Kézilabda: két hónapja állnak a korosztályos bajnokságok

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.20. 08:52
Címkék
A súlyos járványhelyzetre való tekintettel március elseje óta – a csapatsportágak közül egyedüliként – szünetelnek a hazai korosztályos kézilabda-bajnokságok, és május előtt már biztosan nem is indulnak újra. Szakemberekkel beszélgettünk az okokról és a következményekről.

Jégkorongban befejeződtek, labdarúgásban, kosár-, röp- és vízilabdában pedig jelenleg is zajlanak az utánpótlás-bajnokságok. Kizárólag kézilabdában maradnak mérkőzések nélkül a korosztályos csapatok, leszámítva azokat az együtteseket, amelyek a felnőttek között is érdekeltek (az NB I/B-ben vagy az NB II-ben szerepelnek) – ez persze elsősorban az ifjúságiakra jellemző, a serdülőkorosztályra kevésbé. Ráadásul már március elseje óta tart a „meccsmentes” időszak, és – az aktuális álláspont szerint – májusig biztosan nem folytatódnak a küzdelmek.

Most a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián is többnyire csak edzésekkel telnek a mindennapok Forrás: NEKA
Most a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián is többnyire csak edzésekkel telnek a mindennapok Forrás: NEKA

Most a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián is többnyire csak edzésekkel telnek a mindennapok  •  Forrás: NEKA

„Versenyidőszakban a sporttevékenység beszüntetésével kapcsolatos minden döntés nagyon fájó. Ám a jelenlegi súlyos járványhelyzetben nem sportszakmai döntést kellett hoznunk, mert most az életek megmentése a legfontosabb. Éppen ezért segítségül hívtuk a szövetség sportegészségügyi háttércsapatát is, s az szintén a felfüggesztés mellett foglalt állást – foglalja össze a döntés hátterét az Utánpótlássportnak Juhász István, a szövetség (MKSZ) szakmai és versenybizottságának elnöke, majd kitér arra is, hogy miért éppen kézilabdában áll a bajnokság.

Természetesen tiszteletben tartjuk a többi sportági szövetség döntését, ám úgy gondolom, nekünk a saját utunkat kell járnunk. Viszonylag kis játéktéren űzött teremsportágról van szó, meccsenként nagyjából hatvan-nyolcvan ütközéssel. A kockázatot a fiatalok egészsége érdekében nem vállalhattuk.”

Juhász István
Juhász István

Juhász István

A korábban a felnőtt férfiválogatott másodedzőjeként is dolgozó Juhász szerint a szövetségnek készen áll a stratégiája arra az esetre, ha újraindulnak a bajnokságok. Amire nagy szükség is van, hiszen a tabellákat böngészve kiderül: rengeteg mérkőzést halasztottak el, még az alapszakaszból is.

„Be kell látni, hogy abban a formában, amelyben kiírtuk a bajnokságokat, nagy valószínűséggel nem fogjuk tudni befejezni a sorozatokat. Okulva az előző évadból, erre már az ősz elején felkészültünk, részletes forgatókönyvek íródtak mindenféle szituációra. Ugyanakkor fontosnak tartom hangsúlyozni, amennyiben lesz folytatás, hatalmas felelősség hárul majd az utánpótlásedzőkre, hogy ebben a bizonytalan helyzetben kellő óvatossággal és bölcsességgel küldjék pályára a fiatalokat.”

Zsiga Gyula
Zsiga Gyula

Zsiga Gyula

Az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, a Dunaferr női csapatát korábban BL-győzelemre vezető Zsiga Gyulát kérdeztük: milyen híreket hall a klubokból, milyen problémákkal küzdenek az egyesületek?

„Eltérőek a tapasztalatok, amelyek többnyire a csapatok lehetőségeivel állnak összhangban. Az államilag kiemelt akadémiákon és a nagyobb klubok többségében normál kerékvágásban zajlik a munka, a kisebb településeken működő, jellemzően iskolai tornatermekben készülő együttesek viszont legfeljebb szabadtéren tudnak gyakorolni, feltéve, hogy az időjárás engedi. Nehéz ilyenkor felelősségteljes, mégis mindenki számára megfelelő döntést hozni, mert az említett eltérő élethelyzetekből adódóan különböző edzettségi állapotban vannak a csapatok. Szintén problémát jelent, hogy a járványhelyzet miatt a korosztályos válogatottakba kerülők kiválasztása is jelentős csúszásban van, s azt a jövőben sem lesz egyszerű pótolni.”

Kopornyik Zsolt.
Kopornyik Zsolt.

Kopornyik Zsolt.

A serdülő fiúválogatott, vagyis az U17-es korosztály szövetségi edzője, egyben a NEKA utánpótlástrénere, Kopornyik Zsolt úgy véli, a legtöbb kárt mentálisan okozta az elmúlt bő másfél hónap.

„Kétségtelenül látszik a srácokon a fásultság, ami nem csoda, mivel nem kapnak visszajelzést az edzésen elvégzett munkájukról. Ezért mind a klubvezetőknek, mind pedig az edzőknek az a feladatuk, hogy tudatosítsák a gyerekekben, a mostani csak átmeneti időszak. Égve kell tartani a bennük rejlő belső tüzet, mert ha az elvész, az a fejlődésükön is meglátszódik. Nagy lendülettel vágtak bele a szezonba, a korosztályos bajnokság négyes döntőjébe akartak kerülni, és most hosszú hetek óta semmiféle inger nem éri őket az edzéseken kívül. Nem szabad, hogy bezárkózzanak, ezért próbálunk minél többet beszélgetni velük, oldani bennük a feszültséget, az edzés keretein belül kétkapus játékokat szervezni. De ezek azért nagyon messze vannak a tétmeccsektől. A megoldást csak az jelentheti, ha valamelyest rendeződik a helyzet, és újraindulnak a bajnokságok.”

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik