Kerékpár: a magyar válogatott nincs az utánpótlás Eb élvonalában

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.23. 09:22
Címkék
Svájcban, Aigle városában rendezik meg augusztus 21–26-ig az év egyik legrangosabb korosztályos pályakerékpár versenyét, az utánpótlás pályakerékpár Európa-bajnokságot. Az U23-as korosztály mellett a juniorok (U19) versenyezhetnek a kontinensviadalon, hazánkat hat pályakerékpáros képviseli. Az eddigi eseményekről, a kint elért eredményekről a csapat kísérőjét, Pataki Ibolya szövetségi kapitányt kérdeztük.

RKB – utanpotlassport.hu Az augusztus 21–26-ig a Genfi-tó partján fekvő aigle-i velodróm ad helyet az utánpótlás pályakerékpár Európa-bajnokságnak. A magyar válogatottban hat magyar utánpótlás-kerékpáros kapott helyet, hosszú ideje a legnagyobb kerettel utazhatott ki Svájcba a csapat kísérője, Pataki Ibolya szövetségi kapitány.RKB – utanpotlassport.hu Az augusztus 21–26-ig a Genfi-tó partján fekvő aigle-i velodróm ad helyet az utánpótlás pályakerékpár Európa-bajnokságnak. A magyar válogatottban hat magyar utánpótlás-kerékpáros kapott helyet, hosszú ideje a legnagyobb kerettel utazhatott ki Svájcba a csapat kísérője, Pataki Ibolya szövetségi kapitány.

Az aigle-i hasonló könnyűfaszerkezetes 200 méteres versenypálya, mint a jövő tavaszra készülő kőbányai velodróm Forrás: uec.ch
Az aigle-i hasonló könnyűfaszerkezetes 200 méteres versenypálya, mint a jövő tavaszra készülő kőbányai velodróm Forrás: uec.ch

Az aigle-i hasonló könnyűfaszerkezetes 200 méteres versenypálya, mint a jövő tavaszra készülő kőbányai velodróm  •  Forrás: uec.ch

Az első három versenynap folyamán három kategóriában volt érdekelt a magyar alakulat. A juniorok között induló Varga Bálint scratch-ben nem tudott maradandót alkotni, nem fejezte be a versenyt. Pataki szerint nem volt tétje Varga futamának.

Bálintot nem akartuk 3000 méteren indítani. Elsőéves, egyelőre rutintalan junior versenyző, azonban remek munkát végez, és ennek meg lesz az eredménye. A legfőbb célunk a tapasztalatszerzés, tanulságokat kell levonnunk.”

Az U23-as versenyzők valamivel eredményesebben zártak az első három napban. Filutás Viktor 19. helyen végzett 4000 méteres egyéni üldözőversenyben, míg a kieséses versenyben Molnár Gábor a 16. helyen ért célba. Ez remek eredmény ahhoz képest, hogy elhúzódó betegség miatt az előző évadban 5 hónapos kihagyásra kényszerült.

Amagyar csapat kísérője objektívan értékelte a világversenyen résztvevő magyar válogatott eddigi teljesítményét.

„Észre kell vennünk, hogy az elért eredmények többnyire tükrözik a magyar kerékpár-utánpótlás körülményeit. Amíg ezek nem javulnak, fölösleges érmekről vagy dobogó közeli helyekről beszélni – vágott bele határozottan Pataki.– Szörnyű példát szoktam erre hozni, de szerintem jól leírja a helyzetünket: olyan ez, mintha a magyar úszóktól úgy várnánk el magabiztos szereplést a világversenyeken, hogy nem töltjük fel a medencét vízzel. Ennek ellenére úgy látom, hogy a fiúk mindent megtesznek azért, hogy tiszta lelkiismerettel térjenek haza.”

Pataki szerint már az is remek eredmény lenne, ha egy magyar versenyző a legjobb tíz közöttvégezne.A szakvezető szerint egyelőre fölösleges nagyobb elvárásokat kitűzni a hat fős válogatott elé.

„Ha lesz a fiúk között valaki, aki a saját kategóriájában a legjobb tíz között végez, azt már sikerként könyvelhetjük el, ha nem, akkor dolgozni kell tovább. Talán jövő tavasztól már a Kőbányai velodrómon…” – zárta rövdre Pataki.

További korosztályos híreink KERÉKPÁRBAN sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik