Cselgáncs: Özbas Szofi ott akar lenni Tokióban

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.25. 20:45
Címkék
A 19 éves ifjúsági olimpiai bajnok dzsúdós, Özbas Szofi jelenleg a tokiói ötkarikás kvalifikációt érő 27. helyen tanyázik a világranglistán. Vele és a felnőtt női válogatott szövetségi kapitányával, Toncs Péterrel keressük arra a választ, hol is tart jelenleg a felnőttélvonal szintjéhez képest.

Az ifjúsági olimpia bajnok, junior világ- és Európa-bajnoki aranyérmes, U23-as Európa-bajnok cselgáncsozó, Özbas Szofi az októberi, budapesti Grand Slam-versenyen nyert bronzérmével tokiói olimpiai kvótát érő helyre repítette magát a világranglistán, amelyen jelenleg a 27. pozícióban tanyázik. A bravúr után a korosztályos Európa-bajnokságon könyöksérülés miatt idő előtt búcsúzott, és az év végéig kényszerpihenőre szorult. A BékésMegyei Kano Judo SE sportolója nemrégiben a dohai Masters-viadalon térhetett vissza a tatamira, amelyre csak a világranglista első 36 helyezettje kapott meghívót. A 32 között az izraeliGili Sharir(IJF−24.) ellen nyert, ám a következő fordulóban alulmaradta kétszeres Grand Prix-győztes szlovénAndreja Leskivel szemben.Özbas Szofi az októberi, budapesti Grand Slam-versenyen nyert bronzérmével tokiói olimpiai kvótát érő helyre repítette magát a világranglistán, amelyen jelenleg a 27. pozícióban tanyázik. A bravúr után a korosztályos Európa-bajnokságon könyöksérülés miatt idő előtt búcsúzott, és az év végéig kényszerpihenőre szorult. A BékésMegyei Kano Judo SE sportolója nemrégiben a dohai Masters-viadalon térhetett vissza a tatamira, amelyre csak a világranglista első 36 helyezettje kapott meghívót. A 32 között az izraeliGili Sharir(IJF−24.) ellen nyert, ám a következő fordulóban alulmaradta kétszeres Grand Prix-győztes szlovénAndreja Leskivel szemben.

Özbas Szofi (fehérben) nagyot dobna a tokiói olimpiai kvótaszerzéssel Fotó: Horváth György
Özbas Szofi (fehérben) nagyot dobna a tokiói olimpiai kvótaszerzéssel Fotó: Horváth György

Özbas Szofi (fehérben) nagyot dobna a tokiói olimpiai kvótaszerzéssel  •  Fotó: Horváth György

„Örülök annak, hogy apró sikerélményt szerezhettem az első meccsen − vélekedik Özbas Szofi.− A második párharcomra valamiért más gondolatokkal mentem fel, és a mérkőzés után tudatosult bennem, hogy esetemben tényleg minden fejben dől el. Úgy érzem, folyamatosan fejlődöm. A felnőtteseményeken teljesen más versenyezni, mint az utánpótláskorúak között: sokkal nagyobb hangsúly van a taktikán, ily módon nehezebb is. Azonban minden viadal után egyrejobban felveszem a mezőny ritmusát.”

De hol is tart Szofi jelenleg ahhoz a bizonyos élmezőnyhöz képest?− tettük fel a kérdést a felnőtt női válogatott szövetségi kapitányának, Szofi edzőjének, Toncs Péternek.

„Ha a fiatalságát a maga javára fordítja, és tehermentesen küzd, akkor méltó ellenfele lehet bárkinek. Ő viszont általában feleslegesen generál terhet magának; ez történt Dohában is. Ezen túl kell lendülnie, és ha sikerül, nem lesz baj. A munkamorálja egészen elképesztő; hihetetlenül céltudatos sportoló. Sokat gondolkoztam azon, mire lehet képes abban az esetben, ha csúcsformában van és kihozza magából a legtöbbet; a súlycsoportjában jelenleg három-négy olyan dzsúdós van, aki nagyon kiemelkedik, ellenük különösen nehéz dolga van. Rajtuk kívül szerintem bárkit legyőzhet, ha minden összeáll.”

Szofi már tudja, miben kell még fejlődnie. Nem tagadja, nagyon szeretne bizonyítani a japán fővárosban a nyáron.

„Bizakodó és pozitív vagyok. Nagyon sokat segített a budapesti viadal, jót tett az önbizalmamnak. Apró lépésekkel próbálom biztosítani a helyemet a világranglistán, igyekszem előrébb jutni. Mindenképpen ott szeretnék lenni a játékokon, minél közelebb kerülünk hozzá, annál inkább tudatosul bennem, hogy milyen nagy eredmény lenne kvalifikálnom.”

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik