Cselgáncs: Szigetvári Mercédesz junior Európa-bajnok!

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.15. 19:59
Címkék
A +78 kilogrammos Szigetvári Mercédesz megszerezte élete első Európa-bajnoki címét a Szófiában zajló junior Európa-bajnokság szombati versenynapján. Nem ő volt az egyedüli magyar, aki felállhatott a dobogóra; a 78 kilós Tóth Fanni és a 90 kilogrammosok között versenyző Tóth Apor is bronzérmet nyert.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huNagy meglepetésre az első két versenynap nem sikerült érmet szereznie junior cselgáncsozóinknak a szófiai korosztályos Európa-bajnokságon. Szombaton azonban megtört a jég. Mi több, igazi éremeső hullt a nehézsúlyúak között.Krasznai Bence –utanpotlassport.huNagy meglepetésre az első két versenynap nem sikerült érmet szereznie junior cselgáncsozóinknak a szófiai korosztályos Európa-bajnokságon. Szombaton azonban megtört a jég. Mi több, igazi éremeső hullt a nehézsúlyúak között.

Szigetvári Mercédesz (balról a második) élete első Európa-bajnoki címét szerezte Bulgáriában Forrás: judoinfo.hu
Szigetvári Mercédesz (balról a második) élete első Európa-bajnoki címét szerezte Bulgáriában Forrás: judoinfo.hu

Szigetvári Mercédesz (balról a második) élete első Európa-bajnoki címét szerezte Bulgáriában  •  Forrás: judoinfo.hu

A +78 kilogrammosok mezőnyében tatamira lépő Szigetvári Mercédesz rendkívül magabiztosan versenyzett; ipponnal győzte le az izraeli Sosana Kohlont, a horvát Helena Vokovicot, a török Esir Kubranurt, s ezzel már be is verekedte magát a délutáni fináléba, ahol esélyt sem adott a német Renee Luchtnak. Mindössze 1:21 perc kellett ahhoz, hogy megszerezze első Európa-bajnoki aranyérmét.

A 78 kilósok között az ifjúsági világbajnoki ezüstérmes Tóth Fanni menetelt szépen. Az első akadályt könnyedén, 35 másodperc alatt vette a francia Melanie Dhaibyval szemben, azonban a horvát Karla Prodannal már nem bírt a folytatásban. A vigaszágon viszont lehetősége nyílt a szépítésre, s élt is vele. Fanni a brit Shelly Ludford elleni sikerével harcolta ki a bronzcsatát, amelyet az orosz Tamara Liscsenkóval szemben kellett megvívnia. Nem tartott sokáig a párharc; Tóthnak csupán 40 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze a bronzérmet.

A junior fiúk mezőnyében utoljára 2014-ben, Tóth Krisztián állhatott dobogóra a korosztályos világversenyen, ő akkor világbajnok lett. Most a 90 kilogrammos Tóth Aporvégre megtörte a négyéves csendet. Ifjúsági világ- és Európa-bajnoki bronzérmesünk a ciprusi Georgiosz Krusszaniotakisz, a fehérorosz Aljakszandr Szidorik és a francia Amer Sofiane Ait Mohamed elleni sikerével jutott be az elődöntőbe, ahol rendkívül szoros csatában, az utolsó másodpercben kapott egy wazarit a török Mert Sismanlartól, így a harmadik helyért harcolhatott tovább. A vigaszágról a bosznia-hercegonivai Toni Miletic érkezett ellenfélként. A két fiú között nem dőlt el négy perc alatt a medál sorsa, tehát jöhetett az aranypont. Apor 6:45 perc után hajtott végre egy wazari értékű akciót, ezzel tovább bővült a magyar éremkollekció.

A +100 kilós Waczulik Richárd bronzcsatában küzdhetett, ám ott alulmaradt a szlovén Enej Mariniccsal szemben, így az ötödik helyen zárta a megméretést.

Ugyanebben a súlycsoportban próbált szerencsét a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Sipőcz Richárd is, azonban a magyar fiú a második meccsén kikapott a későbbi ezüstérmes német Erik Abramovtól.

Tatamira lépett szombaton a 90 kilogrammos Tóth Ferenc és a 100 kilós Árvai Péter is, de mind a ketten kiestek. Előbbi a második mérkőzésén maradt alul a szerb Darko Brasznjovics ellen, utóbbi pedig az első ütközetét vesztette el a lengyel Iwo Baraniewskival szemben.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZÓFIA
A magyarok szombaton elért helyezései
Fiúk
90 kg:3. Tóth Apor, Tóth Ferenc kiesett
100 kg: Árvai Péter kiesett
+100 kg: 5. Waczulik Richárd, Sipőcz Richárd kiesett
Lányok
78 kg: 3. Tóth Fanni
+78 kg: SZIGETVÁRI MERCÉDESZ EURÓPA-BAJNOK

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik