Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2022.09.23 09:16 Frissítve: 2022.09.23 15:50

Kosár: kik lehetnek az évad legjobb U20-asai a női NB I/A-csoportban?

Sorra vettük, kikre érdemes leginkább figyelni az utánpótláskorú játékosok közül a női felnőtt első osztályú kosárlabda-bajnokság szombaton rajtoló, új évadában.

A női NB I/A-csoportos bajnokságban 2014-ben vezették a fiatalszabályt, melynek keretében a mérkőzések első félidejében legalább egy, 20 évnél fiatalabb magyar kosarasnak végig a pályán kell lennie. Ennek köszönhetően évről évre jó néhány ígéretes játékos megkapja a játéklehetőséget a felnőttélvonalban, és ez a 2022/23-as évadban sem lesz másképp. A szombaton startoló alapszakasz előtt összegyűjtöttük, kik nyújthatják a legjobb teljesítményt a 2003. január elseje után született, vagyis az U20-as válogatottban számításba vehető fiatalok közül.

1. MIKLÓS MELINDA (2003)

Miklós Melinda Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Miklós Melinda  •  Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Az Atomerőmű-KSC Szekszárd 18 éves bedobója csapata meghatározó játékosává nőtte ki magát az elmúlt évadban, amelyet a remek számai is alátámasztották: 7,1 pontot, 2,8 lepattanót, 2,4 gólpasszt és 2,1 szerzett labdát átlagolt meccsenként az alapszakaszban. Majd a rájátszásban sem maradt adós a jó teljesítménnyel, ugyanis a Sopron elleni bajnoki döntőben is megvillantotta kivételes képességeit, továbbá az Euroligában is jelentős szerep hárult rá.

Fiatal kora ellenére már az ötödik évét kezdi meg a felnőtt első osztályban. Bár jelenleg még Achilles-ín-sérüléséből lábadozik, várhatóan október elején tér vissza.

2. GYÖNGYÖSI JANKA (2004)

Gyöngyösi Janka Fotó: Rónási Márton / PINKK-Pécsi 424

Gyöngyösi Janka  •  Fotó: Rónási Márton / PINKK-Pécsi 424

Szintén meghatározó szerep várhat a Ludovika Csata 18 éves reménységére, aki az előző idényben ugyancsak kipróbálhatta magát nemzetközi porondon, az Európa-kupában, és ott például a DVTK ellen 21 ponttal jelentkezett.

Emellett a bedobó-erőcsatár a magyar bajnokságban szinte minden találkozón pályára léphetett, ezeken 6,6 pontot és 7,3-es VAL-mutatót produkált. A legutóbbi évadhoz hasonlóan újabb szintlépésre számíthatunk tőle.

3. SITKU ZSUZSANNA (2003)

Sitku Zsuzsanna Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Sitku Zsuzsanna  •  Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A harmadik jelöltünk 18 évesen már Euroliga-győztesnek mondhatja magát a Sopron Basket színeiben. Ugyanakkor az eddigi epizódszerepek után idén ősztől – a hazai bajnokságban bizonyára – nagyobb feladatokat kaphat.

A négyes poszton bevethető ígéret 16 alkalommal lépett pályára a legutóbbi évadban: 13,3 játékperc alatt 3,3 pontot és 5,3-as teljesítményindexet átlagolt. A soproniak első számú U20-as fiataljaként kezdheti meg a bajnokságot.

4. DÚL TERKA (2003)

Dúl Terka Fotó: Miska Brigitta

Dúl Terka  •  Fotó: Miska Brigitta

A 18 esztendős irányító néhány hónapja váltott klubot: a Vasast elhagyva, a TFSE-MTK-ba igazolt, és a városmajoriak színeiben – várhatóan – meghatározó játékpercek juthatnak neki. Amelyet az is alátámaszt, hogy az edzőmeccseken már így történt. Az említett találkozókon pedig rendre ponterősen játszott.

Pasarétiként tavaly közel tíz percet töltött a pályán átlagosan, és 2,7 pontot, illetve 3,3-as VAL-mutatót jegyzett. Ezeket a számokat okvetlenül túlteljesítheti.

5. LACZKÓ SÁRA (2004)

Laczkó Sára Forrás: NKA Universitas PEAC

Laczkó Sára  •  Forrás: NKA Universitas PEAC

Listánk ötödik és egyben legfiatalabb tagja az NKA Universitas PEAC 17 éves irányítója, aki ugyan már többször szóhoz juthatott az NB I/A-csoportban, de az új évadban minden korábbinál nagyobb terheket kaphat a vállára.

A 2021-22-es szezonban mindössze nyolc meccsen játszott, kicsit több mint hét percet átlagban (2,4 pont és 3,6-es VAL-mutató). A játékideje drasztikusan megugorhat. A pécsiek felkészülési találkozóin többször kezdőként szerepelt, és ezeken biztatóan teljesített.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.