Kézilabda: a vb-re kijutottak az U18-as fiúk, de van mit javítani

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.20. 13:01
Címkék
Tizedikként, a világbajnoki kvalifikációt megszerezve tért haza a fiú U18-as kézilabda-válogatott a horvátországi korosztályos Európa-bajnokságról. Gyurka János szövetségi edző foglalta össze az együttes első nagy tornájának tapasztalatait. Elmondta, érzi a fejlődést a csapaton, de azt is látni lehet, hogy miben vannak elmaradva legjobbjaink a kontinens élmezőnyétől.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu„Összességében reális eredmény született” – kezdte Gyurka János korábbi klasszis átlövő, az ifjúsági kézilabda-válogatott szövetségi edzője a fiú U18-as kézilabda Eb értékelését. Válogatottunk az első korosztályos világversenyén a tizedik helyen végzett a Varasdon és Kaproncán párhuzamosan zajló kontinensviadalon.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu„Összességében reális eredmény született” – kezdte Gyurka János korábbi klasszis átlövő, az ifjúsági kézilabda-válogatott szövetségi edzője a fiú U18-as kézilabda Eb értékelését. Válogatottunk az első korosztályos világversenyén a tizedik helyen végzett a Varasdon és Kaproncán párhuzamosan zajló kontinensviadalon.

A magyar válogatott 10. helyen zárta az U18-as Eb-t Forrás: EHF
A magyar válogatott 10. helyen zárta az U18-as Eb-t Forrás: EHF

A magyar válogatott 10. helyen zárta az U18-as Eb-t  •  Forrás: EHF

A magyar csapat igencsak hullámzó játékot nyújtott a tizenegy napos eseményen. Mindjárt jókora bravúrral kezdett a „halálcsoportban” az európai elithez tartozó spanyolok ellen. A nem feltétlenül várt sikert viszont két vereség követte. Előbb németektől simán, majd az oroszoktól nagy előnyről kaptak ki Bálint Bencéék, így hajszál híján, de elúszott a nyolc közé jutás.

„Valóban nem tudtunk végig egyenletes teljesítményt nyújtani. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a németek elleni mérkőzést leszámítva egyszer sem játszottunk abszolút alárendelt szerepet. A kulcsszituációkban a rutin, a hasonló hőfokú összecsapások hiánya jelentette a különbséget. Az oroszok ellen két ellentétes félidőt nyújtottunk, és másodpercekkel a vége előtt kapott peches góllal estünk ki. Van ilyen.”

Persze még egyáltalán nincs kész a csapat, egy éve kezdték a közös munkát. Ez idő alatt sok tekintetben sikerült előrelépni. De még bőven van mit javítani, ezt az együttestől az idén nyáron elköszönő tréner is így gondolja.

„Első számú irányítónk, Kőhegyi Ákos nem sokkal a rajt előtt megsérült, így az átlövő-irányító szerepkörben játszó Bognár Alexre hárult a támadójátékunk megszervezése, ami elöl nem növelte a lehetőségeinket. És az átlövések sem volt elég hatékonyak, gyakran ötven százaléknál gyengébben teljesítettünk. Ezen a szinten ilyen teljesítménnyel nehéz jó eredményt elérni. A védekezésünk ezzel szemben többnyire rendben volt, a magas átlövőket rendre megfékeztük, jól dolgoztak együtt a srácok. A problémák akkor jöttek, amikor mozgékonyabb játékosok érkeztek a pályára.”

Gyurka János szerint sokat fejlődött a válogatott az elmúlt egy évben Forrás: MKSZ
Gyurka János szerint sokat fejlődött a válogatott az elmúlt egy évben Forrás: MKSZ

Gyurka János szerint sokat fejlődött a válogatott az elmúlt egy évben  •  Forrás: MKSZ

A szakvezető kiemelte, hogy az egész közös munka nagyon jó hangulatban telt, a játékosok mind a felkészüléshez, mind az Európa-bajnoksághoz pozitívan álltak, megfelelően dolgoztak. És biztató összképet mutattak a jövő évi világbajnokság előtt.

„Most lemérhették, hogy hol tartanak. Igazi élcsapatok ellen játszottak, megelőztük többek között Norvégiát. Látszott, hogy a legjobbaktól sem vagyunk nagyon lemaradva, tanulható hiányosságaink vannak. Örülök, hogy a korábbi időszakokhoz képest az elmúlt években megvetettük a lábunkat a legjobbak között. A legfontosabb az lenne, hogy az utánpótlásból kikerülve a gyerekek közül minél többen – a legutóbbi juniorválogatottból öten – nagycsapatba is bekerüljenek. És ha így lesz, azt gondolom, a felnőttválogatott is beláthatóan belül oda juthat, ahova mind szeretnénk.”

A magyar válogatott Európa-bajnoki kerete:
Kapusok: Győri Kristóf (NEKA), Merkovszki Pál (FTC)
Mezőnyjátékosok: Bálint Bence (NEKA), Bognár Alex (Váci KSE), Czakó Áron (TSG Söflingen, német), Dely Márton (NEKA), Gál Dominik (Balatonfüredi KSE), Holdosi Bence (FTC), Khalil Kerim (PLER-Budapest), Musztács Dániel (FTC), Papp Bence (NEKA), Szász Bálint (Balatonfüredi KC), Szuharev Lev (Telekom Veszprém), Tóth Péter (NEKA), Tóvizi Tamás (Balmazújvárosi KC), Vajda Huba (Balatonfüredi KSE)

FIÚ U18-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, HORVÁTORSZÁG
Csoportkör: –Spanyolország 22–19, –Németország 18–29, –Oroszország 25–26
A csoport végeredménye: 1. Németország 6 pont, 2. Spanyolország 2, 3. MAGYARORSZÁG 2, 4. Oroszország 0
Helyosztócsoport: –Szlovénia 29–20, –Lengyelország 30–20
A helyosztócsoport végeredménye: 1. MAGYARORSZÁG 4 pont, 2. Szlovénia 4, 3, Oroszország 4, 4. Lengyelország 0
A 9-12. helyért: –Portugália 24–22
A 9. helyért: –Szlovénia 23–26
Döntő: Svédország–Izland 32–27
Az Európa-bajnokság végeredménye: 1. Svédország, 2. Izland, 3. Dánia, 4. Horvátország, 5. Spanyolország, 6. Németország, 7. Franciaország, 8. Szerbia, 9. Szlovénia, 10. MAGYARORSZÁG, 11. Norvégia, 12. Portugália, 13. Oroszország, 14. Izrael, 15. Lengyelország, 16. Románia

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik