Jégkorong: Falus Ádám lenne az első magyar a svájci élvonalban

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.30. 15:44
Címkék
Bár a járvány miatt jelenleg szünetelnek az edzések, nagy célokat tűzött ki maga elé a svájci GCK Lions U20-as csapatának utánpótlás-válogatott hokisa, Falus Ádám, aki már négy éve kint edződik.

A svájci elitligában szerepel, a védőként a mostani, elég körülményes évadban eddig két gólja mellett egy asszisztot osztott a zürichi GCK Lions 19 éves magyar jégkorongozója, Falus Ádám. Nemrégiben azonban több más országhoz hasonlóan Svájcban is teljesen leállt az utánpótlássport, egyelőre várnak, hogy mikor kezdődhetnek újra az edzések.Falus Ádám. Nemrégiben azonban több más országhoz hasonlóan Svájcban is teljesen leállt az utánpótlássport, egyelőre várnak, hogy mikor kezdődhetnek újra az edzések.

Falus Ádámot egy lépés választja el a svájci felnőttligától Forrás: phothockey.ch
Falus Ádámot egy lépés választja el a svájci felnőttligától Forrás: phothockey.ch

Falus Ádámot egy lépés választja el a svájci felnőttligától  •  Forrás: phothockey.ch

„A szezon eleje egész jól alakult, be kellett tartani a biztonsági előírásokat, de viszonylag gördülékenyen ment minden – kezdte honlapunknak Falus. – Mostanra viszont súlyosra fordult a helyzet, nagyon sok a megbetegedés és számunkra is nagyon nehéz a helyzet: nem tudjuk, mikor játszhatunk vagy játszhatunk-e még egyáltalán. Tizenöt forduló ment le eddig, de hallani a híreket, hogy a bajnokságból több csapatban is megjelent a fertőzés. Most várjuk, hogy mi lesz.”

Az utánpótlás-válogatott hátvéd 2016 nyarán igazolt Svájcba az UTE utánpótlásából. Akkor úgy fogalmazott, hogy elkezdődött a karrierje. Na, de mi történt vele azóta?

„Négy év alatt minden lépcsőfokot végigjártam, erre azért volt szükség, mert ennek köszönhetően jövőre, úgymond svájci játékosként lehetek a listán, úgy kerülhetek a felnőttmezőnybe. A legjobb döntés volt idejönnöm, szakmailag és emberileg is fejlődtem, önállósodtam, mondhatni felnőttem. Az akkori mondatom annak szólt, hogy az átigazolással indult be nemzetközileg is a pályafutásom. Hétévesen arról álmodtam, hogy a jégkorongból szeretnék majd megélni, és hihetetlen, mert most egy lépésre vagyok ettől. Még egyetlen magyar játékos sem játszott a svájci első osztályban, nekem idővel ez a célom. De mellette komolyan veszem a tanulmányaimat is, ha bármi közbejönne, van B-tervem.”

A 19 éves hokis a korosztályos válogatottal nem volt szerencsés Forrás: MJSZ
A 19 éves hokis a korosztályos válogatottal nem volt szerencsés Forrás: MJSZ

A 19 éves hokis a korosztályos válogatottal nem volt szerencsés  •  Forrás: MJSZ

A korosztályos válogatottal kapcsolatban az utóbbi egy évben nagyon peches volt. Először sérülés miatt maradt le a tavalyi, feljutással végződött I/B csoportos tornáról, az idén pedig immár utolsóéves juniorként az I/A csoportra készülhetett, ám a járvány miatt törölték a programot.

„A tavalyi tornát le kellett mondanom. Közösen döntöttünk így a klubbal, akár a teljes pályafutásom veszélybe kerülhetett volna. Az idei törlést pedig borzasztóan sajnálom, szerintem mindannyiunknak hatalmas lehetőség lett volna, hogy megmutassuk magunkat a világelithez tudásban nagyon közel álló válogatottakkal szemben. Ezzel együtt nagyon bízom benne, hogy jövőre a következő korosztály megragadja az esélyt, és kiharcolja a bennmaradást.”

A következő idényben tehát már, ha minden jól megy, a felnőttek között kell megállnia a helyét. Először a másodvonalban, a Zürich Lions fiókcsapatában.

„A nyáron nagyon jót tett a felkészülésemnek, hogy felkerültem a felnőttek közé, megtapasztalhattam azt a professzionalitást, ami majd remélhetőleg vár ezen a szinten, ez most is motivál. Egyébként már az utánpótlásban is jellemző, a svájci ligának az egyik adottsága, hogy nagyon sok ügyes, fiatal játékos van, akik engem is tűzben tartanak, minden nap, minden edzésen meg kell küzdenem a helyemért. Már, amikor edzhetünk…”

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik