Kézi: nemzetközi rutin híján készül a nyílt Eb-re a serdülőválogatott

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.16. 18:15
Címkék
A koronavírus-járvány a serdülő fiú kéziválogatott terveit is átszabta: nemzetközi tapasztalat nélkül készülnek a fiatalok a júliusi U17-es nyílt Eb-re. Kopornyik Zsolt szövetségi edzővel beszélgettünk a jelenlegi speciális körülményekről.

Hétfőtől szerdáig háromnapos összetartáson vett részt Gyálon a serdülő fiú kézilabda-válogatott. Bár felkészülési mérkőzést ezúttal sem játszott, a mostani évadban már az is nagy dolognak számít, hogy az edzőtábor az eredeti terveknek megfelelően lezajlott. A legutóbbi válogatott héten ez pozitív koronavírusteszt miatt ugyanis nem jött össze az U17-es társaságnak.

„Nem mindenkit engedett el a klubja erre a rendkívüli összetartásra, ezért új játékosokat is kipróbálhattunk – kezdte az Utánpótlássportnak Kopornyik Zsolt szövetségi edző. – Viszont a jelenlegi helyzetre jellemző, hogy volt olyan fiatal, aki egy hónap után most a válogatottban fogott először a labdát a kezébe. A fiúk hozzáállásával viszont maximálisan elégedett vagyok, becsülettel dolgoztak ebben a mini edzőtáborban.”

A balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián is dolgozó szakvezető elmondta, az is nagy változó, hogy ki milyen minőségű munkát tud elvégezni, miközben dúl a járvány és állnak a korosztályos bajnokságok. Jellemzően a kiemelt akadémiák sportolói viszonylag folyamatos edzésben vannak, a kis klubokból érkező játékosok közül azonban akadnak olyanok, akiknek borzasztó nehéz ez az időszak ebből a szempontból is.

Nemzetközi rutin híján készül a nyílt Eb-re a serdülőválogatott Forrás: Gyáli Sportcsarnok Facebook-oldal
Nemzetközi rutin híján készül a nyílt Eb-re a serdülőválogatott Forrás: Gyáli Sportcsarnok Facebook-oldal

Nemzetközi rutin nélkül készül a nyílt Eb-re a serdülőválogatott  •  Forrás: Gyáli Sportcsarnok Facebook-oldal

És a válogatottnak sem éppen ideális a mostani szezonja tekintve, hogy ez a korosztály a pandémia miatt még egyetlen nemzetközi felkészülési mérkőzésen sem lépett pályára.

„Ha az előző, 2002-es, 2003-as korosztály programjával hasonlítjuk össze a mostanit, óriási különbség: velük a nyílt Eb előtt tizenhét edzőmeccset játszottunk, a jelenlegiekkel nullát. Ráadásul kevesebb játéklehetőséghez jutnak a felnőttbajnokságokban, ami azért is lenne kulcsfontosságú, mert az utánpótlásligák szünetelnek. A gyerekek mentális felkészítése ezért minden korábbinál lényegesebb, valamint az, hogy minél több edzőmérkőzést kössünk le, szinte teljesen mindegy, ki az ellenfél.”

A tervek ezzel kapcsolatban már alakulnak: a csapat a szerbekkel találkozik edzőmeccsen, majd június elején elutazik a németországi Ruhr Gamesre, amelyen bombaerős mezőnyben a házigazdák mellett a franciákkal és a portugálokkal találkozik. Kopornyik elmondta, ezen kívül még a július 5-én a svédországi Göteborgban kezdődő nyílt Eb előtt mindenképpen szeretne felkészülési mérkőzéseken szerepelni az együttesével.

„Az ellenfeleink többsége már átlagosan három-öt felkészülési mérkőzésen túl van, nekünk ezzel szemben meccsszituációban nincs képünk erről a korosztályról. Ez nem magyarázkodás vagy kifogáskeresés, hanem egyszerűen az igazság. Ezért nem igazán tudjuk, hogy mit várjunk a göteborgi tornától, semmiféle eredménykényszert nem akarunk a fiúkra rakni. Ezt az eseményt azért is kell ilyen előjelekkel bevállalnunk, hogy jövőre, amikor már a nagy téttel bíró U18-as Eb-re megy ez a csapat, már ne mindenfajta nemzetközi rutin nélkül tegye azt meg.”

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik