Cselgáncs: Sipőczöt fűtötte a revánsvágy az utánpótlás Eb-ken

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.11.12. 16:18
Címkék
„Tudtam, hogy Gela Zaalisvili is elindul az U23-as Európa-bajnokságon, vissza akartam vágni neki. Épp emiatt egyáltalán nem örültem volna annak, ha az elődöntőben kikap. A verseny napján végig az járt a fejemben, hogy legyőzzem őt” − emlékszik vissza a Porecben történtekre a +100 kilós cselgáncsozó, Sipőcz Richárd, aki öt nap alatt két utánpótlás Eb-címet nyert Horvátországban.

Egészen elképesztő, mondhatni, sporttörténelmi napokat teljesített a +100 kilogrammosok között versenyző Sipőcz Richárd a Porecben rendezett utánpótlás Európa-bajnokságokon; öt nap alatt az U23-asok és a juniorok seregszemléjét is megnyerte, ezzel összességében már ötször állhatott fel az Eb-dobogó legfelső fokára. A kisebbek mezőnyében− saját bevallása szerint − ötven százalékos teljesítmény is elegendő volt ahhoz, hogy a döntőben legyőzze az ukrán Jevgenyij Baljevszkijt. Richárd arcán akkor nem a kirobbanó öröm látszott, visszafogottan ünnepelt. Nem sokkal később, amikor az U23-asok aranycsatájában nyert a grúz Gela Zaalisvilivel szemben, kitört belőle a boldogság, tapsolt, mosolygott, kétség sem fér hozzá, felszabadult. Hogy miért? Nem feltétlenül csak a siker miatt...Sipőcz Richárd a Porecben rendezett utánpótlás Európa-bajnokságokon; öt nap alatt az U23-asok és a juniorok seregszemléjét is megnyerte, ezzel összességében már ötször állhatott fel az Eb-dobogó legfelső fokára. A kisebbek mezőnyében− saját bevallása szerint − ötven százalékos teljesítmény is elegendő volt ahhoz, hogy a döntőben legyőzze az ukrán Jevgenyij Baljevszkijt. Richárd arcán akkor nem a kirobbanó öröm látszott, visszafogottan ünnepelt. Nem sokkal később, amikor az U23-asok aranycsatájában nyert a grúz Gela Zaalisvilivel szemben, kitört belőle a boldogság, tapsolt, mosolygott, kétség sem fér hozzá, felszabadult. Hogy miért? Nem feltétlenül csak a siker miatt...

Sipőcz Richárdnak bírói hiba miatt nem jött ki a lépés a budapesti Grand Slam-versenyen Fotó: Horváth György
Sipőcz Richárdnak bírói hiba miatt nem jött ki a lépés a budapesti Grand Slam-versenyen Fotó: Horváth György

Sipőcz Richárdnak bírói hiba miatt nem jött ki a lépés a budapesti Grand Slam-versenyen  •  Fotó: Horváth György

Tekintsünk vissza október 25-re, a budapesti olimpiai kvalifikációs Grand Slam verseny zárónapjára. A SZESE sportolója a második körben épp Zaalisvilivel állt szemben.A magyar eldobta riválisát, majd leszorította a földre. Mivel az összes bíró jelezte, ippont érő volt a technika, elengedte a grúzt − pedig abból a helyzetből leszoríthatta volna, és ily módon is az övé lett volna a győzelem. A forgatókönyv egészen másképp alakult: vazarira módosították az akció értékét, így folytatódott a párharc, és tíz másodperccel később Richárd megkapta harmadik sidóját is, emiatt elveszítette a párharcot, idő előtt búcsúzott a viadaltól. Három helyet egyébként így is javított a világranglistán, jelenleg a 33. helyen áll, s továbbra is esélyes a tokiói kvalifikációra.

„Csalódott és dühös voltam, sőt valamelyest a motivációm is elveszítettem. Rengeteg dzsúdós keresett meg az eset után, napokig kaptam a sajnálkozó üzeneteket. Tudtam azonban, hogyGela elindul az U23-as Európa-bajnokságon, vissza akartam vágni neki. Épp emiatt egyáltalán nem örültem volna annak, ha az elődöntőben alulmarad. A verseny napján végig az járt a fejemben, hogy legyőzzem őt”− emlékszik vissza Sipőcz.

A 19 éves sportoló korán kapott két sidót a fináléban, már csak egy hiányzott a vereséghez. A mérkőzés döntetlennel ért véget, jöhetett az aranypont, amelyben végig a grúz dominált. Egy perc húsz másodperc telt el, jó eséllyel Sipőcznek egyetlen támadási lehetősége maradt a harmadik intése előtt. Azonban ismét Gela indított. Elhamarkodva, kapkodva. A győri fiú a lehető legjobbkor kontrázott, a hátára fordította Zaalisvilit, ippont ért, így lett övé az aranyérem.

„Tényleg nem maradt sok húzásom a végén, másodperceken belül megkaptam volna a harmadik sidómat. A bíró korrekt volt, a végsőkig engedte a mérkőzést, nem ő akart dönteni az Eb-címről. Nagy taktikai csata volt, végig a kontra lehetőségére várt, folyamatosan úgy helyezte a súlypontját, hogy dobhatatlanná váljon.”

Sipőcz Richárd (fehérben) magabiztos győzelmeket aratott Porecben Forrás: EJU
Sipőcz Richárd (fehérben) magabiztos győzelmeket aratott Porecben Forrás: EJU

Sipőcz Richárd (fehérben) magabiztos győzelmeket aratott Porecben  •  Forrás: EJU

Sipőcz amondó, mégsem az eddig szóban forgó volt a legnehezebb meccse Porecben.

„A juniorok között az orosz Valerij Endovickijjel dzsúdóztam az elődöntőben. Az aranypontban, közel hat perc után nyertem. Ez a srác a százkilósok közül jött fel hozzánk; nagyon magas, hosszúak a karjai és lábai, gyors, mozgékony, ráadásul nehezen dobható. Számos alkalommal indítottam akciót, mindegyikbe teljes erővel beletettem magam, de egyszerűen nem tudtam mit kezdeni vele. Kétségkívül, fizikailag ez volt a legkeményebb csata.”

Gyimes Nikolett természetesen elégedett tanítványa Horvátországban mutatott teljesítményével.

„Erőnlétben és mentálisan egyaránt nagy kihívás volt nekünk ez a hét. A junior Eb-nek talán kicsit könnyebben kellett volna mennie, mégis az a viadal alakult döcögősebben. Érdekesség, hogy meccsről meccsre magabiztosabban küzdött. Újra meg kellett szoknia a versenyszerű terhelést, hiszen a fővárosi Grand Slam előtt több mint fél évig nem lépett tatamira tétmérkőzésen a nemzetközi porondon. Végig koncentrált, egy pillanatra sem zökkent ki, és a duplázással szerintem még magát is meglepte”− így a mester.

A fiatal a Budapesten elveszített világranglista-pontokat akár már jövő héten, a Prágában csütörtökön kezdődő felnőtt Európa-bajnokságon pótolhatja.

„A felnőttmezőny azért más kávéház, mint az utánpótlás − folytatja Gyimes Nikolett.− Még annak ellenére sem lehetünk biztosak a jó szereplésben, hogy már többször letette a névjegyét a nagyok között. Klasszisokkal kell szembenéznie Csehországban, nem tudom mire lehet képes, nem szeretek előzetesen esélyeket latolgatni. Az olimpiáról sem tettünk le, mindent megteszünk azért, hogy ott lehessünk Tokióban, ám a feladat egyáltalán nem egyszerű.”

Persze Richárdtól is megkérdeztük, mit remél a prágai seregszemlétől. Ő is tudja, nagyon nehéz lesz a dolga, de mint mindig, ezúttal is győzni akar. Ahogy fogalmaz: akkor sem húzná a száját, ha a dobogóra állhatna. Mindent kiad magából, s majd kiderül, ez mire elég.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik