Kézilabda: törlesztett, BL-t nyert női junior válogatott!

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.06. 22:08
Címkék
Döcögős kezdés, majd izgalmas hajrá után 29-27-re győzött a norvégok ellen a magyar női junior kézilabda-válogatott az először megrendezett korosztályos Bajnokok Ligája négyes döntőjének fináléjában. A legeredményesebb magyar tizenegy góllal Klujber Katrin lett.

reb „Tartozunk nekik egy pofonnal” – Hornyák Bernadettnél találóbban nem fogalmazhattuk volna meg a női junior Bajnokok Ligája-döntő fő tétjét a Papp László Budapest Sportarénában. A magyar szövetség ötletére létrejött tornán a házigazdák a macedónokon, a norvégok pedig a montenegróiakonátgázolva jutottak döntőbe, így a magyaroknak lehetőségük nyílt elszámolni az északiakkal a tavalyi ifjúsági (U18-as) világbajnokságon elszenvedett emlékezetes, egygólos vereségért.reb „Tartozunk nekik egy pofonnal” – Hornyák Bernadettnél találóbban nem fogalmazhattuk volna meg a női junior Bajnokok Ligája-döntő fő tétjét a Papp László Budapest Sportarénában. A magyar szövetség ötletére létrejött tornán a házigazdák a macedónokon, a norvégok pedig a montenegróiakonátgázolva jutottak döntőbe, így a magyaroknak lehetőségük nyílt elszámolni az északiakkal a tavalyi ifjúsági (U18-as) világbajnokságon elszenvedett emlékezetes, egygólos vereségért.

juniorcsajokcsapat
juniorcsajokcsapat

A magyaroké lett a junior női BL-trófea

A női final four két elődöntője után a nézők többsége távozott az arénából, ám maradtak elegen ahhoz, hogy a 16-19 éves fiatalok többségének szokatlanul különleges hangulatot teremtsenek. A meccs előtt díjazták Herczeg Lilit, az elmúlt év legjobb serdülő leányjátékosát, s a kapus vélhetően még életében nem kapott akkora tapsot, mint amikor átvette Kim Rasmussen szövetségi kapitánytól az elismerést.

No de vissza a revánshoz! A két együttes a 2016-os vb-meccstől jócskán eltérő felállásban lépett pályára, de az ellenfél soraiban például ott volt az múlt nyáron a magyarokat kilenc góllal keserítő Henny Ella Reinstad.

A norvégok olyan norvégosan – értsd: villámgyorsan – kezdtek, négy perc alatt 4-1-re elhúztak. A kezdőként kapuba állított Herczeg helyére rögvest érkezett is Suba Sára, aki egyébként döbbenetesen jól védett azon a bizonyos vb-negyeddöntőn. A 6. percben, 5-1-es hátrányban Hajdu János szövetségi edző azonnal időt kért, s a beszélgetés láthatóan jót tett a lányoknak, akik jobb védekezéssel, Suba-védésekkel, továbbá Klujber Katrin-gólokkal 6-6-ra egyenlítettek. Klujber mellett Román Dorina vitte a hátán a csapatot, saját térfélről szerzett szemfüles találattal és értékesített büntetővel is jelentkezett.

A Faluvégi Dorottya, Klujber összjátékból először a 25. percben vezetett a házigazda (12-11), s pirosmezesek onnantól kezdve egyre nagyobb előnyre tettek szert, 16-12-es előnnyel vonultak a szünetre.

Fordulás után a magyarok tartották a négygólos fórt: betalált Hudák Emma is, aki néhány órával korábban még a Győr játékosaként javarészt a kispadon izgulta végig a Buducsnoszt Podgorica ellen 26-20-ra megnyert felnőtt BL-elődöntőt. Hajdu János frissített, Vörös Szimonetta és Pénzes Laura is pályára lépett, s bár kétszer is két gólra csökkentették a különbséget a norvégok, összességében magyar győzelmet vetített előre a mérkőzés.

A hajrában aztán jöttek anem igazán kívánt izgalmak, hiszen az északiak egy gólra zárkóztak fel, ám a fordításra sem erő, sem idő nem maradt: a magyarok 29-27-re megnyerték a meccset és a junior BL-t is.

„Nagyon köszönöm, hogy ennyien kint maradtak a meccsünkön, megtisztelve éreztük magunkat, hogy ilyen sokan kíváncsiak voltak ránk – jegyezte meg Hajdu János szövetségi edző. – Nemzetközi szinten nem szoktunk kikapni, így bennünk volt, hogy visszavágjunk a norvégoknak a tavalyi vb-vereségért. Nagyot küzdöttünk, sokat hibáztunk, és büszke vagyok a lányokra.”

„Döcögősen kezdtünk, de aztán összeállt a védekezésünk, elkezdtünk hosszan támadni, a kapusunk is jól védett. Nagyon klassz volt ilyen hangulatban játszani, számítottunk a győriekre és a szülőkre, jól esett a sok ember biztatása” – mondta Román Dorinát.

A meccs legjobbja, Klujber Katrin szerint kicsit meg is zavarta a magyar csapatot a remek szurkolás. „Talán feszültebbek voltunk, bizonyítani akartunk. Tudtam, hogy ezúttal jobbátlövő és irányító leszek, de jól éreztem magamat ezekben a szerepkörökben is. Örülünk, hogy törlesztettünk kicsit a norvégoknak.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalon.

NŐI JUNIOR BAJNOKOK LIGÁJA-DÖNTŐ
Magyarország–Norvégia (16-12)
Papp László Budapest Sportaréna, játékvezetők: Bíró, Kiss O.
Magyarország: Binó, Dányi, Herczeg, Suba (kapusok), Afentáler, Albek, Faluvégi 1, Hornyák B. 4, Hudák 1, Klujber 11 (3), Pénzes 2, Román 8 (2) Schatzl 2, Tóvzii, Vörös. Szövetségi edző: Hajdu János
Norvégia: Alvem, Grönlund (kapusok), Bergum 3 (1), Gabrielsen 5, Fossheim, Helland 3, Huse 1, Lund 1, Lundebo 1, Motzfeldt 3, Olsen 2, Reisatd 6, Rostem, Syverud, Valle Dahl 2. Szövetségi edző: Vigdis Holmeset
Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 3/1
A Macedónia–Montenegró bronzmeccset vasárnap 10.30-tól játsszák a Papp László Budapest Sportarénában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik