabb üzenete alighanem az, hogy fejben és szívvel mindig, minden pillanatban ott kell lennünk a pályán. Addig és úgy kell küzdenünk, ameddig és ahogyan csak képesek vagyunk rá, s egyetlen olyan pillanat sem következhet el, amikor úgy érezzük, feladjuk a harcot.”

Angyal Barbarát beválogatták az Eb All Star-csapatába is Forrás: FIBA
Angyal Barbarát beválogatták az Eb All Star-csapatába is Forrás: FIBA

Angyal Barbarát beválogatták az Eb All Star-csapatába is  •  Forrás: FIBA

Ez utóbbi ismérvéről többször is tanúbizonyságot tett a társaság, de különösen a minszki világbajnokság japánok elleni negyeddöntőjében. A lányok egyetlen pillanatra sem veszíthették el a fonalat, hiszen a torna leggyorsabb, legharciasabb csapatával kellett szembenézniük. Völgyi tanítványai mérkőzés közben jelentős hátrányban voltak, de sikerült fordítaniuk. A válogatott irányítója, Angyal Barbara – aki később, az udinei U18-as kontinensviadalon a torna All-Star csapatába is bekerült – így emlékezett vissza:

„A mérkőzést megelőző napon, a szokásos videoelemzés előtt edzőnk megkérdezte, ki látta közülünk Quentin Tarantino filmjét, a Kill Billt. Mivel csak az egyikünk tette fel a kezét, ezért megnéztünk belőle egy jelenetet. A végén, a szőke japán lány úgy ölt meg mindenkit, hogy közben végig mosolygott. Ekkor Völgyi Péter megállította a felvételt, és azt mondta: ők holnap is egyfolytában nevetnek majd rátok, miközben szét akarnak szedni benneteket a pályán. És így is történt…. Nagyon furcsa volt, de nem foglalkoztunk velük. A tempójukról meg annyit: már az első négy perc után meg akartam halni, úgy elfáradtam. Összetettem a két kezemet örömömben, amikor edzőnk időt kért. Szerencsére nem sokkal később átlendültünk a holtponton, és megnyertük a negyeddöntőt.”

Ha már a videoelemzésnél tartunk: Tóth Franka (a korábbi neves vízilabdázó, Tóth Frank lánya) arról is beszélt, fogalma sincs, hogyan készítene fel egy csapatot a magyar válogatott ellen.

„Az egyik legnagyobb fegyverünk az, hogy valamennyien képesek vagyunk extra teljesítményre. Ha az egyik húzóember esetleg gyengébben produkál, akkor valaki mindig átveszi a szerepkörét, így szinte kiismerhetetlen a játékunk. Emiatt is lephetjük meg bármelyik ellenfelünket.”

A felnőtt női szövetségi kapitány, Székely Norbert szerint önmagáért beszél a dupla siker. „Hihetetlen” – ezt a jelzőt használja, amikor a fiatalok teljesítményéről beszél.

Öröm a köbön: érthető volt a boldogság az U18-as válogatott Európa-bajnoki bronzérme után Forrás: FIBA
Öröm a köbön: érthető volt a boldogság az U18-as válogatott Európa-bajnoki bronzérme után Forrás: FIBA

Öröm a köbön: érthető volt a boldogság az U18-as válogatott Európa-bajnoki bronzérme után  •  Forrás: FIBA

„Ezek a nagyszerű eredmények azt bizonyítják, hogy látványosan fejlődik a magyar női kosárlabdasport. A lányok pályafutásában a következő négy-öt év lesz a döntő, hiszen ebben az időszakban dől el: sikerül-e igazán meghatározó játékosokká válniuk, akár a felnőttválogatottban is.”

A főszereplők saját maguk szerint is fontos periódushoz érkeztek.

„A legfontosabb a kőkemény munka. Mindent alá kell rendelnünk a kosárlabdázásnak” – így Tóth Franka. – „De egyáltalán nem mellékes az sem, hogy imádjuk azt, amit csinálunk. Különben az egésznek nem lenne semmi értelme. És egymást is legalább úgy kell szeretnünk, mint a játékot. A feltétel nélküli bizalom egymás iránt szintén alapkövetelmény a pályán és azon kívül is.”

Angyal arról is beszélt, hogy

„Kulcsfontosságú, hogy kitartásunk töretlen maradjon. Ha valaki igazán nagy kosaras szeretne lenni, akkor a döntéseit mindig szakmai szempontok szerint kell meghoznia. Tehát soha ne az legyen az irányadó, hogy hol, mennyi pénzt ígérnek. Persze, fontosak az anyagiak is, főleg, ha családot szeretne az ember, de ha a pénzhez nem párosul megfelelő szakmai háttér, akkor semmit nem ér.”

Díszkeret
Az U17-es vb-n és az U18-as Eb-n szereplő magyar játékosok (a mindkét eseményen fellépőket dőlt betűvel jelöltük): Angyal Barbara, Boros Berta, Dombai Réka, Horváth Réka, Kiss Angelika, Kovács Georgina, Mányoky Réka, Révész Boróka, Szirony Dorina, Tóth Franka, Tóth Orsolya, Varga Alíz, Vári Zita, Wentzel Nóra

További korosztályos híreinkKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik