Koronavírus-járvány: tizenéves beugrók a felnőttbajnokságokban

Vágólapra másolva!
2020.11.11. 08:43
Címkék
Mind több felnőttcsapatban üti fel a fejét koronavírus-járvány, az érintett játékosok karanténba vonulnak, a bajnokságok azonban nem szünetelnek. Az edzők mellett dr. Lénárt Ágota sportpszichológust is megkérdeztük a felnőttélvonalba kényszerűen, idő előtt „beugró” tizenéves játékosok szerepeltetésének előnyeiről és hátrányairól.

Bár kérheti a mérkőzések halasztását az érintett klub, ha ebben a másik fél nem partner, le kell játszani azokat, mert a legtöbb szövetség az egyesületekre bízza a döntést. Ilyenkor kerülhetnek képbe az utánpótláskorúak: a közelmúltban több olyan találkozó is akadt, amelyen jó néhány tinédzser szükségszerűen mutatkozott be a felnőttélvonalban. Ezekből az esetekből ragadtunk ki hármat, és elöljáróban csak annyit: a gyerekek egyik összecsapáson sem álltak közel a győzelemhez.

REND KELL A FEJEKBEN!

Összesen kilenc fiatal debütált az Újpestben az MTK ellen Forrás: Újpest FC
Összesen kilenc fiatal debütált az Újpestben az MTK ellen Forrás: Újpest FC

Összesen kilenc fiatal debütált az Újpestben az MTK ellen  •  Forrás: Újpest FC

Labdarúgásban az Újpest–MTK NB I-es bajnoki váltotta ki a legnagyobb visszhangot, ugyanis a liláknak mindössze hét olyan játékosa maradt a mérkőzés kezdetéig az első csapat huszonötfős keretéből, aki negatív vírustesztet produkált. Így történhetett meg, hogy kilenc saját nevelésű fiatal debütált a derbin ((Büki Dániel például az élvonal első 2004-es születésű labdarúgójává avanzsált). A múlt hét péntekjén pedig már nem állt ki a csapat, a három pont az aktuális ellenfélé, a diósgyőrieké lett.

„A négygólos vereség ellenére hatalmas élményt jelentett a fiataloknak az a meccs – magyarázza Mundi Viktor, az Újpest NB III-as csapatának vezetőedzője. – Mindenesetre idő kell nekik, amíg feldolgozzák a történteket. Ha úgy fogják fel, hogy most megtapasztalhatták, mi az a szint, ahová a továbbiakban kemény munkával el lehet jutni, akkor jól jártunk. Amennyiben viszont nem lesz rend a fejekben, akár még rosszul is elsülhet az egész. De nem gondolom, hogy elszállnának, és elhinnék magukról, hogy ők már NB I-es játékosok. Ők nyilván a Diósgyőr ellen is szerettek volna játszani, de úgy vélem, a klub jó döntést hozott. Nem szabad megkockáztatni ugyanis, hogy a teljes utánpótlásunkra is átterjedjen a vírus.”

SOKAT JELENTŐ JELENETEK

Áts Bertalan és az életük első ob I-es meccsüket játszó lányok Forrás: UVSE
Áts Bertalan és az életük első ob I-es meccsüket játszó lányok Forrás: UVSE

Áts Bertalan és az életük első ob I-es meccsüket játszó lányok  •  Forrás: UVSE

A női vízilabda ob I rangadójára, egyben a Magyar-kupa-döntő „visszavágójára” készült az UVSE és a Dunaújváros csapata, egészen addig, amíg a fővárosi társulat felnőttkeretének játékosait – három pozitív eset után – a kormányrendelethez igazodva házi karanténba nem vezényelte a klub. Az UVSE halasztási kérelmét a szövetség nem fogadta el, így Áts Bertalan, az egyesület női szakágának szakmai igazgatója két ifijátékos mellett, serdülő- és gyermekkorú lányokkal indult vendégségbe.

„A meccs előtti napon tudták meg a lányok, hogy ők játszanak majd – mondja az ifi- és a serdülőcsapatot is irányító szakember.Nehezen akarták elhinni, ugyanakkor rendkívüli lelkesedést láttam rajtuk. Elsősorban az ijedségüket kellett leküzdeniük, hiszen sokan soha nem játszottak még az ob I-ben, akik pedig igen, azok is gyengébb ellenfelek ellen és csupán néhány percet. A serdülőkapusunknak például nagyon sokat jelentett, hogy egy Európa-bajnok játékos lövését is védte, másoknak egy-egy szerelés vagy blokkolás szerzett örömet, míg a tizennégy éves Lendvay Zoé két gólt is lőtt. Ez mind-mind élményt jelentett nekik, és sokat tanulhattak, mert hasonló sebességű mérkőzésen még nem szerepeltek. Ugyanakkor a felnőttek nehezen fogadták el, hogy ezen a fontos találkozón nem szállhattak vízbe, de mi a biztonságot és az egészséget tartottuk szem előtt. Egyébként az lenne a helyes megoldás, ha ilyen helyzetben két csapat megegyezne a halasztásról, ahogyan arra azóta már akadt is példa az ob I-ben.”

ERÉNY IS KOVÁCSOLHATÓ

A PEAC-Pécsben négyen debütáltak az élvonalban a Győr ellen Forrás: peacpecs.hu
A PEAC-Pécsben négyen debütáltak az élvonalban a Győr ellen Forrás: peacpecs.hu

A PEAC-Pécsben négyen debütáltak az élvonalban a Győr ellen  •  Forrás: peacpecs.hu

A PEAC-Pécs női első osztályban szereplő kosárlabdacsapatában négy játékosnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Így az UNI Győr alakulatával szemben négy utánpótláskorú debütálhatott az élvonalban. Csakhogy nem sokkal később a mecsekiek vezetőedzője, Csirke Ferenc is karanténba került, és a Ludovika-FCSM Csata elleni bajnoki mérkőzés halasztását kérvényezte a klub, amihez a rivális hozzá is járult.

„A jelenlegi helyzetet figyelembe véve nem lehet eredményekben gondolkodni, mindeközben viszont egyénileg folyamatosan fejleszteni kell a játékosainkat. A fiataloknak pozitív élmény, hogy a legfelső osztályban bizonyíthatnak, hiszen minden kosaras álma, hogy ez előbb-utóbb megtörténjen vele. Csak rajtuk áll, hogyan élik meg a kivételes helyzetet, és erényt kovácsolnak-e belőle. A szóban forgó fiatalok közül hárman kizárólag a mostani szituáció miatt léphettek pályára, ők eddig nem is edzettek velünk. Nekik ebből a különleges lehetőségből további erőt kell meríteniük” – véli a tréner.

FŐ A TISZTÁNLÁTÁS

Dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője szerint a legfontosabb az, hogy mindenki reálisan ítélje meg a kialakult helyzetet.

„Előnyei és hátrányai egyaránt lehetnek a fiatalok felnőttélvonalbeli szerepeltetésének. Lehetőséghez juthatnak, olyan szinten bizonyíthatnak, amelyről addig csak álmodozhattak. Ugyanakkor sportszakmailag és mentálisan egyáltalán nem biztos, hogy felkészülten érkeznek a feladatra. Magán a sportolón, a csapattársain, az edzőin és a szülein is múlik, miként hat rá a rendhagyó bemutatkozás. A társaknak nyitottaknak kell lenniük a fiatal felé, ily módon életre szóló, pozitív emlék maradhat neki az ölébe hullott első osztályú szereplés. Nem ildomos azonnal kritizálni a teljesítményét, minden szereplőnek a helyén kell kezelnie az eseményeket. A mestereknek nem szabad megfelelési kényszert kiváltaniuk a sportolókból, sokkal inkább segíteniük kell őket. A szülők és az edzők egyaránt helyes útra terelhetik a fiatalok gondolatait; elmagyarázhatják nekik, miért jutottak a lehetőséghez, és azt is, hogy mit várnak el tőlük, miközben felhívhatják a figyelmet arra: a visszajelzéseket építsék be a további edzésmunkájukba. Összességében tehát a tizenévesek környezetében lévők segítségére elengedhetetlenül nagy szükség van ilyen esetekben.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik