Kézilabda: Plockon át az elitbe vezethet Ilics Zoran útja

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.03. 17:02
Címkék
A lengyel bajnokságban és az EHF Európa Ligában is kiválóan szerepel az ősszel a felnőttválogatottban bemutatkozott 18 éves Ilics Zoran; korosztályos válogatott edzője szerint nagy karrier állhat előtte.

Az elmúlt években elsősorban a férfiszakágban népszerű vált gyakorlat, hogy a legígéretesebb játékosok közül is többen távoznak külföldre tapasztalatot szerezni. Jó példa erre az azóta már Veszprémbe visszatért Ligetvári Patrik, a Wisla Plockot erősíti Szita Zoltán, valamint az idén nyáron légiósnak állt Máthé Dominik (Elverum, Norvégia) és Borzas Uros (Toulouse, Franciaország).

Ilics Zoran eddig kitűnően él a plocki lehetőséggel Forrás: SPR Wisla Plock Facebook
Ilics Zoran eddig kitűnően él a plocki lehetőséggel Forrás: SPR Wisla Plock Facebook

Ilics Zoran eddig kitűnően él a plocki lehetőséggel  •  Forrás: SPR Wisla Plock Facebook

Október elején látott napvilágot a legújabb hasonló jellegű hír, a Telekom Veszprém 18 éves jobbátlövője, Ilics Zoran is Plockba igazolt kölcsönbe, és immár az ex-veszprémi vezetőedző, Xavi Sabate irányítása alatt készül. A korosztályos és azóta már a spanyolok ellen a felnőttválogatottban is bemutatkozott sportoló bő egy hónapja így nyilatkozott honlapunknak.

„Jól érzem magamat Plockban, ugyanúgy, ahogyan tavaly a Veszprémben is. Sajnáltam az előző szezon végét, nagyon nem így terveztük. És kár, hogy a járvány miatt most itt is csak egy meccset játszottunk eddig. Egyelőre decemberig vagyok Lengyelországban, aztán akkor meglátjuk, meg akarják-e hosszabbítani a kölcsönjátékomat. Egyébként pedig Veszprémbe tartozom, éppen a nyáron írtam alá a hároméves szerződéshosszabbítást a klubbal.”

Azóta pedig már jó néhány mérkőzést lejátszottak a plockiak, hármat az EHF-kupa utódjaként indított Európa Ligában, amelyben nem mellesleg százszázalékos mérleggel büszkélkedhetnek. Ilics az oszták Aon Fivers ellen háromszor, az orosz Csehovszki Medvegyi vendégeként ötször, Franciaországban, Toulouse-ban pedig szintén háromszor volt eredményes.

A 18 éves jobbátlövő a spanyolok ellen debütált a felnőttválogatottban Forrás: MKSZ
A 18 éves jobbátlövő a spanyolok ellen debütált a felnőttválogatottban Forrás: MKSZ

A 18 éves jobbátlövő a spanyolok ellen debütált a felnőttválogatottban  •  Forrás: MKSZ

A zentai születésű játékosa 2019 óta tartozik a Telekom Veszprém kötelékébe, előtte a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián nevelkedett. Korábbi klubtrénere, illetve a juniorválogatott szövetségi edzőjeként a fejlődését a mai napig élénken figyelő Sótonyi Lászlót kérdeztük a magyar kézilabda újabb nagy ígéretéről.

„Amióta ismerem, a koránál mindig érettebb játékot prezentált, örülök, hogy dolgoztam, illetve a válogatottnak köszönhetően a mai napig együtt dolgozhatok vele. Jó látni, hogy milyen szintre jutott, viszont fontos hozzátenni, még messze nem érte el a saját maximumát. Sokat segíthet neki, hogy a lengyel bajnokság mellett a nemzetközi porondon szerepel, bízom benne, hogy a juniorválogatottban is hasznosíthatjuk majd az ott megszerzett tapasztalatait.”

Sótonyi szerint amellett, hogy érettebb a kortársai javánál, sok tekintetben kiemelkedik a mezőnyből.

„Kivételes a lövésdinamikája és a lövéssebessége, az átlövéseiben pedig nagyon nagy potenciált látok. Jó az összjátékban, szoros a kapcsolata a beállóval és kulcsfontosságú, hogy a védekezésben tartható játékos. Számára fontos, hogy mindig lássa maga előtt a célokat, motivált maradjon, ha így lesz, akkor komoly karrier állhat előtte. Nagy lökést adhat neki, hogy az ősszel beleszagolhatott a felnőttválogatott légkörébe is.”

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik