Karate: évnyitó korosztályos Európa-bajnoksággal

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.02. 09:09
Címkék
Három korosztály közös kontinensbajnokságával e hét végén, Cipruson indul be érdemben a karatésok 2023-as versenyszezonja. A lárnakai nyitóállomás egyszersmind az idei fő erőpróbájuk is a kadétoknak, junioroknak és U21-eseknek, akiknek az Eb-jén háromtucatnyi magyar próbál szerencsét.

Nagy létszámú, 36 fős csapattal vesz részt karatés utánpótlás-válogatottunk az ez évi Európa-bajnokságon, amelyet péntektől vasárnapig bonyolítanak le Cipruson. A mieink mátraházi edzőtáborozással készültek a lárnakai erőpróbára, s azzal a szándékkal keltek útra, hogy ne csak mennyiségileg tartozzanak az Eb-mezőny élbolyához, hanem – vagy még inkább – eredményes szerepléssel tegyék emlékezetessé az idei kontinensviadalt.

A színhely nem lehet ismeretlen a japán eredetű küzdősport hívei előtt: tudniillik 2001 és 2016 után 2023-ban már harmadszor találkoznak a szigetországban Európa-bajnokság keretében a formagyakorlatok és küzdelmek nemzeti legjobbjai. A honi szakvezetők derűlátóan nyilatkoztak az Eb előtt, hangot adva reményüknek, hogy az elmúlt esztendők korosztályos világversenyeihez hasonlatosan a mostani Eb-n is születnek majd magyar sikerek.

Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke honlapunk megkeresésére előrebocsátotta, hogy az őszi, budapesti világbajnokságot is szem előtt tartva várja a ciprusi csúcsviadalt, ahol többen úgy lépnek pástra, hogy esélyesek az indulásra a hazai felnőtt-vébén is.

„A tizennyolc év felettiekről van szó, vagyis a ciprusi Eb U21-es küzdelmeinek legjobb magyarjait láthatjuk majd jó eséllyel viszont Budapesten is – mondta. – Összességében pedig annak van realitása, hogy a mieink kettő-öt érmet szereznek az Európa-bajnokságon. Ez megalapozott remény, mert jó csapatunk van felkészült és motivált versenyzőkkel, s még az is előfordulhat, hogy az érmeket olyanok, vagy olyanok is szállítják, akiket előzetesen nem tekintettünk dobogó várományosnak.”

Az elnök neveket nem említett, de egyértelmű, hogy leginkább a korábbi korosztályos világeseményeken már nem is egyszer bizonyított karatésainktól várható siker a sziget ókori nevét viselő Kítion sportközpontban. A formagyakorlatosoknál például indul a 18 éves Bárdos Ádám, aki korábban volt már Eb-második és -harmadik is. A küzdelmi kategóriákban rajthoz állók sorában ott van az utánpótlásban már Európa-bajnoki címig jutott, ezúttal az U21-eseknél próbálkozó két kiválóság, Ilankovic Aleksandra és Jakubovics Dalma, valamint az Eb-bronzérmes Dvorák Ádám is. Az ifjabbaknál pedig a tavaly vb-érmes Loyal Lilire és Kopfer Annára illik nagyon is odafigyelni.

Az Eb-n 37 kategóriában hirdetnek győztest, s négy kivétellel valamennyinek lesz magyar résztvevője. A konkurenciát illetően pedig rögzítsük: a kontinensbajnokság honlapjának híre szerint 48 országból 1111 nevezés futott be.

(A kiemelt képen: harminchat magyar karatés indul a ciprusi korosztályos Eb-n / Forrás: karate.hu)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik