Kajak: Varga Ádám hisz abban, hogy odaér Tokióba

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.11.18. 16:59
Címkék
„Tavaly gondoltam bele először, hogy összejöhet, most meg már tényleg jó esélyem van rá” – mondja a KSI 20 éves kajakosa, Varga Ádám a tokiói indulással kapcsolatban, miután az idei ob-n 1000 méteren K–1-ben és K–2-ben is győzött, majd a szegedi világkupán az előbbiben bronzérmes lett.

Egyetlen sportolónak sem volt egyszerű a 2020-as év, de a KSI 20 éves kajakosa, Varga Ádám azért elég jól megoldotta. Tavasszal még pozitív koronavírustesztet produkált, ám utána az edzésversenyeken, majd főleg a Szolnokon rendezett, augusztusi felnőtt országos bajnokságon kitett magáért. K–1 1000 méteren legyőzte a szám aktuális világbajnokát, Kopasz Bálintot.

Varga Ádám a világbajnok Kopasz Bálintot is legyőzte a felnőtt ob-n Forrás: MKKSZ
Varga Ádám a világbajnok Kopasz Bálintot is legyőzte a felnőtt ob-n Forrás: MKKSZ

Varga Ádám a világbajnok Kopasz Bálintot is legyőzte a felnőtt ob-n  •  Forrás: MKKSZ

„Egyesben egész évben az volt a célom, hogy minél közelebb kerüljek Bálinthoz – kezdte honlapunknak Varga. – Főleg azért, mert a világ egyik legjobbja, vagyis, ha őt megszorongatom, az azt jelenti, hogy én is az élmezőnyhöz tartozom. Az egyik utolsó edzésversenyen simán nyertem egyesben, de azért így is számítottam egy-másfél hajónyi hátrányra. Amikor a szolnoki bajnokságon célba értünk, fél hajón belül láttam magamat, de automatikusan azt gondoltam, hogy második lettem. Aztán a parton tudtam meg, hogy nem, mert én nyertem.”

Nem sokkal később, a szeptember végi szegedi világkupán is dobogóra állhatott, pályafutása első felnőtt nemzetközi versenyén egy bronzéremmel gazdagodott.

„Tanulságos volt, megismertem a mezőnyt, így nem jövőre találkozom velük először, tudni fogom, hogy kitől kell félni például egy középfutamban és kitől nem. Az biztos, hogy sokat kivett belőlem ez a hosszú év, a világkupán már hidegebb, szelesebb volt az időjárás, de összességében elégedett vagyok, a harmadik hely teljesen jó volt elsőre.”

A 20 éves versenyző (jobbra) sokat tanult háromszoros olimpiai bajnok partnerétől, Kammerer Zoltántól Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport
A 20 éves versenyző (jobbra) sokat tanult háromszoros olimpiai bajnok partnerétől, Kammerer Zoltántól Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

A 20 éves versenyző (jobbra) sokat tanult háromszoros olimpiai bajnok partnerétől, Kammerer Zoltántól  •  Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

De nem csak egyesben, hanem párosban is sokat versenyzett az idén, és az augusztusi ob-n ezer méteren K–2-ben sem talált legyőzőre. A partnere a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán volt.

„Egész évben együtt versenyeztünk a mezőnnyel, így tudtuk, hogy nagyjából az első kettőbe várhatjuk magunkat. Jó volt vele menni, mert tudtam, hogy teljesített már néhány ilyen pályát életében, ezért nem fog hibázni, nagyon lehetett benne bízni. Próbáltam őt kérdezgetni a táplálkozási és egyéb szokásairól, illetve arról, hogy mit, hogyan csinált az olimpiák előtt.”

Jelenleg már a téli felkészülést végzik Vargáék kondiedzéssel, futással, úszással és időnként biciklizéssel, hogy aztán ráforduljanak az olimpia évére. Mert az idei teljesítménye után neki is lehetnek tokiói álmai.

„Elsősorban az ezres számokban gondolkodom, egyesben és párosban is. Ha megszerezzük a maradék hátralévő kvótákat, akkor hat versenyzővel utazhatunk. Egyesben a világkupán elért harmadik helyemből kiindulva és abból, hogy két-három klasszis még hiányzott a mezőnyből, az első hat elérését reálisnak látom. De nem lennék szomorú akkor sem, ha csak a döntőbe jutás vagy a szimpla részvétel jönne össze.”

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik