Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2022.12.07 18:57 Frissítve: 2022.12.08 00:01

Kosár: Szalay Domonkos biztatóan bontogatja szárnyait az NB I/A-ban

A zalaegerszegiek 17 éves kosárlabdázója, Szalay Domonkos a második legtöbb pontot átlagolja a juniorbajnokságban, és csapatával nagy harcban van az országos döntőért. Eközben a korosztályos válogatott hátvéd – fiatal kora ellenére – már az NB I/A-csoportban is hétről hétre helytáll.

A férfi NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokságban igencsak ritkán forduló elő, hogy juniorkorú fiatalok rendszeresen játéklehetőséghez jutnának, és ez idén sincs másképp. (Az előző évadban mindössze három ilyen játékos akadt.) A jelenlegi U18-as évjáratból a Zalakerámia ZTE KK színeiben szereplő Szalay Domonkos kapja a legtöbb játékpercet a „nagyok” között. Eddig hét meccsen – abból kétszer kezdőként – lépett pályára, azokon 5,6 percet és 1,9 pontot jegyzett meccsenként. Az elmúlt négy fordulóban minden találkozón szóhoz jutott: a Nyíregyháza otthonában hat, Szolnokon pedig hét ponttal segítette a kék-fehéreket.

„A szezon előtt nem gondoltam volna, hogy ekkora szerepem lesz ősszel, de persze, nagyon örülök, hogy végül így alakult. Az edzői utasításokat betartva igyekszem minél jobban élni az adódó lehetőséggel, és a szívemet-lelkemet beleadva győzelmekhez segíteni a csapatot" – mondta Szalay az Utánpótlássportnak.

Nagyon fiatal vagyok az A-csoport mezőnyéhez képest, erről a meccs hevében néha magam is megfeledkezem, rengeteget kell még tanulnom. Ugyanakkor meccsről meccsre egyre magabiztosabban mozgok a pályán, kezdem felvenni a felnőtt első osztály ritmusát.

Eközben az U18-as válogatott hátvéd a saját korosztályában meccsenként 23,3 pontot és 14 lepattanót átlagol fordulónként, a pontlistán ezzel a második helyen áll a bajnokságban. Azonban a felnőttbajnokság miatt egyelőre csupán három alkalommal játszott a juniorok között. Emellett pedig a zalaegerszegiek U20-as csapatában ugyancsak vezérszerep hárul rá.

„Az utánpótlás-bajnokságokban abszolút érzem a pozitív hatását annak, hogy hétről hétre A-csoportos közegben fejlődhetek.

Például már ennyi idő alatt óriásit fejlődtem dobásban és védekezésben,

ám tisztában vagyok vele, még az út elején járok, ami a felnőttkosárlabdát illeti, nagyon sok munka vár még rám. A három fronton való túlzott terhelést elkerülve egyelőre csak néhány meccsen játszottam a juniorbajnokságban, de az évad második felében ott is nagy feladatok várnak rám. A fiúkkal szeretnénk kiharcolni az országos döntős részvételt mind a junior-, mind az U20-as korosztályban.”

(Kiemelt kép forrása: Zalakerámia ZTE KK)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.