Koronavírus: Németországban leállt a teljes utánpótlássport

F. T. utanpotlassport.huF. T. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.29. 18:37
Címkék
A következő egy hónapban ismételten az online edzésekkel kell beérniük az utánpótláskorú sportolóknak Németországban, miután szerda este a kormány újabb szigorításokat vezetett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Érdeklődésünkre a 2017 óta Münchenben élő és jégkorong-utánpótlásedzőként tevékenykedő Spiller István elárulta, hogy Németországban eddig is csak nagyon szigorú óvintézkedések mellett volt fenntartható a sportélet, mostanra viszont olyan mértékben eldurvult a járványhelyzet, hogy átmenetileg nem maradt más választás, minthogy globálisan beszüntessék a gyerekek sportolási lehetőségeit.Spiller István elárulta, hogy Németországban eddig is csak nagyon szigorú óvintézkedések mellett volt fenntartható a sportélet, mostanra viszont olyan mértékben eldurvult a járványhelyzet, hogy átmenetileg nem maradt más választás, minthogy globálisan beszüntessék a gyerekek sportolási lehetőségeit.

Spiller István szerint a gyerekek kibírják majd a 3 hetes kényszerszünetet Forrás: FIX TV
Spiller István szerint a gyerekek kibírják majd a 3 hetes kényszerszünetet Forrás: FIX TV

Spiller István szerint a gyerekek kibírják majd a három hetes kényszerszünetet  •  Forrás: FIX TV

„Minden sportágra, az összes utánpótlás-versenyrendszerben sportoló fiatalra vonatkozik ez a korlátozás, sajnos mi sem mehetünk jégre a következő egy hónapban – mondja Spiller.– Már eddig is szigorúak voltak az előírások. A meccseken vagy edzéseken úgy lehetett közlekedni, mint a körforgalomnál: az öltözőket befelé csak jobboldalról közelíthettük meg, és homokórával mértük, ki mennyi ideig tartózkodhat benn. Minden csapathoz egészségügyi szakembereket rendeltek ki, akiknek az volt a dolguk, hogy adott esetben rászóljanak a gyerekekre, ha nincs rajtuk a maszk."

A tréner hozzátette, Bajorországban éppen jövő héttől kezdődik az iskolai szünet. Ezt kihasználva, fia, a Bad Tölz U20-as jégkorongcsapatának kapuját védő Péter hazajöhet Magyarországra, hogy legalább „jeget lásson".

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a németországi „ítélet" milyen hatással lesz a helyi utánpótlás lemorzsolódására.

„Sok szakemberrel beszélgettem erről, de én úgy látom, hogy a német gyerekek csak még inkább kiéhezve térnek majd vissza a pályákra, amint véget ér ez az időszak. Itt nem az a felfogás uralkodik, hogy na most megint megbüntette a kormány az utánpótlássportot. Szerintem fontos, hogy globálisan rendelték el a kényszerszünetet, tehát nem fogja valaki csak azért abbahagyni a hokit, mert egy hónapig nem jár jeges edzésre. A többi sportágban is ugyanez a helyzet."

Tudomásunk szerint egyébként nemcsak Németországban, hanem Svájcban, Kanada egyes tartományaiban, valamint a svédeknél is leállt az utánpótlássport.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik