Kosár: nagy csata várható a leány juniorok országos döntőjében

Vágólapra másolva!
2021.05.18. 17:52
Címkék
A három fő esélyesként a Csata, a Szekszárd és a Vasas junior leány kosarasai vághatnak neki a szerdától vasárnapig tartó nyolccsapatos országos döntőnek.

Ezen a héten újabb korosztályos országos bajnoki döntőt rendeznek a fiatal kosarasok számára a már megszokott szerda-péntek-vasárnap formátum szerint. Ezúttal május 19-23. között a Vasas Pasaréti Sportcentrumában a nyolc legjobb leány juniorcsapat küzdhet meg az aranyérmekért.

A Csata mellett a Szekszárd és a Vasas a három legfőbb esélyes Forrás: MKOSZ
A Csata mellett a Szekszárd és a Vasas a három legfőbb esélyes Forrás: MKOSZ

A Csata, mint legnagyobb favorit mellett a Szekszárd és a Vasas a három legfőbb esélyes  •  Forrás: MKOSZ

Az első negyeddöntőben a hazai környezetben játszóVasas Akadémia/A csapata a Zsíros Akadémia Kőbánya ellen harcolhatja ki a legjobb négybe kerülést. A pasarétiek a rájátszás piros csoportjában 10–4-es mérleggel zártak, ezzel a harmadikként jutottak be a döntőbe a Csata és Szekszárd mögött. Ellenfelük az a Zsíros Akadémia lesz, amely szintén a rájátszás piros csoportjában kapott helyet, ahol 4–10-zel végül az utolsó egyenes ági döntőbe jutást érő, hatodik helyen végeztek. A párosítás két alakulata a jelenlegi évadban már két alkalommal is találkozott egymással. Először a piros-kékek nyertek otthon november 28-án 84–47-re, majd december 2-án idegenben 83–61-re ismét ők győzedelmeskedtek.

A legjobb nyolc csapat mezőnyében az Atomerőmű-KSC Szekszárd pályázhat az egyik legnagyobb eséllyel a bajnoki aranyra. A Tolna megyeiek a playoff szakasz legerősebb, piros csoportjában remekül szerepelve, 11–3-mal másodikként fejezték be a bajnokság rájátszását. A teljes évadot tekintve a Szekszárd volt képes egyedüliként legyőzni a Csatát. Előfordulhat akár az is, hogy az Atomerőműnek a döntőig vezető úton két pasaréti együttesen is túl kell jutnia. A negyeddöntőben ugyanis a szekszárdiak azzal a Vasas Akadémia/B-vel csaphatnak össze, amely az első csapat árnyékában is beverekedte magát az országos „A” döntőbe. A házigazda második számú gárdája a fehér rájátszáscsoportból 6–0-lal ment tovább, majd a keresztjátékokban folytatva, előbb a Török Flóris-Törekvés SE-t, majd a Bajai NKK-t múlták felül kettős sikerrel.

Az országos döntő harmadik meccsén lép pályára a torna elsőszámú esélyese, a Csata DSE. A korosztályos bajnoki címvédők az alapszakasz „B” csoportját 10–0-lal, a rájátszás piros csoportját pedig 13–1-gyel nyerték meg. Az elődöntőbe jutásért majd a BEAC-Újbuda KA/A-val kell megmérkőzniük. A BEAC leányai a rájátszás papíron leggyengébb, zöld csoportjából harcolták ki a döntőbéli részvételt. A zöld kvartett megnyerése után az újbudaiak a keresztjáték párharcokban előbb a Kanizsai Vadmacskákat ejtették ki összesítésben 12 pontos különbséggel, majd a piros csoport nyolcadik helyén végző Széchenyi KA sem jelentett akadályt nekik.

A döntő főaspiránsának számító Csata DSE élvonalbeli felnőttcsapatának szakvezetőjét, Tursics Krisztiánt kérdeztük az előzetes esélyekről. Tursics ezúttal másodedzőként dolgozik majd a juniorok sikeréért Bódi Ferenc vezetőedző irányítása mellett.

Tursics Krisztián közreműködésével a kadétok után a juniorok között is a végső győzelemre törnek a Csata leányai Forrás: Ludovika-FCSM Csata
Tursics Krisztián közreműködésével a kadétok után a juniorok között is a végső győzelemre törnek a Csata leányai Forrás: Ludovika-FCSM Csata

Tursics Krisztián közreműködésével a kadétok után a juniorok között is a végső győzelemre törnek a Csata leányai  •  Forrás: Ludovika-FCSM Csata

„Semmi esetre sem lesz könnyű dolgunk, ha győzni szeretnénk. A Szekszárd és a Vasas képében két igazán komoly vetélytársunk lehet az aranyéremért, de természetesen a többi csapatot sem fogjuk lebecsülni. Két évvel ezelőtt, ugyanebben az évjáratban – akkor még a kadét döntőn – szoros végjáték után kikaptunk a Szekszárdtól a pécsi fináléban. Most mindenképpen a visszavágásra készülünk, ez egyúttal pedig a bajnoki trófea elhódítását is jelentené, hiszen velük csak a döntőben találkozhatunk. Bízom benne, hogy a játékosaink remek teljesítményekkel a pályán is bizonyítani tudják az egész évad fejlődését. Ennek is a függvényében fogunk dönteni arról, hogy kik azok, akikre ősztől már az elsőcsapatban, a felnőttben számítunk.”

A szerdai nap záró ütközetén az NKA Pécs és DVTK Akadémia között várhatótalán a legszorosabb küzdelem. A mecsekiek 9–5-tel a negyedik helyen zártak a rájátszásban, de az öt vereség ellenére jól szerepeltek, mivel kétszer is csupán hat-hat ponttal kaptak ki a Csatától, emellett pedig nyertek a Vasas otthonában is. Miskolci riválisuk, a DVTK Akadémia közvetlenül mögöttük, ötödikként jutott be a nyolcas tornára, viszont a mérlegük (5–9) jóval gyengébb a pécsi csapatnál. A két együttes korábbi összecsapásain Pécsen rendkívül egyoldalú, hazai siker született (102–51), azonban a miskolci meccsen a DVTK diadalmaskodott (83–77).

LEÁNY JUNIOR ORSZÁGOS BAJNOKI„A” DÖNTŐ PROGRAMJA (VASAS PASARÉTI SPORTCENTRUM):
Negyeddöntők
2021. május 19., szerda
11:00 – Vasas Akadémia/A–Zsíros Akadémia Kőbánya
13:30 – Atomerőmű-KSC Szekszárd–Vasas Akadémia/B
16:00 – Csata DSE–BEAC-Újbuda KA/A
18:30 – NKA Pécs–DVTK Akadémia
5-8. helyért keresztjáték
2021. május 21., péntek
11:00 – 1. negyeddöntő vesztese–2. negyeddöntő vesztese (I.)
13:30 – 3. negyeddöntő vesztese–4. negyeddöntő vesztese (II.)
Elődöntők
2021. május 21., péntek
16:00 – 1. negyeddöntő győztese–2. negyeddöntő győztese (III.)
18:30 – 3. negyeddöntő győztese–4. negyeddöntő győztese (IV.)
Helyosztók
2021. május 23., vasárnap
11:00 – I. vesztese–II. vesztese (7. helyért)
13:30 – I. győztese–II. győztese (5. helyért)
16:00 – III. vesztese–IV. vesztese (3. helyért)
18:30 – III. győztese–IV. győztese (Döntő)

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik