Kosárlabda: a FIBA tornákkal pótolja az elmaradt korosztályos Eb-ket

Vágólapra másolva!
2021.05.12. 12:22
Címkék
A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) úgy döntött, hogy az elmaradt korosztályos Európa-bajnokságok után, kisebb tornákon ad játéklehetőséget az utánpótlás-válogatottaknak.

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) Europe Board keddi ülésén döntés született többek között az idei utánpótlás Európa-bajnokságok sorsáról is – számol be a hunbasket.hu.hunbasket.hu.

A FIBA kisebb tornákkal pótolja az elmaradt korosztályos Eb-ket Forrás: hunbasket.hu
A FIBA kisebb tornákkal pótolja az elmaradt korosztályos Eb-ket Forrás: hunbasket.hu

A FIBA kisebb tornákkal pótolja az elmaradt korosztályos Eb-ket  •  Forrás: hunbasket.hu

A FIBA hivatalos közleményében azt írta, a legtöbb nemzeti szövetség jelezte feléjük: szeretnének válogatottjaikkal hivatalos utánpótlásversenyen szerepelni az idén nyáron.

Mivel 16 vagy több csapatos tornák megrendezésére a jelenlegi koronavírusos helyzetben nincs lehetőség, a FIBA Europe Board úgy döntött, hogy FIBA Youth European Challengers 2021 néven kisebb tornák szervezésében látja a megoldást.

A FIBA a következő lebonyolítást hagyta jóvá:
– Ezeken a tornákon önkéntes alapon történik a részvétel, az A, a B és a C divízió között befagyasztják a feljutást és a kiesést.
– A 18 legelőkelőbben rangsorolt válogatott három, egyenként 6 csapatos tornán vesz részt (a 16 jelenlegi A divíziós csapat mellett a 2019-es ranglista alapján a további két legjobb együttesnek van lehetősége első körben a részvételre).
– Minden további regisztrált válogatott, amely a 19. helyen vagy ennél lejjebb van rangsorolva, szintén szerepelhet majd egy maximum 6 csapatos tornán.
– A legalacsonyabban rangsorolt válogatottak számára, a C divízió és a kis országok csapatainak egyetlen, maximum 6 csapatos tornát hoz létre a FIBA.
– Minden tornát körmérkőzéses rendszerben bonyolítanak le. A csoportok kialakításánál természetesen figyelembe veszik majd, hogy kik a rendezők, atovábbi beosztáspedig a FIBA ranglista alapján, „szerpentin” módszerrel lesz meghatározva.

A jövő évi U17-es világbajnokságra a FIBA U16 European Challengers 2021 fog kvalifikálni, vagyis a három idei U16-os torna. A fiúknál Spanyolország, míg a lányoknál Magyarország rendezi a 2022-es U17-es vb-t, így a fiúknál a spanyolokat, míg a lányoknál a mieinket magában foglaló FIBA U16 European Challengers 2021 csoport további egyetlen résztvevőt ad a jövő évi világbajnokságra, ezentúl a másik két 6 fős csoportból két-két ország jut ki a 2022-es U17-es vb-re.

A FIBA Europe Board arról is döntött, hogy azok az országok kapnak lehetőséget első körben az idei European Challengers tornák megrendezésére, akik egyébként utánpótlás Európa-bajnokság házigazdái lettek volna. Ez Magyarországról Sopront érinti, amely az U20-as leány Eb otthona lett volna (tavaly, majd a koronavírus miatt idén is).

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik