H. B. utanpotlassport.hu 2023.09.21 19:21 Frissítve: 2023.09.21 19:43

Kosár: az U16-os Eb után Drahos Leila az NB I/A-csoportban bizonyíthat

A csapat legeredményesebbjeként Drahos Leila nemrég Európa-bajnoki nyolcadik helyhez segítette az U16-os válogatottat Izmirben, majd klubjába visszatérve csatlakozott a BEAC felnőttkeretéhez, és minden bizonnyal hamarosan az NB I/A-csoportban is bemutatkozhat.

A Szegeden nevelkedett, majd tavaly a fővárosba, a BEAC-hoz igazoló Drahos Leila újabb eseménydús nyarat tudhat mögött, ugyanis azok után, hogy egy évvel ezelőtt az EYOF-on bronzérmesként és az Eb-n ötödikként záró U16-os válogatottnak is tagja lehetett fiatalabbként, idén ismét korosztályos kontinenstornán volt jelenése, továbbra is az U16-osok között. Ráadásul a fiatal irányító-hátvédnek ezúttal már vezérszerepben kellett helytállnia Mészárosné Kovács Andrea nemzeti együttesében, és a rábízott feladatokat pedig összességében jól ellátta: a mieink legeredményesebbjeként 14,3 pontot, 3,6 lepattanót és 2,6 gólpasszt átlagolt meccsenként az izmiri U16-os Európa-bajnokságon, s ezzel kulcsszereplője volt a nyolcadik helyen végző válogatottnak.    

„Visszagondolva az Eb-re, maradt benne némi hiányérzet az elért helyezés kapcsán, de ezzel párhuzamosan nagyon fontos tapasztalatokat és számos jó élményt is szereztünk. Hosszú távon is sokat profitálhatunk ezek a meccsekből, és azt hiszem, ez az élmény a válogatott minden tagjának plusz lendületet, motivációt fog adni a klubszezonban is – kezdte Drahos az Utánpótlássportnak. –

Előzetesen a nyolcadik helynél előrébb szerettünk volna végezni, és benne is lehetett volna a csapatban a jobb eredmény, de utólag úgy látom, ez a helyezés a realitást tükrözi.

A spanyolok elleni, szoros csatában elvesztett negyeddöntő némileg megtörte a csapatot lelkileg, és sajnos a helyosztókon – részben a fáradtság miatt – már elmaradtunk a legjobbunktól. Egyéni szempontból is kicsit vegyes a kép, akadtak több jobb meccseim, de gyengébb is, és úgy érzem, a fontos meccseken többet is kihozhattam volna magamból.

Számomra az idei Eb teljesen más kihívás volt, mint a tavalyi. Mert, bár ismertem a csapatokat, melyik válogatott milyen stílust képvisel, továbbá ismerős arcok is akadtak a többi együttesben, de ezúttal jóval nagyobb szerep hárult rám.

A felkészülés elején még kicsit nehézkesen ment, hogy a válogatottban is otthonosan mozogjak a vezérszerepben, viszont az Eb-re nagyjából megtaláltuk a megfelelő kémiát csapaton belül."

A 14,3 pontos meccsenkénti átlagával Leila a kilencedik legjobbnak bizonyult az Eb teljes mezőnyében. A Szerbia elleni, hosszabbításos győzelem alkalmával például 28 ponttal vétette észre magát a csoportkörben.

Drahos Leila (fehérben) Forrás: BEAC

A töretlen fejlődésének köszönhetően a 2007-es születésű reménység kiérdemelte helyét a BEAC első osztályban szereplő felnőttcsapatában, amelyet az U16-os válogatotthoz hasonlóan szintén Mészárosné Kovács Andrea irányít vezetőedzőként.

„Erre az évadra az elsődleges célom, hogy a felnőttek között is helytálljak, felvegyem a ritmust és első körben főleg védekezésben segítsem a csapatot, hiszen értelemszerűen ilyen fiatalon a legelején támadásban csak minimális feladatok fognak jutni. Idővel szeretnék biztos helyet kiharcolni magamnak a felnőttkeretben – mondta. – Szerencsére gyorsan befogadtak az idősebbek, jól érzem magam az új közegben, ugyanakkor

persze nagyobbak az elvárások is az első csapatban, de ez így van rendjén, kellenek a kihívások az előrelépéshez.

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.11.26 16:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A vegyes váltó és a női egyéni után Gáll András révén férfi egyéniben is magyar győzelem született a lengyelországi Drzonkówban rendezett U24-es öttusa Európa-bajnokságon.

2023.09.26 17:00:07

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A pisztolyos Jákó Miriam a rió katonai sportlövő-vb-n nyert aranyat, míg a puskás Rescsik Csaba a limai para-vb-n állított fel új juniorvilágcsúcsot.

2023.09.24 16:10:04

Utánpótlássport Munkatársunktól utanpotlassport.hu

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

2023.09.15 23:20:02

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as női vízilabda-válogatott pazar játékkal győzte le a spanyolokat a coimbrai világbajnokság döntőjében, és először aranyérmes a korosztály vb-történetében!

2023.07.27 16:44:01

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.