Kézilabda: Bohus Bea a leány utánpótlás-válogatottak sikereiről

Vágólapra másolva!
2018.08.21. 18:25
Címkék
„Azt látom, hogy a magyar kézilabdában elindult valami. Az idén óriási összefogás volt a válogatottért, az egyesületek és a klubedzők maximálisan mellettünk álltak. Ez alapozta meg a sikerünket.” – mondja Bohus Bea a vb-ezüstérmes leány ifjúsági kézilabda-válogatott szövetségi edzője. A szakvezető kiemelte azt is, hogy játékosai miben léptek előre a legtöbbet az elmúlt években, és elmondta, mire mehetnek a jövő évtől a juniormezőnyben.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huElképesztő mérleggel zárták a nyarat korosztályos leány kézilabda-válogatottaink. A serdülők Eb-aranya és a juniorok hazai vb-elsősége után az ifjúsági együttes a világbajnoki ezüstéremig menetelt, a kielcei fináléban az oroszoktól kapott ki 29–27-re. A két éven belül három érmet szerző (EYOF-arany, Eb-bronz, vb-ezüst) sikercsapat szövetségi edzőjével, Bohus Beával beszélgettünk.Bruckner Vince – utanpotlassport.huElképesztő mérleggel zárták a nyarat korosztályos leány kézilabda-válogatottaink. A serdülők Eb-aranya és a juniorok hazai vb-elsősége után az ifjúsági együttes a világbajnoki ezüstéremig menetelt, a kielcei fináléban az oroszoktól kapott ki 29–27-re. A két éven belül három érmet szerző (EYOF-arany, Eb-bronz, vb-ezüst) sikercsapat szövetségi edzőjével, Bohus Beával beszélgettünk.

Az ifjúsági válogatott a döntőig menetelt a kielcei vb-n Forrás: IHF
Az ifjúsági válogatott a döntőig menetelt a kielcei vb-n Forrás: IHF

Az ifjúsági válogatott a döntőig menetelt a kielcei vb-n  •  Forrás: IHF

– Csaknem összejött a tripla. Azaz, hogy valamennyi leány utánpótlás-válogatott aranyéremmel zárja a maga korosztályos világversenyét. Mi hiányzott a teljes sikerhez?

– A döntő értékelésekor egy nappal vissza kell tekintenünk. Szombaton a dél-koreaiak ellen alaposan megszenvedtünk a továbbjutásért. Rendkívül kellemetlen riválisról van szó, órákon át videóztunk a találkozó előtt. Változatos kézilabdát játszanak óriási sebességgel, ez mentálisan és fizikailag is sokat kivett a gyerekekből. Így a másnapi meccsre elfogytunk. Rengeteget hibáztunk elöl, túl sok ziccert rontottunk, kapkodó volt a támadójátékunk. Hogy milyen eredmény születik, ha a döntő előtt van egy nap pihenőnk? Azt már soha nem tudjuk meg.

– Az utolsó meccstől eltekintve irigylésre méltó a korosztály eddigi mérlege a világversenyeken. Hogyan látja a közösen töltött éveket?

– Négy éve dolgozunk együtt a lányokkal, ezalatt kislányokból felnőtt nőkké értek. Mi voltunk velük akkor, amikor csillogó szemmel először húzták fel a címeres mezt, azóta pedig már van közöttük junior-világbajnok kézilabdázó, és olyan is, aki meghívót kapott a felnőttválogatottba. Ezt közösen megélni fantasztikus tapasztalat volt, nagyon hálás vagyok az életnek, hogy ez megadatott nekünk.

Bohus Bea hálás az elmúlt négy évért a csapatának Forrás: IHF
Bohus Bea hálás az elmúlt négy évért a csapatának Forrás: IHF

Bohus Bea hálás az elmúlt négy évért a csapatának  •  Forrás: IHF

– Valóban parádés nyarat produkált a női szakág a korosztályos tornákon. Mennyire lehet biztató a veretes eredménylista a jövőre nézve?

– Azt látom, hogy a magyar kézilabdában elindult valami. Ezt nem biztos, hogy ott kell kezdeni, hogy az idén háromból két világversenyt megnyertünk. Ellenben a klubokban olyan szakmai munka folyik, ami megalapozza, hogy a válogatottnál ehhez hasonló eredmények születhessenek. Ilyen a fizikai állapot, a technikai tudás magas színvonala, ami megkönnyíti a munkákat. És az idén éreztem igazán, hogy óriási az összefogás a válogatottért, és az egyesületek, a klubedzők is mellettünk állnak. Remek példája ennek, hogy a szerdán a Vác a felkészülés közepén elengedte Kácsor Grétát a válogatottba. Ehhez hasonló gesztust néhány évvel ezelőtt nehéz lett volna elképzelni. Most viszont mindenki hozzájárult a sikerhez. A szövetség, a szülők, a szakmai stáb és persze kollégám, dr. Woth Péter is, akivel négy éve irányítjuk közösen a társaságot. Hogy a nagyválogatott is profitálhasson ezekből a gyerekekből, ahhoz idő kell. Mint ahogyan idő kellett ahhoz is, hogy erre a szintre eljussanak. Pozitív, hogy sokan mennek közülük az NB I-be. Hosszú távon rendszeres játékra van szükségük, és szerencsére vannak olyan klubok, ahol erre meg is kapják a lehetőséget.

– Térjünk vissza az ifjúságiakra. Miben fejlődött a legtöbbet az együttes?

– Nagyot dobott a lányok teljesítményén, hogy többen közülük rendszeresen játszottak a hazai élvonalban, és sokan kaptak állandó lehetőséget az NB I/B-ben. Az ezeken a mérkőzéseken megszerzett rutinnak köszönhetően másképpen – profibban – kezeltek bizonyos szituációkat. Tudták, mikor mi a feladatuk, és hogyan kell azokat megoldani.

– Jövőre már a juniormezőnybe lép a csapat. Szép jövője van ennek a társaságnak?

– Nagyon erős juniorválogatott lehet ebből a gárdából. Még többen mennek az NB I-be, komoly mérkőzéseken fognak edződni, fontos lesz, hogy mennyi lehetőséget kapnak a klubjukban. De egyébként már most is úgy gondolom, hogy nagyon ütős kis csapatot alkotnak.

A LEÁNY U18-AS VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE:
Kapusok: Herczeg Lili (NEKA), Magera Noémi (NEKA), Szabó Dóra (DVSC)
Mezőnyjátékosok: Albek Anna (külföld), Arany Rebeka (Vasas), Bánfai Kíra (FTC), Borgyos Panna (DVSC), Kellermann Dóra (Győri Audi ETO), Kuczora Csenge (Vasas), Pál Tamara (Győri Audi ETO), Schatzl Natalie (NEKA), Simon Armilla (NEKA), Szilovics Fanni (Győri Audi ETO), Tóth Nikolett (FTC), Varga Emőke (Győri Audi ETO), Vámos Petra (NEKA)

LEÁNY U18-AS VILÁGBAJNOKSÁG, KIELCE (LENGYELORSZÁG)
Csoportkör: –Svédország 29–24, Chile 42–13, –Horvátország 27–21, –Egyiptom 36–24, –Dánia 28–25
Nyolcaddöntő: –Ausztria 36–22
Negyeddöntő: –Spanyolország 33–20
Elődöntő: –Dél-Korea 34–29
Döntő: –Oroszország 27–29
A világbajnokság végeredménye: 1. Oroszország, 2. MAGYARORSZÁG, 3. Dél-Korea, 4. Svédország, 5. Németország, 6. Dánia, 7. Hollandia, 8. Spanyolország

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik