Kick-box: a Halker-Király Team a világ legeredményesebb klubja

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.09.30. 16:37
Címkék
Nem pusztán Magyarországon számít a legeredményesebb kick-box klubnak a Halker-Király Team. Töretlen sikerességének köszönhetően hosszú ideje a klubok világranglistájának élén is a Király István irányította csepeli műhely áll.

Hovatovább megszámlálhatatlanul tetemes az az éremmennyiség, amelyet a kick-boxban jeleskedő Király Team halmozott fel az elmúlt évtizedekben, ráadásul a vb-, Eb-, s világkupa-sikereket reprezentáló medálkollekció „kitermelőinek” tekintélyes része az utánpótláskorúak köréből került és kerül ki manapság is. Legutóbb a szeptember közepi budapesti vk-n jeleskedtek a „királyi központ” legjobbjai, a dobogósokat megillető érmek garmadáját tartva itthon. Úgy, ahogyan az a világ legeredményesebb kick-box klubjához illik.Hovatovább megszámlálhatatlanul tetemes az az éremmennyiség, amelyet a kick-boxban jeleskedő Király Team halmozott fel az elmúlt évtizedekben, ráadásul a vb-, Eb-, s világkupa-sikereket reprezentáló medálkollekció „kitermelőinek” tekintélyes része az utánpótláskorúak köréből került és kerül ki manapság is. Legutóbb a szeptember közepi budapesti vk-n jeleskedtek a „királyi központ” legjobbjai, a dobogósokat megillető érmek garmadáját tartva itthon. Úgy, ahogyan az a világ legeredményesebb kick-box klubjához illik.

Három és fél éves kortól már vihetők a gyerekek a világ legeredményesebb kick-box klubjába, a csepeli Király Teambe Forrás: csepel.hu
Három és fél éves kortól már vihetők a gyerekek a világ legeredményesebb kick-box klubjába, a csepeli Király Teambe Forrás: csepel.hu

Három és fél éves kortól már vihetők a gyerekek a világ legeredményesebb kick-box klubjába, a csepeli Király Teambe
 •  Forrás: csepel.hu

A kezdetektől napjainkig rendületlenül tartó sikertörténet elindítója, Király István okkal emlékezett vissza hangjában büszkeséggel a hősi időkre, arra a bő három és fél évtizeddelezelőtti nyitányra, amelyből aztán az Amerikából elterjedt küzdősport hazai fellegvára kiépült.

„Az egész 1985-ben kezdődött– mesélte a klub első embere, aki nem mellesleg a sportági világszövetség, a WAKO alelnöke, az európai szövetség nemrég Budapesten megválasztott elnöke, s a Magyar Kick-Box Szakszövetség alelnöke is egy személyben.– Azóta is ugyanabban a tornateremben vagyunk és ugyanazt a kick-boxot csináljuk. Én kezdtem el jó 36 éve öt emberrel, ma már pedig úgy hat-hétszázan vagyunk a Király Teamben, és már nem csupán kick-boxszal foglalkozunk, hanem ökölvívással, thaiboxszal, akrobatikával,szambóval,fitboxszalis, vagyis szélessé vált a spektrumunk. Tizenkét edzővel dolgozunk, s tizenhetedik éve vezetjük a klubcsapatok világranglistáját az összeredményt tekintve.„

Hogy ez utóbbi mit jelent?

„Annyit, hogy a mindenkori utánpótlás-világversenyek, a vb-k, Eb-k és világkupák eredményeit összegzik minden kor- és súlycsoport női és férfi, illetve lány és fiú kategóriáiban, s akik a legtöbb aranyérmet nyerték ezeken a versenyeken, azoknak összesítik a pontszámait, így hirdetnek világranglista-győztest. Ezt a ranglistát vezetjük mi most már tizenhetedik éve, s nem nagyon tudnaka trónról leszorítanibennünket” – magyarázta Király István, aki kitért a sikerek hátterére is.

„Mindez annak köszönhető, hogy elképesztő mennyiségű és minőségű munkát végzünk. Nálunk a versenyzők, az utánpótlás-korosztály naponta edz a vasárnapi pihenőnapot leszámítva, aztmeghagyjukacsaládnak. Akik akarnak, még szombaton is jöhetnek kiscsoportos foglalkozásokra, hétköznap pedigmindennapvan edzés.

Király Istvánmegemlítette, hogy ahivatalosegyesületi nevük kezdettől Csepeli Szabadidősport Egyesület.

„De mi márrégóta Halker-Király Team Kick-box Akadémiának, mostanábanpedig Halker-Király Team Küzdősport Akadémiának aposztrofáljuk magunkat. Hiszen manapság már több küzdősportról beszélünk, s az akadémiaelnevezés abszolút jogos,mivel kőkeményen odafigyelünk sportintegrációs tanodaprogramunkra. Ez kimondottanaz utánpótlás-korosztálynak szól,sannyit jelent, hogy ahátrányos éshalmozottan hátrányos helyzetű fiatalokat felkaroljuk, iskola utániprogramokat szervezünk nekik,bennetanulással,korrepetálással. Azedzések között megpróbáljuk ezt a fajta társadalmi integrációt, a beilleszkedéstelősegíteni a hozzánkjáró kick-boxosegyetemistákközreműködésével, akikigyekeznekismereteket adni, felvilágosítani,kinyitni arászorulókelméjét, megismertetni velük avilág eseményeit, a történéseket, hogy ne álljanak tudatlanul a felnőtté válás kapujában.

A klubfőnöktől megtudtuk még, hogy gyakorlatilag országos hálózatot építettek ki az elmúlt években.

„Több edzőkolléga megkeresésére kezdtük ela terjeszkedést, olyan szakemberekről van szó, akik vidéki településeken próbálták meg azt csinálni, amit mi. Nagy örömmel fogadtuk őket, velünk edzettek, sok időt töltötteknálunk, egészen addig, amíg a szükséges tudásra szert tettek, s azóta állandó szakmai felügyeletmellett gyakoroljákugyanazt, amit mi képviselünk itt,Csepelen. Ma már jelenvagyunkVeresegyházon, Szegeden,Makón, Újkígyóson,Albertirsán, Győrbenés másutt is.Országosan ez hatszáz-hétszáz embert jelent, ebből19 év alatti, vagyis utánpótláskorú a nagy többség,legalábbnégyszáz fiatal.”

Király István elmondta, hogy náluk a legkisebbek három és fél évesek, e kortólfoglalkoznakgyerekekkel, akik már az első edzésen teljes védőfelszerelést kapnak, így gyakorlatilag teljes mértékben redukálódik a sérülések száma.

„Van egy óvodás küzdősport-tornanevezetű edzésprogramunk, és ez nagyon sok szülőnek nagyonkedves, hiszena kick-boxaz a sportág, ahol agyerekekmegtanulják megvédeni magukat, megtanulják a budo-szellemiséget, amiannyittesz, hogy a megszerzett tudást nem használjuk csak önvédelemre. Eddig legalább ötezer embernőtt fel a Király Teamben,akikmost már apukák, nagyszülők, svisszahozzák agyerekeiket, unokáikathozzánk. Ez elég szép bizonyíték arra, hogymi egy nagy család vagyunk, s az általunk követettútmásoknak is tetszik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik