Kosárlabda: a hosszú kihagyás után újra remek formában Góbi Marcell

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.09.30. 20:12
Címkék
Az Alba Fehérvár 19 éves kosárlabdázója, Góbi Marcell szenzációs, 47 pontos teljesítménnyel nyitotta az U20-as bajnokságot az Atomerőmű SE ellen, ám a fiatalnak koránt sem volt magától értetődő a mostani pazar játéka, ugyanis az elmúlt egy esztendőben komoly nehézségekkel kellett szembenéznie.

Több figyelemre méltó egyéni teljesítmény is született az U20-as férfi kosárlabda-bajnokság első két fordulójában, ám mind közül kiemelkedett az Alba Fehérvár játékosának, Góbi Marcellnek a 47 pontos produkciója. A fiatal parádés, 76 százalékos dobóhatékonysággal (21 kísérletből 16-ot értékesített) és 60-as VAL-mutatóval végzett az Atomerőmű SE otthonában 101–94-es vendég sikerrel végződő találkozón.Góbi Marcellnek a 47 pontos produkciója. A fiatal parádés, 76 százalékos dobóhatékonysággal (21 kísérletből 16-ot értékesített) és 60-as VAL-mutatóval végzett az Atomerőmű SE otthonában 101–94-es vendég sikerrel végződő találkozón.

„Őszintén szólva ennyire jó teljesítményre koránt sem számítottam az évadnyitón. Ugyan bíztam benne, hogy a nyáron beletett rengeteg munka kifizetődik majd, de nem gondoltam, hogy ez rögtön az első meccsen lesz így, pláne negyvenhét pontot dobva. Végig nyugodt maradtam a mérkőzésen, közben nem is figyeltem igazán hol járok pontszámban, csak úgy jött magától minden. A pályafutásom során volt már olyan korábban, hogy öt-hat hárompontost is bedobtam egy-egy meccsen, viszont ennyire még soha nem sült a kezem. A triplából és a büntetővonal mögül is remekül ment a dobás, emellett a kettesek is jól ültek, szóval tényleg minden összejött” – nyilatkozta Góbi az Utánpótlássportnak.

Ezt követően nem sikerült hasonló, kiemelkedő számokat hozni a második játéknapon, Marcell mindössze hat ponttal zárt, míg az Alba Fehérvár 65–60-ra alulmaradt hazai pályán a Falco ellen.

Forrás: Alba Fehérvár
Forrás: Alba Fehérvár

Góbi Marcell (fehérben) 47 pontot dobott az U20-asok évadnyitóján  •  Forrás: Alba Fehérvár

„A második meccsen sajnos nagyon nem ment a játék. Érezhető volt, hogy az első fordulós teljesítményem után a szombathelyiek védekezése teljesen rám fókuszált. Így a támadóoldalon kevés labda jutott el hozzám,eközben a védekezésben pedig faultgondokkal küzdöttem, emiatt egyáltalán nem találtam a ritmust, és sajnos vereség lett a vége.”

A fehérváriak tehetségének a bajnokság első két meccsea végletekről szólt, viszont ezen változtatni szeretne hosszú távon.

„Idővel szeretném stabilizálni majd a teljesítményét, nem pedig ilyen kilengésekkel játszani. Várhatóan sok játékpercet fogok kapni a mostani U20-as bajnokságban, és komoly felelősség hárul majd rám, de a legfontosabb akkor is a csapat sikere, és csak utána következhetnek az egyéni statisztikák. Sokkal jobban bánt most a Falco elleni vereség ténye, mint az, hogy csupán hat ponttal zártam. Ha a gyengébb teljesítménnyel nyerünk, azt bármikor elcserélem azzal, hogy ötvenet dobok, de kikapunk.”

Góbinak az elmúlt egy esztendőben komoly nehézségekkel kellettszembenéznie, ugyanis az előzőbajnokság első felét– szívizomgyulladás miatt– teljes egészében ki kellett hagynia a fiatalnak, csupán a tavaszi szezon végén játszhatott újra.

Forrás: Alba Fehérvár
Forrás: Alba Fehérvár

A tavalyi hosszú kihagyás után Góbi Marcellre (fehérben) komoly felelősség hárul a fehérvári U20-as csapatban  •  Forrás: Alba Fehérvár

„Tavaly nyáron elkaptam a koronavírust, és amikor a betegség után visszatértem volna, kiderült, hogy szívizomgyulladásom van, emiatt öt hónapot ki kellett hagynom. Semmit nem csinálhattam, nem végezhettem semmilyen intenzívebb mozgást, gyakorlatilag végig otthon ültem, miközben egyébként konkrét fizikai tüneteket nem éreztem. Nehéz volt átvészelni ezt az időszakot, de a családom és a barátaim támogatása rengeteget segített. Mentálisan embert próbálónak bizonyult ez az öt hónap. A visszatérésemkor hihetetlenül hiányzott már a kosárlabda, alig vártam, hogy újra pályán legyek.”

Az idei nyártól Marcell édesapja, a korábbi ötvenszeres válogatott center, Góbi Henrik lett az edzője az Alba Fehérvár U20-as együttesének, amely teljesen új szituációt jelent mindkettejük számára.

„Nagyon jó kapcsolatot ápolunk pályán és azonkívül is. Bár a korábbiakban még nem fordult elő, hogy az apukám legyen az edzőm, de egyáltalán nem furcsa a jelenlegi felállás sem. Az eddigiekben is mindig megbeszéltük a meccsek után, hogy éppen mit csináltam jól vagy rosszul, szóval ebből szempontból nem sokat változott a dolog. Nála jobban pedig senki sem ismer, pontosan látja rajtam, ha fáradt vagyok, esetleg le kell cserélni, szóval tisztában van vele mire vagyok képes, és mik a korlátaim.”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik