Jégkorong: fehérvári akadémiai szezonnyitó a „szapporói hősökkel”

Vágólapra másolva!
2018.08.26. 17:39
Címkék
Több, mint 300 fiatal hokis töltötte meg a székesfehérvári Szent István Művelődési Ház báltermét vasárnap, amikor is a kilencedik évadát kezdő sportági utánpótlás-nevelő bázis, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia szezonnyitóját tartották.

UP-info – utanpotlassport.hu A rendezvényen nem csak az akadémia névadójára emlékeztek, hanem az éppen tíz esztendős „szapporói csodát” (a magyar válogatott világbajnoki A csoportba jutását) is felelevenítették az akkori csapat tagjaival. Az idénynyitóra Magyarországra érkezett Pat Cortina, a 2008-as válogatott szakvezetője, jelen volt Diego Scandella másodedző, míg a játékosokat Szuper Levente, Hetényi Zoltán, Kovács Csaba, Szélig Viktor, Vaszjunyin Artyom és az akadémia arca, Palkovics Krisztián képviselte.UP-info – utanpotlassport.hu A rendezvényen nem csak az akadémia névadójára emlékeztek, hanem az éppen tíz esztendős „szapporói csodát” (a magyar válogatott világbajnoki A csoportba jutását) is felelevenítették az akkori csapat tagjaival. Az idénynyitóra Magyarországra érkezett Pat Cortina, a 2008-as válogatott szakvezetője, jelen volt Diego Scandella másodedző, míg a játékosokat Szuper Levente, Hetényi Zoltán, Kovács Csaba, Szélig Viktor, Vaszjunyin Artyom és az akadémia arca, Palkovics Krisztián képviselte.

Cser-Palkovics András polgármester beszédét hallgatják a kis hokisok
Cser-Palkovics András polgármester beszédét hallgatják a kis hokisok

Cser-Palkovics András polgármester beszédét hallgatják a kis hokisok  •  Fotó: Soós Attila

Az eseményen dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mondott köszöntőt, aki a sport mellett a tanulás fontosságára is felhívta a figyelmet. Arról is beszélt, mekkora előrelépést könyvelhet el a magyar jégkorong a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

„Most minden körülmény adott ahhoz, hogy az itt sportoló gyerekek fejlődni tudjanak, de az alázat és a szorgalom továbbra is a legfontosabb követelmény. Köszönöm mindenkinek, aki tesz azért, hogy a fehérvári jégkorongnak ne csak szép múltja és jelene, hanem jövője is lehessen” – mondta a város első embere.

Gallai László a szapporói évfordulóra készített filmjének legfontosabb jelenetei után a hajdani főszereplők érkeztek a színpadra. Pat Cortina elmondta, nehéz visszaemlékezni arra az eseményre, amelyet az ember soha nem felejt el. A kanadai-olasz tréner hozzátette: bár munkája Németországhoz, a Schwenninger Wild Wings együtteséhez köti, követi a magyar jégkorongot és a Fehérvár AV19 csapatának szereplését is.

A hajdani válogatott játékosok a színpadon Fotó: Soós Attila
A hajdani válogatott játékosok a színpadon Fotó: Soós Attila

A hajdani válogatott játékosok a színpadon  •  Fotó: Soós Attila

Palkovics Krisztián arról beszélt, mit jelent számára az egy évtizeddel ezelőtti siker

„Mindannyiunk pályafutásának ez volt a legnagyobb élménye. Azt, hogy a magyar hokisok hetven év után visszakerülhetnek az elitbe, senki nem gondolta akkor. Talán mi is csak titkon, de sokat tettünk érte, hogy megtörténhessen a csoda. Bízom benne, hogy a magyar válogatott játékosai a jövőben még sokszor átélhetnek hasonló sikert.”

Szuper Levente, a válogatott kapusa Szapporó örökségéről beszélt. A jelenleg a Vasas szakmai igazgatójaként dolgozó korábbi klasszis megjegyezte: örül annak, hogy a csapat tagjai közül a legtöbben ma is aktív szereplői a magyar jégkorongsportnak; néhányan játékosként, mások edzőként vagy sportvezetőként tevékenykednek.

„Mindannyian teljesen más szemüvegen keresztül nézzük már ezt a sikert. Amit nyertünk Szapporóval, az huszonöt családtag, huszonöt testvér. Mi ezt a kötődést tudjuk átadni a gyerekeknek, és ennek jegyében kell egyengetnünk a kis hokisok útját.”

A rendezvény végén Fekti István, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia sportigazgatója mondott köszönetet az intézmény támogatóinak, és szót ejtett az előttünk álló szezonról is.

„Remélem, hogy a fiatalok a filmekből egy-egy képkockára, a szapporói csapat tagjai által elmondottakból pedig egy-egy gondolatra vissza tudnak majd emlékezni akkor, amikor a pályafutásuk közben kritikus ponthoz érkeznek. És bízom, hogy ezek a szavak olyan lökést adnak majd nekik, ami új energiákat mozgósít bennük a nehéz pillanatokban.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik