H. B. utanpotlassport.hu 2021.10.09 18:12 Frissítve: 2021.10.09 18:15

Cselgáncs: Sipőcz Richárd ezüstérmes nehézsúlyban a junior-vb-n

Az Olbiában zajló junior cselgáncs-világbajnokság negyedik versenynapján megszületett a harmadik magyar érem: Sipőcz Richárd ezüstérmesként zárt a +100 kilósok kategóriájában.

Sáfrány Péter (90 kg) pénteki világbajnoki címe után újabb magyar fiatal szerzett érmet az olaszországi junior cselgáncs-vb-n, ugyanis a junior- és U23-as Európa-bajnok Sipőcz Richárd a második helyen végzett a nehézsúlyúak mezőnyében.

A Széchenyi ESE Győr fiatalja a nyitómeccsén az amerikai Christian Konovalt verte. A legjobb 16 között Sipőcz előbb bő fél perc után vazarival vezetést szerzett az amerikaival szemben, majd 1 perc 43 másodperccel a vége előtt újabb vazarival lezárta a találkozót.

Sipőcz Richárd (fehérben) ezüstérmes nehézsúlyban a junior-vb-n Forrás: IJF

Sipőcz Richárd (fehérben) ezüstérmes nehézsúlyban a junior-vb-n  •  Forrás: IJF

Ezt követően a negyeddöntőben a grúz Irakli Demetrasvili következett, aki már nehezebb feladatnak ígérkezett. A felek egy hónappal ezelőtt is találkoztak az Eb elődöntőjében: akkor Sipőcz győzött ipponnal két perc után. Most azonban jóval nagyobb küzdelem jellemezte a mérkőzést, sokkal jobban tartotta magát a grúz a meccs első felében. A magyar fiú két és fél perc elteltével remek lábtechnikával kibillentette riválisát, és ezzel vazari előnyre tett szert, amelyet majd taktikus dzsúdózással megőrzött a végéig, így bejutott a legjobb négy közé, ahol a német Losseni Kone várt rá.

A némettel szintén megvívtak a szeptemberi Európa-bajnokságon – Luxemburgban három intés után leléptették Konét, aki ezúttal érezhetően jobban felkészült az esélyesebbnek számító Sipőcz taktikájából. A meccs végül hosszabbításba torkollott, amelyet Richárd bírt jobban erővel és idegekkel, 6 perc 17 másodperc után eldobta a hátára az ellenfelét, ezzel kiharcolva a világbajnoki döntőbe kerülést.

A fináléban azzal a grúz Szaba Inaneisvilivel találkozott, akivel a junior Eb-döntőben is megmérkőztek az aranyéremért – akkor kőkemény csatát vívtak, amelyet végül Sipőcz nyert. Az egymás elleni mérleg 3-0 volt a győri dzsúdós javára, így biztatók volt az előjelek. Ám nem kezdődött jól a meccs, ugyanis a magyar az első 80 másodpercben két intést is összeszedett. Ez nagyon megnehezítette a dolgát a további küzdelemben. Az ütközet végül elment egészen a hosszabbításig, amely inkább Inaneisvilinek kedvezett, aki ekkor már jobban állta a sarat fizikailag, míg végül az ötödik perc elején vazarival megnyerte a meccset. Sipőcz Richárd ezüstérmesként zárt a +100 kilósok súlycsoportjában, ezzel a magyar küldöttség harmadik érmét gyűjtötte be Olaszországban.

A versenynap másik magyar indulója, Farkas Szilvia (78 kg, Győri AC) az első fordulóban búcsúzott, miután alulmaradt a kazah Madina Paragulgovával szemben.

A harmadik magyar versenyzőként, Vég Zsombor (100 kg, Ceglédi VSE) lépett volna tatamira Szardínián, és első kiemeltként, junior Eb-ezüstérmesként komoly eséllyel pályázhatott volna ezúttal is a dobogós helyezések valamelyikére, azonban a magyar fiatal az utolsó pillanatban pozitív koronavírustesztet produkált, ami miatt végül nem indulhatott el, kizárták a versenyből.

Vasárnap a vegyes csapatverseny következik, amelyben – természetesen – a magyar válogatott is érdekelt lesz.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.