Kosár: Éreztem, hogy a döntőben elő kell lépnem – Toman Petra

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.24. 17:31
Címkék
Ismét a Csata DSE kosárlabdacsapata szerezte meg a bajnok címet a junior leánybajnokságban, miután a kecskeméti döntőben magabiztosan verte az NKA Pécset. A finálében 22 pontig jutó, és végül az MVP-nek is megválasztott Toman Petrát kérdeztük az aranyérem kapcsán.

Mint arról beszámoltunk, a Csata DSE címet védett, és sorozatban harmadik bajnoki elsőségének örülhetett a junior leány kosárlabda-bajnokság kecskeméti nyolcas döntőjében.Bódi Ferenc alakulata rendkívül meggyőző teljesítménnyel, 76–39-re győzte le az NKA Pécset az aranycsatában. A mérkőzés legértékesebb játékosának a 22 ponttal, 12 lepattanóval, 5 gólpasszal és 4 szerzett labdával záró Toman Petrát választották meg.Mint arról beszámoltunk, a Csata DSE címet védett, és sorozatban harmadik bajnoki elsőségének örülhetett a junior leány kosárlabda-bajnokság kecskeméti nyolcas döntőjében.Bódi Ferenc alakulata rendkívül meggyőző teljesítménnyel, 76–39-re győzte le az NKA Pécset az aranycsatában. A mérkőzés legértékesebb játékosának a 22 ponttal, 12 lepattanóval, 5 gólpasszal és 4 szerzett labdával záró Toman Petrát választották meg.

Sorozatban harmadik bajnoki címét ünnepelhette a Csata DSE Fotó: Hegedűs Hunor / Kecskeméti KC
Sorozatban harmadik bajnoki címét ünnepelhette a Csata DSE Fotó: Hegedűs Hunor / Kecskeméti KC

Sorozatban harmadik bajnoki címét ünnepelhette a Csata DSE  •  Fotó: Hegedűs Hunor / Kecskeméti KC

„Az elmúlt időszakban nagyon jól összeállt a játékunk. Gyakorlatilag ugyanezzel a csapattal, amellyel végül megnyertük a juniordöntőt, az NB I/B Piros csoportban hétről hétre együtt játszottunk, és nemrégiben ott is sikerült bajnoki címet ünnepelni. Továbbáa juniorkeret felét alkotó kadétok május elején a saját korosztályukban lettek aranyérmesek. Ennek köszönhetően abszolút jó passzban,önbizalommal telve és felkészülve vártuk az országos döntőt. Majd mondhatni ott tényleg minden ideálisan alakult, hiszenvégig magabiztosan játszottunk anégy nap alatt"– nyilatkozta Toman az Utánpótlássportnak.

Úgy mint, az egész országos döntő, úgy a fináléelőtt is a Csata számított az esélyesnek, viszont ilyen nagyarányú (37 pontos) végső sikerre még a fővárosiak legjobbja sem számított.

Toman Petra Fotó: Hegedűs Hunor / Kecskeméti KC
Toman Petra Fotó: Hegedűs Hunor / Kecskeméti KC

Toman Petra  •  Fotó: Hegedűs Hunor / Kecskeméti KC

„Összességében nagyot harcoltunk a pécsiekkel. A pályán, mérkőzés közben nem éreztem ezt a szint különbséget, amit a végeredmény sugallhat, ugyanakkor persze nagyon örülök, hogy így végződött."

A nyitó negyed nyolcadik percéig (8–8) úgy tűnt, ebből még akár szorosabb döntő is kisülhet, ám ekkor a 17 éves Petra gyors egymásutánban két triplát is beszórt, amely olyan lendületet adott együttesének, hogy a továbbiakban az ellenfélnek már esélye sem nyílt a győzelemre.

„Bármilyen döntőről beszélünk, a meccs előtt mindig ott vanaz emberben némi plusz feszültség, és ez velünk is így történt.Azonban ahogy elindult a meccs, ez a kezdeti idegesség néhány perc elteltével eltűnt, majd sikerült a saját kosárlabdánkat játszani. Ezután negyedről negyedre egyre felszabadultabban játszottunk, és tényleg egymásban bízva, csapatként szereztükmeg ezt a bajnoki címet."

Gyöngyösi Janka (balra) és Toman Petra Fotó: Hegedűs Hunor / Kecskeméti KC
Gyöngyösi Janka (balra) és Toman Petra Fotó: Hegedűs Hunor / Kecskeméti KC

Gyöngyösi Janka (balra) és Toman Petra  •  Fotó: Hegedűs Hunor / Kecskeméti KC

Toman szenzációs 44-es VAL-mutatóval fejezte be a finálét, amellyel magasan kiemelkedett a mezőnyből. A második legjobbként csapattársa, Gyöngyösi Janka zárt 31-el, aki a döntő legeredményesebbjeként 26 pontot dobott.

„Próbáltam mindig valami pluszt hozzátenni a csapat teljesítményéhez, attól függően, hogy az adott pillanatban éppen mire volt szükség: legyen szó a pontszerzésről, a gólpasszokról, a lepattanókról vagy akár a védekezésről– magyarázta Petra.–A döntőig vezető úton szépen megoszlottak a terhek a csapaton belül, mindenki abszolút beletette a magáét, viszont Jankával készültünk rá, hogy a döntőben ez lehet másként lesz, akár jobban elő kell lépnünk. Mint a rutinosabb játékosokra, ránk hárulhata vezérszerep ilyen szituációban, és szerencsére ezt sikerült megoldanunk. Mindent egybevéve pedig nagyon büszke vagyok a lányokra!"

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik