Kézilabda: példaképek nevelik az utánpótlást Veszprémben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.22. 08:55
Címkék
Korábbi klasszis játékosok sora alkotja a Telekom Veszprém kézilabdaklubjának utánpótlásedzői gárdáját. A helyi fiatalok Carlos Perez, Iváncsik Gergő, Ivo Diaz, Gulyás István és Tombor Csaba irányítása alatt fejlődhetnek nap mint nap. Az igazán különleges stábról, az együttes korábbi meghatározó játékosát, a jelenleg utánpótlás-igazgatóként tevékenykedő Gulyás Pétert kérdeztük, aki beszélt kötődésükről a klubhoz, a példaképszerepről és a további céljaikról is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huHa Veszprémben körülnézünk a pályán, a kispadon szinte kizárólag világklasszis kézilabdázókat találunk. Nincs ez másképp a klub, a hajdani Veszprémi Építők utánpótlásának edzői stábjában sem. Carlos Perez, Iváncsik Gergő, Ivo Diaz, Gulyás István és Tombor Csaba mind-mind meghatározó játékosai voltak a bakonyi klubnak. És persze az utánpótlás-igazgatói posztot sem más tölti be, mint a 111-szeres válogatott, a veszprémi csapatban tizenhét évet és hatszázhat meccset lehúzó Gulyás Péter.Bruckner Vince – utanpotlassport.huHa Veszprémben körülnézünk a pályán, a kispadon szinte kizárólag világklasszis kézilabdázókat találunk. Nincs ez másképp a klub, a hajdani Veszprémi Építők utánpótlásának edzői stábjában sem. Carlos Perez, Iváncsik Gergő, Ivo Diaz, Gulyás István és Tombor Csaba mind-mind meghatározó játékosai voltak a bakonyi klubnak. És persze az utánpótlás-igazgatói posztot sem más tölti be, mint a 111-szeres válogatott, a veszprémi csapatban tizenhét évet és hatszázhat meccset lehúzó Gulyás Péter.

Nem semmi stáb (balról): Gulyás Péter, Gulyás István, Tombor Csaba, Iváncsik Gergő, Carlos Perez, Ivo Diaz és Rapatyi Tamás Forrás: Telekom Veszprém
Nem semmi stáb (balról): Gulyás Péter, Gulyás István, Tombor Csaba, Iváncsik Gergő, Carlos Perez, Ivo Diaz és Rapatyi Tamás Forrás: Telekom Veszprém

Nem semmi stáb (balról): Gulyás Péter, Gulyás István, Tombor Csaba, Iváncsik Gergő, Carlos Perez, Ivo Diaz és Rapatyi Tamás  •  Forrás: Telekom Veszprém

Ahogyan elnézzük ezt a veretes névsort, lassan már az utánpótlásedzőkből is összeállhatna egy remek együttes Veszprémben. Sőt össze is állt, hiszen nap mint nap együtt dolgoznak a helyi utánpótlásért és fiatalokért. Gulyás Péter szerint kitűnő csapat alakult az elmúlt években:

„Azt gondolom, a veszprémi hagyományokat remekül tükrözi, hogy kik dolgoznak az utánpótláscsapatok edzői stábjában. Fontos, hogy a korábbi meghatározó játékosok, ikonok nem távolodnak el a klubtól, sőt rengeteg segítséget nyújtanak fiataljainknak. Ez is jelzi az elképesztően erős kötődést, hogy ennyi játékosként eltöltött év után isilyen sokan maradtunk, és itt képzeljük el a jövőnket.”

Természetesen az edzői munka is könnyebben megy együtt, Gulyás elmondta, rengeteget segít ebben, hogy korábban játékosként is egy csapatban voltak. Akorábbi remek jobbszélső szerint éppen azösszehangoltság terén léptek sokat előre az elmúlt másfél évben.

Az sem mindegy, hogy valóban korábbi veszprémi klasszisoktól tanulhatnak a klub fiatal játékosai. Olyanoktól, akiknek a játékán felnőttek, akik példaképeik voltak, és valószínűleg azok a mai napig is.

Tombor Csaba irányítja a veszprémiek ificsapatát Forrás: Telekom Veszrpém
Tombor Csaba irányítja a veszprémiek ificsapatát Forrás: Telekom Veszrpém

Tombor Csaba irányítja a veszprémiek ificsapatát  •  Forrás: Telekom Veszrpém

„Természetesen ez sem utolsó szempont. Az itt dolgozó edzők egytől egyig tudják, mi kell ahhoz, hogy valaki a legmagasabb szinten játsszon, és jól ismerik az odáig vezető utat is. Nyilván plusz motiváció a játékosoknak, hogy ilyen szakemberekkel dolgozhatnak. Amúgy sok a tehetséges játékos, nemcsak nálunk, hanem országszerte. Más klubokban is kiváló képzés folyik, igyekszünk tanulni a többiektől, meghallgatjuk a tanácsokat. A legfontosabb, hogy ezeket a fiatalokat a lehető legjobban menedzseljük, ez a magyar kézilabda érdeke.”

Az sem titok, hogy közvetlenül a veszprémi utánpótlásból elképesztően nehéz bekerülni a világsztárok alkotta felnőttcsapatba. A most kezdődött bajnoki évadban például a 19 esztendős Dörnyei Borisz már két gólt is szerzett az NB I-ben. Ugyanakkor az sem probléma, ha valakinek ez elsőre nem sikerül, és egy másik együttesnek lesz hasznos tagja.

„Nem engedjük el senkinek a kezét, sőt ahogyan egy fiatal kilép a korosztályos csapatunkból, próbálunk segíteni az átigazolásban, figyelünk rá, hogy jó helyre kerüljön és ott, lehetőség szerint sok játékpercet kapjon. Utána pedig az sem kizárt, hogy kész játékosként, megerősödve visszatér Veszprémbe. Egyébként most az a legfőbb célunk, hogy olyan játékosok is kerüljenek ki az utánpótlásunkból, akik felnőttegyüttesbe verekszik be magukat, és ott is meg is tudnak ragadni. Ennél jobb visszaigazolásra nem lenne szükség.”

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik